Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2016 23:13 - Потрошените в цирка български акробатки искат милиони долари обезщетение
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 4556 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 26.06.2016 23:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Колективен иск, представляващ 9 души за милиони долари, внесе в съда на Лос Анджелис адвокатската кантора „Клифърд лоу“, пише във в. "Шоу". Той е срещу пет големи американски компании, сред които AMF World Enterprises Inc., Ace Metal Products Inc., Patroller Supply LLC – за небрежност и нарушаване на гаранцията при продажба на метална скоба на Feld Entertaiment – компанията собственик на цирка „Ринглинг брадърс“. Точно тази скоба, според разследването, се оказа дефектна и се счупила на три парчета, докато осем акробатки висяха във въздуха, хванати единствено за нея, а тя е трябвало да издържи тежестта им. Преди месец най-накрая обвинението придоби завършен вид в документите на деветимата пострадали, сред които и българката Виктория Медейрос. Всички те търсят финансово обещетение за мъките и физическите страдания, които са претърпели. 
Девойките паднаха от над 8 метра височина пред очите на шокираната публика в Род Айлънд преди две години, по време на цирково представление. Първоначално слисаните зрители дори помислили, че това е част от номера, докато не чули писъците на пострадалите. Артистките се потрошиха от акробатичен номер, един от  най-трудните за изпълнение в целия свят, известен като „човешки полилей“. При него висят осем момичета, вързани само на косите си.

Две от пострадалите акробатки получиха сериозни наранявания на гръбначния мозък и все още са в инвалидни колички. За тях лекарите не дават никакви гаранции дали ще могат вече да ходят. Пет от ранените пък лежаха в болница с открити фрактури, като много тежко бе положението с една от девойките, която бе с разкъсване на черния дроб. В съдебния иск не се посочва точната сума, за която претендират контузените акробатки, но според твърденията на специалисти по подобни дела, ако човек не може повече да работи, обезщетенията са в рамките на милиони долари само за един пострадал. В Съединените щати такива наранявания по време на работа също се считат за трудова злополука.

image
Виктория Медейрос Българката – с 3 тежки операции Българката Виктория Медейрос претърпя три тежки операции – на рамото, на крака и на гърба. Дълго време й се налагаше да ходи и с обездвижваща метална шина на врата. Нашенката, както и останалите момичета, все още се възстановява психически и физически от тежките си травми. В болницата Вики отново трябваше да прохожда, а рехабилитацията бе твърде дълга.
 
При падането на акробатките пострада и съпругът на българката – Андрей Медейрос, който е бил на манежа. Според разследване на федералните власти скобата, наречена карабинер, който държал конструкцията, се счупила и това довело да срутване на платформата. От цирка твърдят, че устройството било инспектирано от специалист, точно преди да бъде инсталирано на платформата. Карабинерът е трябвало да може да издържи тежест, по-голяма от 4500 килограма. Той представлява 4-инчова D-образна скоба, която държи платформата. Точно тя, според разследването, се счупила на три части по време на представлението. 

Виктория е дъщеря на треньорката по художествена гимнастика Йовка Няголова

Родителите на Виктория научили за нещастния инцидент от нейния съпруг Андрей Медейрос, който е четвърто поколение цирков артист. Той се обадил по телефона късно през нощта на фамилията й, но отказал да разговаря с майка й и поискал баща й. Виктория е дъщеря на треньорката по художествена гимнастика в Добрич Йовка Няголова и има солидна подготовка, тъй като е израснала в залата. Родителката й е и носителка на два златни медала по лека атлетика от Олимпийските игри за ветерани в Сидни от 2009 г. Дъщеря й е възпитаничка на местната школа и на наставничката Благовеста Гецова. Още като малка цирковата артистка е била перспективна състезателка и всички й предричали бляскаво бъдеще. По-късно завършила НСА и заминала за САЩ. Покрай работата си в цирка се запознала със своя съпруг Андрей, с когото имат 11-годишен син Кристофър. Преди година стана ясно, че българската акробатка никога няма да може да се върне на манежа и завинаги ще трябва да се откаже от сцената.

Номерът носи „фамилията“ на... нашето момиче imageИмето на опасния номер, при който пострадаха акробатките, се нарича „Косите на Медейрос“ и е кръстен на Виктория и съпруга й Андрей Медейрос. Двамата съпрузи са негови автори и 

дори са го патентовали като тяхна идея 

Това е и един от най-сложните номера в света, който в сайта на „Ринглинг брадърс” дори описват като „по-голям от живота”. Дотогава номерът се е изпълнявал от Вики и още едно момиче, които са се въртели и премятали само с помощта на нишките на косата на партньорката си. През 2013 г. те добавили шест нови изпълнителки в трупата, сред които момичета от САЩ, Бразилия, България и Украйна. Първоначално номерът, наречен „Човешкият полилей”, се е изпълнявал от по-малко акробатки, но с времето броят им се е увеличавал. Изпълнението на трупа „Медейрос” е представяно като гвоздея в програмата на шоуто, което е 

озаглавено “Легендите”
 
Номерът е обявен за изключително опасен и е оценен като уникален. Американската преса написа десетки хвалебствени статии за сложността на „Човешкия полилей” и неговите изпълнителки: Виктория Медейрос, Уенди Невес, Саманта Питард, Виктория Ляхкова, Даяна Коста, Юлиса Сегрена, Стефани Невес и Светлана Баланичева. Уникалността на номера им вдигал цената му и го правел един от най-добре заплатените в цирковия бизнес, твърдят специалисти в бранша. Още по време на инцидента неофициално се заговори, че на всеки от цирковите артисти ще бъде предложено най-малко шестцифрено обезщетение заради трагедията, която ги е сполетяла.

Адвокати обаче  посъветвали потърпевшите да не се съгласяват с първите оферти, които са получили от „Ринглинг“, а да заведат колективен съдебен иск и да се надяват на извънсъдебно споразумение и по-солидна сума като обезщетение. Все още не е обявено публично и се избягва коментар за това дали пострадалите циркови артисти са имали застраховка „Живот”. Тя по правило в Съединените американски щати е задължителна, но някои от цирковете прескачат сключването й, за да си спестят допълнителни разходи, и рискът от наранявания си остава за сметка на актобатите. След продължително разследване компанията собственик на цирка бе осъдена да заплати максималната глоба от 7000 долара заради инцидента, съобщиха от Федералната служба за безопасност в Съединените американски щати. От „Ринглинг брадърс“ платиха гаранцията, но отричат да са виновни за инцидента.


image Деси Кехайова умря след падане в „Ринглинг” Деспина Кехайова от световноизвестната циркова трупа „Кехайови“ загина през май 2004 г., след като падна от 9 метра височина на манежа по време на представление на „Ринглинг брадърс“. Тя изпълняваше коронния си номер – въздушен балет, висяща само на дълъг шифонен шал. Красавицата полетя към земята, след като въжето, с което шалът бил завързан на металния прът, се скъсало. Деспина е откарана с линейка в болница в гр. Сейнт Пол, щата Минесота, където 7 часа по-късно почина. Младата жена остави вдовец съпруга си Иван, с когото се запознава в цирка. Двете й деца – тогава на 5 и 8 г., останаха без майка. За постиженията си Кехайова е записана два пъти в Книгата на Гинес. 

http://www.blitz.bg/news/article/422248



Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
1. vladtepes - За пострадалите
27.06.2016 09:17
Редно е пострадалите да предявят иск пред архиепископ Ховнан Дердерян архиерей на епархия Западни Щати на Арменска Апостолическа Църква
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20127491
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031