Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2016 17:28 - Днес президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в Сърбия
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 747 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в Сърбия

中国国家主席习近平今天在抵达塞尔维亚

(поука за българските управници, как се развива икономика и се създават условия за преки инвестиции)

Белград, Пекин, 17.06.2016

Президентът на Китай Си Дзинпин (习近平) пристигна днес около 13:40 на летището "Никола Тесла" в Белград на тридневно посещение в Сърбия, което е първото посещение на президент на Китай тук след повече от 30 години.

Президентът на Китай бе посрещнат на летището от сръбския президент Томислав Николич (托米斯拉夫·尼科利奇) и неговата съпруга, председателя на сръбския парламент Мая Гойкович, министър-председателя Александър Вучич, министъра на външните работи Ивица Дачич, посланика на Сърбия в Пекин Милан Бачевич.

За китайския президент на пистата бе подготвено празнично посрещане – по традиция със сол и хляб, а на президента и съпругата му деца в сръбски национални носии поднесоха букети от цветя.

Президентът на Китай, съпругата му и домакините бяха посрещнати и от почетен страж на сръбската армия, както и от деца в сръбски народни носии, с  китайски и сръбски знамена.

След това се проведе културно-артистична програма, по време на която бяха представени фолклорни танци от различните части на Сърбия.

Си пристига в Сърбия по покана на президента Томислав Николич.

Самолетът с китайския президент бе съпроводен във въздушното пространство на Сърбия от почетен екскорт от 3 самолета на ВВС на сръбската армия.

Китайско-сръбското практическо сътрудничество носи плодотворни результати:

* Мостът на Дунав в Белград, в строителството на който участваха китайски компании, вече е открит за движението.

* завършени са работите по проектиране на електроцентралата „Костолач“.

* корпорация Hebei Iron / Steel Group (HBIS) придоби металургичния завод „Железар Смедерево“, като този проект е особено важен за повишаване на конкурентоспособността на сръбската икономика.

* Успешно се предвижва реализацията на проектите по строителството на скоростната Ибърска автомагистрала E763 (тя свързва столицата Белград, през Чачак и Кралево, с Косово - през Косовска Митровица и Черна гора - през Нови пазар).

* проектът на ж.п. линията Унгария-Сърбия.

* компаниите на двете страни активно обсъждат такива въпроси като производството на електроенергия на биобаза и създаването на индустриални паркове.

* Китайците считат Сърбия  за една от вратите за проникване на китайски стоки на европейския пазар. Съществено преимущество за Сърбия при това е, че по река Дунав китайски стоки ще могат да достигат до Егейско море. (Правителството на Македония вече даде своето съгласие за построяването на свързващ канал между Дунав и Егейско море, а Сърбия провежда консултации за участие в строителството на канала.

* Всички проекти от сътрудничеството между Китай и Сърбия се стимулират в рамките на сътрудничеството „16 + 1“, което започна през 2012 г.

Новата платформа „16 + 1“ е инициатива за придвижване на всестранно и балансирано развитие на взаимоотношенията между Китай и Европа.

През 2015 г.   търговският оборот между Китай и някои страни от Централна и Източна Европа достигна 56,2 млрд долара, което е с 28 % повече отколкото през 2010.

В областта на инвестициите понастоящем финансовото участие на китайски фирми в региона надвиши 5 млрд. долара, а 16-те страни от ЦИЕ инвестираха в китайската икономика повече 1,2 млрд долара.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5316780
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930