Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2016 17:08 - Китайските коментари за напрежението между НАТО и Русия
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 773 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Китайските коментари за напрежението между НАТО и Русия

Пекин, 09.06.2016

В последно време НАТО все повече оказва натиск върху Русия и редица действия на Серверо-Атлантическия алианс предизвикват гнева на руското ръководство. По съобщение на РИА „Новости“ от 4 юни, зам. Министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков беше заявил, че приключилите неотдавна учения на НАТО представляват сериозен дестабилизиращ фактор в международните отношения, доколкото тяхната главна цел се състои в това да продължи създаването на напрегнатост в района на границите на Русия.

Русия също не се предава и предприема твърди контрамерки. Руският „Независимая газета“ публикова материал, в който се пояснява, че в отговор на системата за противоракетна отбрана (ПРО), руското ръководство планира на разгърне в разположената между Литва и Полша Калининградска област ракетни комплекси „Искандер“, способни да нанасят ядрени удари. Освен това, министерството на отбраната на РФ планира в края на тази година да създаде 3 нови нови военни дивизии, за да противостои на разширението на НАТО на Изток.

            Взаимното военно недоверие води до засилване на противопоставянето:

            След Кримските събития в отношенията между НАТО и Русия настпи окончателен разрив. Между другото военното противопоставяне между НАТО и Русия съответства на стратегическите интереси на САЩ. Като използва Русия, за да се сдържа Европа, САЩ влизат в изгодно положение по вътрешноевропейските работи.

Доцентът от факултета за държавно управление на Института за международни отношения Чу Ин счита следното: „С разширяването на ЕС, Европа се стреми да покаже на САЩ своята независимост. Ето защо САЩ поискаха от страните на НАТО да увеличат дела на разходите за отбрана, което по същество трябва да стимулира тяхната способност да се противопоставят на Русия. В същото време, когато Европа се сблъсква с все по-големи заплахи за външната си безопасност, нейната зависимост от военните обстоятелства на Америка продължава да расте“.

 По информация на изданието „Financial Times“, военният бюджет на Латвия ще се увеличи с почти 60 %, а Литва и Естония ще увеличат своите военни разходи съответно с 35 % и 9 %. Военните разходи на Полша, страната с най-мощните въоръжени сили в Източна Европа, ще нарастнат с 9 %. Впрочем Великобритания също ще приеме аналогични мерки. А по-рано НАТО обещаваше, че военнире разходи към БВП на всяка страна от алианса ще се увеличат с не повече от 2 %.

            Взаимното недоверие във военно отношение задълбочи противопоставянето между Русия и НАТО. По сообщение на руския вестник „Известия“ от 4 юни, първият заместник председател на Комитета на Думата по отбеана Андрей Красов заяви, че в последно време в Европя расте военната активност на НАТО, във връзка с което Русия ще коригира своите планове за развитие и ще увеличи броя на военните учения, за да се противопостави на заплахата от НАТО. Д-р Чен Юй от Института за Русия при Института за съвременни международни отношения счита, че „загубата на взаимно доверие може да доведе до необходимост двете страни да повишат собствената си безопасност чрез нарастване на военната мощ, което се предизвика засилване на взаимното недоверие в областта на безопансността. В същото време, ако военните сили бъдат разгърнати, то тяхното прибиране ще се окаже много трудно“.

            За съперничеството с ръкостискане ...

Анализирайки военната политика на руската страна през миналото полугодие, не е трудно да се схване, че Русия е настроена конструктивно. Първата визита на Владимир Путин в Гърция, извеждането на руските войски от  Сирия, свикването през април на прекъсналия за две години дейността си Съвет Русия-НАТО показват, че Русия възнамерява да постигне смекчаване на отношенията си с Европа.

Как да схващаме твърдото противопоставяне на Русия към НАТО във военен план и нейното положително отношение в дипломатически?

Чен Юй счита, че „смекчаването на отношенията в политическото и икономическото пространство е значително по-голямо отколкото в областта на военната безопасност. Военното противопоставяне между Русия и НАТО води до все по твърдо разделяне на Русия от Европа и през следващия кратък интервал от време няма да се получи подобряване на ситуацията вследствие на активните действия“.

            Зам. генералният секретар на НАТО Александър Вершбоу заяви, че НАТО ще продължава да поддържа диалог с Русия, „но вече е невъзможно да се възстановят отношенията в предишния им вид ... Освен ако Русия започне отново да демонстрира уважение към международното право и международните норми на поведение“.

Чу Ин счита, че „военната експанзия на Русия и НАТО ще продължава. Нито една страна не може да си позволи да заплати цената на пряката крупномащабна „конфронтация“ с Русия и тази ситуация на сдържане и натиск може да се запази за дълго“.



Тагове:   нато-русия-китай,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5262492
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031