Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2016 22:13 - Авторитетен експерт каза, че китайската икономика навлиза в L-образна фаза
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 697 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Авторитетен експерт каза, че китайската икономика навлиза в L-образна фаза

Пекин, 10.05.2016

            ПОЯСНЕНИЕ ПО КИТАЙСКАТА СТАТИЯ:

Формите на рецесия се изполват от икономистите, за да се опишат различни видове рецесии. Няма специфична академична теория или класификационна система за формите на рецесия; като  терминология се използва по-скоро една неформална стенография за характеристични рецесии и възстановяването от тях.

Най-често използваните понятия са V-образни, U-образни, W-образни и L-образни падини. Формите получават имената си от приблизителните по форма икономически данни в диаграми по време на рецесия. Буквите могат да бъдат използвани също и при анализа на възстановяването, например „V-образно възстановяване“.

V-образна рецесия

Рецесията от 1953 г. в САШ е класическа V-форма. Във V-образна рецесия икономиката страда от остър, но кратък период на икономически спад с ясно дефинирана вдлъбнатина, последван от силно възстановяване. V-формите са нормалните форми за рецесия.

U-образна рецесия

Рецесията в САШ от 1973-75 г. може да бъде разглеждана като U-образна.

U-образната рецесия е по-продължителна  от V-образната и има по-неясно дефинирано дъно. БВП може да се свие в продължение на няколко тримесечия и само бавно да се върне към тенденция на нарастване. Саймън Джонсън, бивш главен икономист на МВФ, казва, че една U-образна рецесия прилича на вана – слизаш надолу, застой, стените са хлъзгави, можеш евентуално да имаш някакви неравности на дънаото, но дълго време няма да излезеш от ваната. В примера с американската рецесия от 1973-75 – през 1973 г. икономиката започва да се свива и продължава да намалява или има много слаб растеж в течение на почти 2 години. След удара по дъното икономиката отново се изкачва нагоре до възстановяването си през 1975 г.

W-образна рецесия

Рецeсията през началото на 1980-те години често се дава като пример за W-образна рецесия.

При W-образна рецесия, (известна също като двойна рецесия), икономиката изпада в рецесия, възстановява се с кратък период на растеж, след това попада отново в рецесия, преди накрая да се възстанови, като по модела „надолу-нагоре надолу-нагоре" наподобява буквата W. В този случай в началото на 1980 настъпват две рецесии. Икономиката изпада в рецесия от януари 1980 г. до юли 1980 г., свиване на 8 на сто на годишно от април до юни 1980 г. , след което икономиката навлиза в бърз период на растеж, и през първите три месеца на 1981 нараства с 8.4% годишна база. Когато Федералният резерв под ръководството на Пол Фолкър повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията, икономиката се потапя отново в рецесия (оттук и "двойно дъно") от юли 1981 г. до ноември 1982 г., след което икономиката навлиза в период на най-силния си растеж през останалата част от десетилетието.

L-образна рецесия

Този вид рецесия или депресия се случва, когато една икономика е в дълбока рецесия и не се връща към линията на тенденция за растеж в течение на няколко години, ако и въобще се върне. Рязкият спад е последван от плоска линия, която чертае форма в буква L. Това е най-тежката от различните форми на рецесия. Променливите дълги периоди на слаби резултати включват „депресия“ и загубено десетилетие, сравнимо с едно „неразположение“.

Kласически пример на L-образна рецесия настъпва в Япония, след спукването на балона на японските ценни книжа през 1990 г. От края на Втората световна война и до края на 1980 г. японската икономика расте енергично. В края на 1980 г. В Япония се развива един масивен балон на цените на активите. След като балонът се спуква, икономиката страда от дефлация и настъпват години на слаб растеж; никога не се връща към високия растеж на Япония преживян в 1950-1990.

Заради рецесията в края на 2000 г. в Съединените щати възниква подобен икономически (Американския жилищен балон) и някои икономисти се опасяват, че икономиката на САЩ може да влезе в продължителен период на нисък растеж дори и след като се възстанови от рецесията.

КИТАЙСКАТА СТАТИЯ ОТ ДНЕС:

2016 г. e стартовa за всестранното създаване на общество със средно благосъстояние и за 13-та петилетка на КНР. Но тази година се явява решаваща и за придвижване на предложенията за структурните реформи. В първото тримесечие на тази година, сблъсквайки се със затруднителната ситуация в страната и извън нея, Китай успя да започне да стимулира икономическото развитие, да придвижва структурната оптимизация и да подобрява благосъстоянието на хората.

Обаче заедно с това страната се сблъсква с редица дълбоки противоречия и проблеми. Какво да мислим за китайската икономика в процеса на регулиране?

 И как да се осъществи това регулиране?

Следват изключителните коментари на неназован АВТОРИТЕТЕН ЕКСПЕРТ:

            Ако погледнем ситуацията в цялост, то през тази година в Китай икономическата ситуация може да се нарече УСТОЙЧИВА. В цялост състоянието на функциониране на икономиката съответства на очакванията, а някои ярки моменти в нея надминаха очакванията. Обаче противоречията във функциониране на  икономиката не бяха смекчени и някои нови проблеми излязоха извън рамките на очакваното.

Поради това при описването на ситуацията е сложно да се използват такива прости понятия като „успешно начало“. От каква перспектива тогава да се разглежда китайската икономика? Необходимо е все пак да разглеждаме икономическата ситуация от аспекта на съчетаване на етапа на развитие и международния контекст.

            Ако погледнем икономиката през първото тримесечие, можем да отбележим, че част от икономическите показатели са се стабилизирали, а някои показатели даже неочаквано са отскочили нагоре. През първото тримесечие БВП е нараснал с 6,7%, ситуацията на пазара на труда в цялост стана стабилна, но и нивото на доходите на населението остана стабилно. В цялост икономическите и финансовите рискове са регулирани, има и социална стабилност. Част от цените при продукцията на промишлените предприятия се се възстановила, върнал се е ръстът на ефективността на тези предприятия. Извършено е ускорение на инвестициите в основните фондове, а новите проекти, пуснати в работата, активно се развиват. Освен това пазарът на недвижими имоти, а също и сферата на снабдяването и пласмента се намират в подем и става ускорение на натрупването на запаси от недвижими имоти.

            Ние се надяваме за нов прогрес по някои аспекти на икономическото развитие.

Специфичното тегло на сферата на услугите продължава да расте, появява се конкуренция между новите модели и новите методи на управление, настъпва стремителен ръст на някои видове високотехнологични стоки с висока добавена стойност, постоянно растат обемите за потребление на населението. Особено това се случва в административните органи на различни региони, където непрекъснато расте разбирането на важността на конструктивни реформи от страна на предлагането им.

В съответствие с изискванията на ЦК на ККП работата се води активно и постепенно се появяват резултати.

Въпреки това не трябва да се отрича, че противоречията, с които ние се сблъскахме, досега не са решени принципиално. Освен това се появяват и нови проблеми. „Стабилността“ в цялост се основава на „старите методи“. Става въпрос  за придвижване с помощта на инвестиции. Освен това в някои региони е относително голям натиска на платежния баланс на приходните и разходни части на бюджета, а също и повишената вероятност за икономически рискове.

В частност се увеличиха много заплахи, като например същественият спад на инвестиции в частните предприятия, балон на пазара за недвижими имоти, увеличаване на излишните мощности, безнадеждни дългове, местни заеми, а също така незаконни натрупвания на средства на фондовия пазар, на валутния пазар и на пазара на облигациите. В някои еднопрофилни региони с ниска степен на развитие на пазара и ниско ниво на производство продължава да се увеличава низходящата тенденция на икономическия ръст, появяват се проблеми, свързани с трудоустрояването, изострят се социалните противоречия.

            ОБОБЩАВАЙКИ ВСИЧКО ГОРЕСПОМЕНАТО, може да се направи изводът, че китайската икономика не приема формата на буква U или V. Тя трябва да бъде считана в момента за L-образна.

            Искам да подчертая, че L-образната форма на икономиката – това е етап, който ще продължи не една и две години. В близките няколко години, отчитайки ситуацията със съвместното съществуване на неясно съвокупно търсене и свръхпроизводство, е сложно да  си представим радикални промени. Икономическият ръст не може както по-рано постоянно да се увеличава и да осигурява ръст на икономиката в течение на няколко поредни години. Ще бъде направена „крачка назад“, за да се осъществят след това „две крачки напред“.

Ние напълно сме уверени, че Китай притежава значителен периметър за маневри по отношение на перспективите за развитие, потенциала на икономиката, а също и на здравината на развитие. Даже и ако стимулиране не се случи, скоростта няма да падне. Що се отнася до нов подем на ред икономически показатели, по този въпрос не бива да бъдем сляпо оптимистични. От друга страна, по отношение на спада на икономическите показатели няма смисъл да изпадаме в особено напрежение.

 



Тагове:   китай-икономика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5259750
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031