Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2016 01:19 - Китай предупреждава САЩ: „Какво искат да постигнат САЩ чрез спекулацията на тема ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА?
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 927 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Китай предупреждава САЩ: „Какво искат да постигнат САЩ чрез спекулацията на тема ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА?

Пекин, 25.04.2016 (официална позиция, скрита в задочен разговор между вестници)

            Тези дни на сайта на американското списания The National Interest се появи статия с название „Ако третата световна война се разрази в Азия“.

В съобщението с намек се говори за възможен конфликт на море между Китай и САЩ. Миналият месец на същия сайт се появи статия под заглавие „Защитата на  Южно-Китайско море при отсъствие на Трета световна война“. В тогавашната статия ставаше въпрос за ролята на САЩ в проблемите в Южно-Китайско море. Освен това други западни медии също публикуваха статии, свързани с „трета световна война“, съдържанието на които има отношение към Южно-Китайско море и КНР.

Намеренията на Вашингтон са съвсем очевидни:

Първо, САЩ изкуствено нагнетяват обстановката в региона. Многократното използване в статията на такива изрази като „транспортните маршрути“, „безопасността на плаване“, „военно-морският флот“, „подводните лодки“, създават впеателнение, че ситуацията в района на Южно-Китайско моря вече е крайно опасна.

Второ, сочейки КНР, САЩ добавят нови ноти към „ТЕОРИЯТА ЗА КИТАЙСКАТА ЗАПЛАХА“.

            Повдигайки необоснованата тема за „трета световна война“, Съединените щати преследват свои цели:

            Първо, Вашингтон преследва най-пряка цел. Американската армия, възползвайки се от този предлог, може да продължава да засилва своето военно присъствие в Азиатско-Тихоокеанския регион, което представлява една от важните части на американската стратегия за „пребалансиране в АТР“. През последните няколко години САЩ не веднъж са засилвали военното сътрудничество със страно от региона под предлог за „отпор на Китай“, а също така не веднъж са се опитвали да постигнат успех.

            Второ, целта е обективна. САЩ планират да съдействат на Филипините в инициирания от тях в едностранен порядък международен арбитраж с Китай по териториалния спор в региона. Вашингтон ще клевети Китай и ще заявява за това, че страната притежава мощна военна сила, докато Вилипините са слаба страна и ще изисква „надеждно и мирно разрешаване на конфликта“.

По такъв начин САЩ ще привлекат вниманието на международната общност и ще изразят „съжаление“ спрямо Филипините. По този начин те ще имат възможност да прикрият факта за това, че Филипините провокират Китай по неща, свързани със суверенитета и интересите на страната, а също ще пречат на пекин да защитава своите права.

 Трето, САЩ на първо място поставят въпроса за безопасността в Южно-Китайско море, след това те ще поддържат сплотеността със своите съюзници, ще координират действията си, като по такъв начин ще укрекят съюзническите отношения, а също ще се опитат да създадат мрежова система на алианс.

Различни действия напомнят преживелиците от идеологията на Студената война. Някои дейци вътре в САЩ считат, че издигащият се Китай непременно ще хвърли предизвикателство към държавния статус на Съединените щати.

ТАКАВА ПОГРЕШНА ЛОГИКА ЩЕ ДОНЕСЕ САМО ЗАГУБИ И НА ДВЕТЕ СТРАНИ!

            САЩ трябва да си дават ясен отчет за това, че мирното развитие представлява тенденция на епохата и ВСЯКА ДЪРЖАВА, КОЯТО СЕ ГОТВИ ЗА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА, върви срещу историческото течение, поради което ТРЯБВА ДА ПОНЕСЕ НАКАЗАНИЕ. В съвременния свят повторението на стратегията на сдържане, която беше присъща на периода на Студената война, е НЕВЪЗМОЖНО!

КИТАЙ Е УВЕРЕН И ПРИТЕЖАВА СПОСОБНОСТТА ДА ПРОБИЕ МНОГОБРОЙНИТЕ СИЛИ НА СЪПРОТИВА, МИРНО ДА ОСЪЩЕСТВИ „КИТАЙСКАТА МЕЧТА“!

На Съединените щати им е необходимо да осъзнаят, че РАЗВИТИЕТО НА КИТАЙ Е ВЪЗМОЖНОСТ ЗА САМИТЕ САЩ, а не е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО.

Създавайки препятствия пред Китайската народна република, Вашингтон само ще си навредят ...

            САЩ вече бяха се съгласили заедно с Китай да създават отношения от нов тип. Тази цел не беше достигната лесно, поради което страните трябва да следват твърдо пътя за постигането й – не да си противостоят взаимно, а взаимно да се уважават, да се стремят към сътрудничество и двустранна печалба, а не да „раздухват“ конфликти и войни, създавайки проблеми в китайско-американските отношения.

华益声 作者为国际问题专家.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5332053
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930