Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2016 00:02 - Защо Си Дзинпин избра Чехия за първото си посещение в Централна и Източна Европа?
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1077 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Защо Си Дзинпин избра Чехия за първото си посещение в Централна и Източна Европа?

Пекин, 25.03.2016 (Урок за българската управленческа троица!)

На 28 март председателят на КНР Си Дзинпин ще направи визита в Чехия с  историческо значение. Това е първото държавно посещение на китайския лидер в Чехия, а също и първата му визита в държава от бившия съветски блок. Научният сътрудник от Института за изследвания на Европа към Китайската академия на обществените науки Джао Дзюндзе счита, че това изцяло свидетелства за факта, че Китай разглежда  Чехия като важен партньор за сътрудничество, а също така приветства ролята на Чехия в създаването на „Един пояс, един път“.

През изминалите 67 години китайско-чешките отношения преживяха дълъг път, изпълнен с трудности. През последните години връзките между двете страни забелижимо се затоплиха благодарение на редовния двустранен обмен и различните видове взаимодействие. Китай беше посетен от президента, премиера и председателя на парламента на Чехия. (ЗАБЕЛЕЖКА: Плевнелиев, Борисов и Цачева направиха между другото същото ...). Струва си особено да се отбележи, че през септември миналата година чешкият президент Милош Земан беше единственият от държавните глави на страните-членки на Евросъюза, който прие поканата да присъства на тържествените мероприятия в чест на ПОБЕДАТА НА КИТАЙ В СЪПРОТИВИТЕЛНАТА ВОЙНА СРЕЩУ ЯПОНСКИТЕ АГРЕСОРИ и изрази възхищението и уважението си от приноса на китайския народ в световната борба против фашизма, което привлече вниманието на световната общественост. От това може да се направи изводът, че провежданата от Чешката република политика активно съдейства за развитието на двустранните отношения и постигането на консенсус между Китай и Чехия.

На икономическо ниво търговско-икономическите отношения между Чехия и Китай получиха стремително развитие. Спадовете и колебанията, които преживяха отношенията между Китай и Чехия, имат геополитически причини, а също така са свързани с относително малкото количество области на двустранното сътрудничество. През последните години икономиката на Китай се развива устойчиво, а страните от бившия тоталитарно-комунистически блок представляват регион с максимален потенциал за динамика на едно развитие. Страните от Централна и Източна Европа, включително Чехия, укрепват обмена си с Китай, постепенно се засилва желанието за различни видове сътрудничество. Особено след създаването на механизма „16+1“ тези страни отбелязват положителни реултати от сътрудничеството с Китай в такива сфери като търговията, инвестициите, финансите, преработващата индустрия, ядрената енергетика, авиацията и други. Така например през миналата година обемът на двустранната търговия между Китай и Чехия достигна 11 млрд долара, неговият дял представлява 1/6 част от платформата „16+1“;

Чехия вече стана вторият по големина търговски партньор на Китая в Източна Европа, като в същото време Китай стана най-крупният за Чехия търговски партньор извън Евросъюза.

Продажбата на автомобили с чешката марка ШКОДА в Китай представлява над 25 % от общия обем на чуждестранните продажби в страната.

Чехия е разположена в самото сърце на Европа, тя е важен възел сред страните, разположени по маршрута „Един пояс, един път“. Чехия с голям ентусиазъм се отнася към сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна европа в сферата на изграждането на „Един пояс, един път“.

През ноември 2015 чешкият премиер Богуслав Соботка отиде в Китай за участие в 4-тата среща на лидерите на Китай и страните от Централна и Източна Европа, в хода на която Китай и Чехия подписаха меморандум за взаимно разбирателство при съвмествното придвижване на инициативата „Един пояс, един път“, който стана първият меморандум за взаимно разбирателство между Китай и страните от Централна и Източна Европа по този генерален проект. (ЗАБЕЛЕЖКА: БОРИСОВ също беше на споменатия международен форум с няколко министри).

            Европа се намира в центъра на сътрудничеството в сферата на голямата китайска инициатива и в сферата на производствените мощности и др., страните от ЦИЕ могат да изиграят РОЛЯТА НА МОСТ И СВЪРЗВАЩО ЗВЕНО между Китай и Европа.

Благодарение на своето географско положение и влияние сред страните от ЦИЕ Чехия може да изиграе важна роля в изграждането на ПРОЕКТА.

            Сред 16-те страни от ЦИЕ Чехия има най-развитата икономика, призната от Световната банка и ЕС развита страна-членка на ЕС.

Чехия се отличава също с развита промишлена база и богати туристически ресурси, тя стана важно място за привличане на китайски инвестиции.

В бъдеще Китай и Чехия възнамеряват да разширят пространството за сътрудничество в такива сфери като новите източници на енергия, химическата и текстилната промишленост, металургията, атомната енергетика, високоскоростните ж.п. линии, творческата дейност, културата и изкуството.

През 2016 се навършват 67 години от деня на узтановяването на дипломатически отношения Китай и Чехия. Вчера зам. Министърът на външните работи на Китай Лю Хайсин каза на брифинг за китайски и чуждестранни журналисти, че предстоящото посещение е важна дипломатическа стъпка по отношение на Европа.

Тази „важна дипломатическа стъпка“ съдържа 4 важни аспекта:

1. Европа е едно от ключевите направления на външната политика на Китай. За малко повече от 3 години от момента на встъпването си в длъжност през март 2014 г. Си Дзинпин посети официално Холандия, Франция, Германия, Белгия и седалището на Евросъюза; през октомври 2015 той посети Великобритания (ЗАБЕЛЕЖКА: същата онази империя, която жестоко поробваше Китай през втората половина на 19 век). След посещението в Чехия, от председателя на КНР Си Дзинпин ще бъде реализиран „пълният обхват“ на външните връзки със стара и нова европа.

2. Китай придава голямо значение на уникалната роля на Чехия в развитието на китайско-европейските отношения. Чехия е важна държава в ЦИЕ и едновременно с това член на ЕС, което осигурява на страната широко влияние в станите от бившия източен блок. В хода на визитата ще бъдат подписание редица споразумения, чиято обща сума на финансиране достига около 6 милиарда долара.

3. Строителството на „Пояс и път“ в важна възможност за развитието както на Китай, така и на европейските страни. В края на миналата година на срещата „16+1“ беше обявен „Среднесрочен план за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ“. Съгласно някои информации по време на визитата на президента Си в Чехия ще бъде издигната Инициативата за сътрудничество на  Китай с Централна и Източна Европа.

4. Стремителното развитие на Китай внася нови възможности за европейските  страни. Понастоящем икономическата ситуация в Европа не е много стабилна, а процесът на възстановяване е затруднен. Търсенето на Европа на китайския пазар и инвестиции е много силно. Възможностите са двустранни. А благодарение на сътрудничеството си с Европа Китай може да помогне на собственото си икономическо развитие и модернизацията на промишлената си структура.

 

Китайците изпитват особени чувства към Чехия. Още през 1950-60-те години всички в Китай познаваха китайско-чешките „Ферми на дружбата“ и „Заводи на дружбата“, в които при ония условия са намирали израз практическите достижения на сътрудничеството между двете страни.

През последните години председателят Си се е срещал 4 пъти с чешкия президент Милош Земан.

В края на 2015 обемът на китайските инвестиции в Чехия достигнаха 1,6 млрд долара (при 200 мил. през 2013).

Почти всички чешки градове са установили отношения на сътрудничество с провинции и градове на Китай, като се провеждат постоянни взаимни обмени в сферата на хуманитарното, научно-техническото, туристическото, медицинското и др. сътрудничества. Окрита е пряка авиовръзка между Пекин и Прага.

Когато през октомври 2014 Милош Земан засади в Китай донесеното от него ябълково дърво, президентът Си реагира със следните думи:

Сътрудничеството между Китай и Чехия прилича на ябълкова градина – ако искаме да съберем реколта, трябва да садим повече дървета. Ние трябва усърдно да се грижим за дръвчетата на двустранното сътрудничество, да ги превърнем в градина и да получим плодове“.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5310275
Постинги: 4992
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930