Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2016 20:15 - КАКВА СЪДБА ОЧАКВА ЕС - Интервю на седмицата относно икономическото развитие след кризата от 2008
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Интервю на седмицата относно икономическото развитие след кризата от 2008

Берлин, 16.02.2016

Сара Вагенкнехт, председател на парламентарната група ЛЕВИЦАТА в Бундестага в интервюто на седмицата – Финансовият крах 2008, кризата на ДОЙЧЕ БАНК и политиката на Европейската централна банка, състояние на недемократичната и неолиберална крепост Европа, необходимостта от извънпарламентарна опозиция.

********************************************************************************************

ВЪПРОС 1: През 2008 започна голямата банкова и финансова криза със срутването на Леман Брадърс в САЩ. Осем години по-късно светът продължава да се върти, но финансовата криза е всичко друго, но не и преодоляна. Централните банки в САЩ и Европа напомпват милиарди в т.н. пазари, лихвите за определени държавни дългове междувременно са негативни и в реалната икономика броди призракът на дефлацията. Къде стои световната икономика, къде стои Европа и къде Германия 8 години след големия крах?

***************************************************************************

S.W.: Германската експортно ориентирана икономика печели в момента от много евтиния петрол, екстремно ниските лихви и слабото евро. Германският излишък във външната търговия нарастна през миналата година с 15 %, достигайки 250 млрд евро.

Това съответства на 8,2 % от Брутния вътрешен продукт (БВП). Ако Европа спазваше сериозно своите собствени правила, то Германия сега трябваше да плати глоба, тъй като излишък в баланса от 6 % дестабилизира Еврозоната.

Вместо това точно по-слабите национални икономики биват принуждавани към все нови и нови съкращения на заплати и социални елементи. По този начин обаче  Еврозоната няма бъдеще, тя ще се разпадне поради икономическите неравномерности и техните политически следствия. Аз мисля, че НАЙ-ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ ЗА ИКОНОМИКАТА както за европейското така и за германското стопанство произтича от политическите кризи, които от своя страна са тясно взаимосвързани с актуалните петролни и валутни войни.

*********************************************************************************************

ВЪПРОС 2:  Да поговорим за банковия сектор. През миналата седмица например ДОЙЧЕ БАНК се наложи да търси доверие при инвеститорите, тъй като т.н. пазари имаха съмнение в кредитната достоверност на банката. Безпокоите ли се от това?

***************************************************************************

Винаги съм била на мнение, че бизнесмодел, който почива върху престъпни измамничества и рискови смукачества, не е устойчива. От изкривените ипотечни сделки до манипулацията на лихвените проценти – ДОЙЧЕ БАНК е замесена в над 1000 правни спора и се наложи да плати вече милиарди глоби!

И въпреки че инвестиционното банкиране след кризата загуби значение, бонусите за инвестиционните банкери продължават да гълтат и по-нататък огромни суми.

Поради това мене не ме изненадва, че вероятността за фалит на ДОЙЧЕ БАНК е нарастнала с над 17 %. Безпокойство създава у мене съдбата на сътрудниците, а освен това се страхувам, че данъкоплатците отново ще бъдат поканени да плащат спасяването на банки. В защита на сътрудниците и данъкоплатците би бил спешно необходим обществен контрол върху финансовия сектор.

*******************************************************************************************

ВЪПРОС 3:  Във вторник (I.G.: 22.02.2016) федералното правителство ще представи първият от двата закона за промяна на финансовите пазари, чрез който тук в Гермнаия ще бъдат внедрени директивите и разпоредбите на Евросъюза. С това трябва да се подобрят интегритетът и прозрачността на финансовите пазари, както и защитата на потребителите. Това повече ли е от козметика?

***************************************************************************

Нямам нищо против, ако пазарната манипулация и тъмните сделки бъдат по-строго наказвани и възникнат нови правила, отнасящи се за целия Евросъюз, както и дребни вложители трябва да бъдат информирани относно определени ФИНАНСОВИ ПРОДУКТИ. Това разбира се няма да се отрази върху основните проблеми. Освен склонността към криза главният проблем е концентрираната финансова мощ, която се изплъзва от демократичния контрол. Тук имам предвид например СЕКТОРА НА СЕНЧЕСТИТЕ БАНКИ, който нараства все повече. Че то просто не може да бъде това, че концерн като Blackrock, който сам управлява около 4 500 милиарда долара, почти не бива регулиран. Но аз мисля и за институции като ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА, които също не са контролирани по демократичен начин.  Законът за промяна на финансовите пазари се колебае насам-натам: ЕЦБ не може да си позволи повече да манипулира пазара в груб стил и да продължава да издава  вътрешна информация на големи финансови концерни!

**********************************************************************************************

ВЪПРОС 4:  Централните банки се превърнаха в големите мениджъри по кризата. Техният отговор гласи ЕВТИНИ ПАРИ ЗА ПАЗАРИТЕ, уж за да се завъртяло реалното стопанство и да се победяла дефлацията. Кого подпомага политиката на ЕЦБ?

***************************************************************************

Еврозоната със сигурност щеше вече да се е разпаднала, ако ЕЦБ не беше се намесила. За съжаление ЕЦБ не е разбрала, че ДЕФЛАЦИОННАТА КРИЗА В ЕВРОПА не може да бъде преодоляна само чрез експанзивна парична политика.

Вместо това би трябвало да бъдат прекратени диктатите за съкращения, да бъдат повишени заплатите и пенсиите, а стопнаството чрез инвестиционни програми да бъде доведено в релси. Когато гръцкото правителство направи опит за подобна политическа промяна, то беше задушено финансово от ЕЦБ.

ЕЦБ ПРОВЕЖДА ПОЛИТИКА В ИНТЕРЕС НА НАЙ-БОГАТИЯ ПРОЦЕНТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. Тя наводнява финансовите пазари с евтини пари и проичвежда нови финансови балони, които все някога ще се спукат!

*********************************************************************************************

ВЪПРОС 5:  Как става така, че въпреки този така драматичен провал на ПАЗАРА като през 2008, неолибералната приказка за всестранните възможности даже всемогъщество на пазара едва ли е пострадала?

***************************************************************************

Аз мисля, че неолибералната приказка за всезнайство и даже за всевластие на пазара предизвика достатъчно загуби. Точно финансовите пазари и банките загубиха имидж – тъова е в сила както за ДОЙЧЕ БАНК, така и за цялата УОЛСТРИЙТ. Проблемът е в това, че интересите на УОЛСТРИЙТ, интересите на големите концерни и банките както и преди определят политиката. Все едно в каква приказка ще се вярва и акво правителство ще бъде избрано – ГОСПОДСТВАЩИЯТ ФИНАНСОВ ЕЛИТ СЕ ОПИТВА И ПО-НАТАТЪК ДА ПРАВИ ТОВА, КОЕТО И ДОСЕГА.

********************************************************************************************

ВЪПРОС 6:   Федералната канцлерка в сряда (И.Г.: 17.02.2016) ще излезе с Правителствена декларация по въпросите на Европа. Освен кризата с бежанците ще бъде разгледан и британският референдум за членство в ЕС, който трябва да се състои най-късно през 2017 г. Какво смятате за отстъпките, които ще трябва да бъдат направени на британското правителство, за да бъде предотвратен един БРЕКСИТ?

***************************************************************************

За да предотврати излизането на Великобритания от ЕС, Евросъюзът твърде много се отзовава на исканията на британския премиер Камерън, който иска да намали социалните дейности за чужденците в ЕС. Това е удар срещу основната постановка за свободното движение на работната сила в рамките на ЕС, но този факт изглежда не смущава много Федералното правителство.

Камерън отваря по този въпрос широко вратата, но в края на краищата и социалната министърка Налес (ГСДП) иска да ограничи претенцията за социална помощ на чужденци в ЕС. Намирам за фатално това, че ЕС трябва да ограничи онези малко права и свободи, от които не само големите концерни и банки, но и работещите печелят.

******************************************************************************************

ВЪПРОС 7:   Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис иска сега чрез движението  DIEM25 Europa (Democracy in Europe Movement, 2025) да редемократизира Европа. Как оценяте неговата инициатива, която очевидно няма да бъде партия и се надява да мине без Централен комитет?

***************************************************************************

Неолибералната и недемократична крепост ЕВРОПА спешно се нуждае от една лява органиизация. Аз не мисля разбира се, че DiEM25 ще успее да даде една по-добра конституция на ЕС, също не виждам редица социални и икономически искания в техния Манифест. Но колкото повече хора бъдат просветени относно днешното разрушаване на демокрацията в ЕС и поискат промяна, толкова по-добре. Струва ми се, че в Европа днес отново нещо се задвижва: В Португалия можа да се наложи един ляв съюз от партии, в Испания нярастна ПОДЕМОС, налице е силно протестно движение против търговската политика на ЕС, както и многобройни инициативи, които критикуват политиката на ЕС относно бежанците и депортирането. Съществуват т.н. конференции „План В“ и DiEM25, има европейски социални форуми и „Блокюпай“, освен това и в синдикатите нараства становището, че Европа трябва да се обоснове отново. При всички разлики – например по въпроса, дали еврото е реформируемо – аз считам за полезно, когато различните действащи лица все по-силно обединяват силите си и когато е необходимо биха призовавали към общи действия.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5309677
Постинги: 4992
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930