Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2015 11:42 - Необяснимо ли е Злото на България?
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1707 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Необяснимо ли е Злото на България?

            В разсъжденията си винаги се стремя да нямам нищо общо с разните видове филства и фобства спрямо други държави – считам ги за вредни отначало докрай за всяка нация.

            Имах щастието да живея и работя в бившата Германска демократична република в периода на нейния апогей – непрекъснато от 1969 до 1973 година. По онова време официалното тълкуване на понятието „ГДР“ беше записано в документите на управляващата Германска единна социалистическа партия и звучеше така: Der erste Arbeiter-und-Bauern-Staat auf deutschem Boden“ („Първата държава на работниците и селяните на германска земя“). В рамките на всевъзможните си контакти с хора от всички възрасти и светогледи можах да анализирам въз основа на многобройните факти същността на двата вида тоталитаризми – комунистическия и национал-социалистическия. Паралалелите между двата не веднъж ми бяха изтъквани от моите по-млади и по-стари колеги. Комунистическият тоталитаризъм в Източна Германия беше изграден (като всяко немско нещо) на далече по здрава основа отколкото в България. Това се отнасяше и за тоталитарната партия ГЕСП, и за тяхната стройна Държавна сигурност („Staatsicherheit”). Доста дълго време бях „проучван“ от колегите в Университета на Рощок, който, макар и „Светилище на Севера“, създадено през 1419 г.,  по онова време носеше името на единия от създателите на Германската комунистическа партия, дългогодишен политемигрант в Москва и пръв президент на ГДР, Вилхелм Пик. Забелязвах съвсем отчетливо, че на немските колеги им е по-лесно да разговарят откровено с мене като чужденец, отколкото със своите немски колеги и съграждани – те можеха по-лесно да отидат „на стъкления прозорец“ (така наричаха съответния пункт на Щази) и да „изпеят“ сънародниците си. Все пак 2 милиона партийци и още толкова щази-агенти (1/4 от населението) не са за пренебрегване.

            Най-полезен в моите проучвания за национал-социализма беше моя конструктор в научно-изследователската ми работа г-н Хаберщроо. Той е бил член на Германската социал-демократическа партия през 30-те години, точно когато избухва Голямата криза. Почти ежедневно ми изясняваше с примери от тогавашния живот, как Хитлер идва на власт, как е успял да излъже и манипулира за дълго изпадналия в дълбока икономическа криза германски народ и как е рухнало после всичко. Това са изключително колоритни разкази, които понякога бяха толкова специфични, че, за да се увери в моето доверие, г-н Хаберщроо привличаше и машинописката и преводачка от руски в Научната област „Механика на твърдото тяло“ г-жа Паули, която потвърждаваше с още по-цветисти примери времето на крайния реакционен национализъм, в който е била потопена немската нация.

            Не по-малко любопитни бяха разказите за това, как определен тип хора с определен морал и ценностна ориентация се бяха отказали за нула време от национал-социализма и бяха преминали в също толкова стройните редици на тоталитарния комунизъм от съветски тип – който не успявал да се домогне веднага до членство в ГЕСП, първо влизал в „широкия“ Национален фронт, ръководен от Партията.

            Винаги, когато наблюдавам и съпреживявам станалото и ставащото в България от 1968 до 2015 година, си спомням за наученото у нас и в ГДР за човешките общества, когато поради поддаване на жестоки манипулации те изпаднат в анахронично от историческа и политикоикономическа гледна точка състояние.

            Така че съвсем неволно у мене възниква поставения в заглавието въпрос и следващите подвъпроси:

            „Необяснимо ли е Злото в България?“

            Тогава естествено се конструира следната въпросителна идея:

            „Представяте ли си как би изглеждала бившата ГДР не като част от ФРГ, а като самостоятелна германска държава, развиваща се след 1990 г. под ръководството на една преименувана Германска единна социалистическа партия“

            Още по-интересна е конструкцията на следващия подвъпрос:

            „Представяте ли си хода на развитието на бившия хитлеристки Райх като една Федерална Република Германия, ръководена от една преименувана „Национал-социалистическа германска работническа партия“ (на немски: NSDAP – Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei)?

            Нали разбирате, драги сънародници? Не се разтурва като партия с престъпна идеология и не се извършва възможно най-целесъпбразното прочистване (т.е. лустрация) от сферите на обществения живот – политика, духовна сфера и икономика, а се преименува примерно на Демократична германска социал-либерална народна партия. При това: колкото изтрепал Международният съд срещу военопрестъпниците толкова (10-на висши НСДАП-исти), още неколцина самоубили се от висшата партийна гвардия (от страх за възмездие), а останалите няколко живи членове на Политбюрото на НСДАП правят ново ръководство заедно с по-млади националсоциалисти (вече демократи, които даже уважават църквата!) си остават да ръководят запазените партийни структури и да омайват с нови обещания за благини своите симпатизанти. Какво толкова – нали те вече не са национал-социалисти, а са просто германски социаллиберални демократи?!

Оставям на Вас да разкажете, как биха изглеждали новите формации тогава:

·        Приятелските обръчи от фирми,

·        Новите демократични полиция, сигурност и съдилища,

·        Присъдружните, респ. коалиционни партии,

·        Както и всички други сфери, които си представяте или в които Вие работите.

А какви ли щяха да са филствата и фобствата в една такава „възродена“ държава?




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5265380
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031