Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2014 16:26 - Китайската свободна икономическа зона в Тяндзин
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1518 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.10.2014 10:37


Китайската свободна икономическа зона в Тяндзин

 

 天津 Тяндзин (06.12.1984) (82 km2)  БВП на зоната за 2012: 1908.54 млрд юана.

 

Една от първите свободни икономически зони на национално ниво в Китай

Създадена преди 25 години с одобрението на китайското централно правителство, СИЗ в Тяндзин (ТЕДА) е една от първите крайбрежни свободни зони на национално  ниво за отваряне към външния свят.

 

Успешна СИЗ на национално ниво в Китай

От 1997 година Министерството на търговията, предишно Министерство на външната търговия и икономическо сътрудничество (МВТИС), даваше оценка всяка година за СИЗ на национално ниво. Резултатите показват, че основните икономически показатели на Теда от последните няколко години остават най-високите сред тези на другите области 54 СИЗ от същия род. Теда сега се е превърнала в център на преработвателните и производствени индустрии на Северен Китай и база за комерсиализация на високотехнологичните постижения.

 

Една от най-препоръчваните икономически зони в Китай

Сравнявайки с други райони на преработвателни и производствени индустрии по света, ТЕДА се характеризира главно чрез своята динамична икономика, изключителна инвестиционна среда, удобна транспортна мрежа, усъвършенствани услуги и източник за таланти. Тези характеристики са много привлекателни за чуждестранните инвеститори и правят ТЕДА най-търсеното място за бизнес в Китай.

Например, по отношение на транспортната мрежа, ТЕДА е лесно достъпна от други големи градове по магистрали и жп линии. Освен това, най-голамото карго-летище в Китай, International Airport Tianjin, е близо до ТЕДА. Като най-голямо пристанище за международна търговия в Севрен Китай и важен пазар за западната част на страната, Tianjin New Port контактува с повече от 400 пристанища в 180 страни по целия свят.

 

Един от най-динамичните райони в Китай

Организацията за индустриално развитие на обединените нации (ЮНИДО), разглежда ТЕДА като една от най-динамично развиващите се зони на Китай заедно с Шънджън, Суджоу, Уенджоу, Шанхай-Пудун и хайтех-парка в Сиан.

 

Популярен избор за чужди инвестиции в Китай и зона, обещаваща високи печалби

ТЕДА се превърна в добре изградената китайска производствена база за електронни и комуникационни продукти. Продукцията на такива продукти като клетъчни телефони и монитори е най-високата в страната. Според статистиката на Министерството на информационната индустрия нормата на печалба на ТЕДА през  2002 г., която е с 10,46% по-висока от средната за страната от 4.29%, е най-високата в Китай. Тя поддържа също така възвръщаемост от 15% за промишлените активи и е най-висока възвръщаемост на Китай за чуждестранни инвестиции през последните пет години.

 

Широко пазарно покритие

         ТЕДА се фокусира основно върху пазарите на северните, североизточните и северозападните части на Китай. Тя е в центъра на Метрополисния икономически кръг Пекин-Тяндзин, който има радиус от 500 км и обхваща 6,1% от територията на Китай и 21.2% от нейния БВП с общо 32 големи китайски градове с по над 1 милион души, които живеят в този икономически кръг. Населението в тези градове е 200 милиона, или 16,6% от цялото население на страната. Огромните пазари въя вътрешността на страната предоставят огромни бизнес-възможности за индустриалните промишлени печалби.

 

Превъзходните индустриални дадености на Тяндзин

         Тяндзин е третият по големина китайски град и промишлено-търговски център на Северен Китай. В този град, който е свидетел на най-ранните етапи на индустриалното развитие на страната, инвеститорите могат да се възползват много от местната верига на доставки при ниски цени.

 

Извор на таланти

Тяндзин има население 10 мил. души. Разходите за труд в града са далеч по-ниски от тези в Шанхай, Гуанджоу и Пекин. 25-те университета и над 140 научно-изследователски институти тук служат като източник на професионалисти.

 

Перфектна инвестиционна среда

         ТЕДА се подчинява на философията, че инвеститорите са Богът и на идеята, че всички удобства следва да се предоставят на инвеститорите. Административните и публичните услуги на ТЕДА са сертифицирани по ISO9000.

 

Стопанската дейност на Свободната икономическа зона в Тяндзин

         Като един от най-важните икономически центрове на Китай и една от четирите общини, директно подчинени на централното правителство, Тяндзин  разполага с широк спектър от индустрии. През изминалите над 20 години ТЕДА преживя бум в развитието на 6 ключови отрасли: електроника, биохимически продукти, леката промишленост, машиностроене, автомобилостроене, логистика. 

Като основна функционална зона на новия район Тяндзин-Бинхай, ТЕДА прилага методиката за развитие "3 направления, 2 промоции, 1 фокус”, така че да задвижва промишленото и икономическото развитие чрез нарастване на предприятията, да издига структурното приспособяване и оптимизация, да създава висококвалифицирана, висша и високотехнологично обновена технологична индустриална структура.

         Немалък брой мултинационални компании избраха ТЕДА като глобална производствена база, сред тях:

Motorola премести отвъдморските си предприятия тук, 8 пъти увели инвестициите, с натрупване на обща инвестиция от около 3 милиарда щатски долара;

Групата Samsung инвестира създаването на 10 фирми в ТЕДА от общо 11 в Тяндзин, с обща инвестиция от 1,3 милиарда щатски долара;

FAW-Toyota продължава да увеличава инвестициите и разширява производството, с 4 завода и обща инвестиция от 800 милиона щатски долара;

и групата Ting Hsin от Тайван, развила се в ТЕДА от малко или средно предприятие в най-голямата хранителна компания в Китай за готови храни и напитки.

         Чрез цялото това развитие ТЕДА изгради 9 основни бранша индустрии, включително

·        телекомуникационна индустрия, водена от Motorola, Samsung Group, Honeywell, Panasonic и др .;

·        Аutomotive & Machinery Manufacturing Industry водена от FAW-Toyota, Great Wall Automotive и др.;

·        Био-фармацевтична индустрия, водена от GSK, Novonordisk, Novozyme и др.;

·        Индустрия за храни и напитки, водена от Ting Hsin, Cocа Cola и др .;

·        Индустрия за нови материали, нови енергийни източници и екологично опазване, водена от Motimo membrane, Kyocera solar energy, Toho Lead Recycling и др.;

·        Equipment Manufacturing Industry, водена от Vestas, DEC Wind Technology и др.;

·        Нефтохимическа индустрия, водена от Bohai Drilling, Great Wall Drilling и др.;

·        Авиационна индустрия, водена от Launch Vehicle от ново поколение и др .;

·        Модерна индустрия за услуги, включително финанси, логистика, аутсорсинг и т.н.

 

През 2013 г., 289 локализирани в зоната компании постигнаха обща промишлена продукция на стойност над 100 милиона юана, което представлява 98,6% от общия продукт на ТЕДА; 86 фирми надхвърлиха по 1 милиард юана, което е 90,5% от цялото. 17 фирми надхвърлиха 10 милиарда юана, или 64% от продукта. Мега компании се разширяват непрекъснато – такива са Samsung, General Nice Group, FAW Toyota, CNPC, Ting Hsin International, Great Wall Motor, Otis Elevator, Lizhong Wheel, Flextronics и Hon Hai.

Постиженията на отделни отрасли в зоната са следните:

·        Tелекомуникационна индустрия – водена от Motorola, Samsung, SANYO, Emerson, Fujisu Ten, Schneider, Panasonic, Honeywell, Kyocera, Yamaha, CTS, ALPS и т.н., през 2011 г. тя постигна общ продукт 1539.44 млрд. юана;

·        Aвтомобилната индустрия – представлявана от FAW-Toyota, през 2011 г. тя постигна резултат 1054.41 млрд. юана, което е 17.2 % от продукта за цялата зона. Присъединяването към зоната на Great Wall Automotive предизвика нов тласък за автомобилостроенето в ТЕДА;

·        Производството на оборудване  – представлявано   главно от  SEW, Tong Yee, Butler Steel, Yazaki, John-Deer, Otis и др., добави нова енергия към ТЕДА, като през 2011 създаде индустриална стойност 711.47млрд. юана, която обхваща  11.6% от общия продукт за зоната;

·        Mодерни услуги – ТЕДА се разглежда като седалище на финансовия сектор на новата зона Binhai и моделен регион за сектор аутсорсинг-услуги. SCB, HSBC, Сити Банк, Mizuho Corporate Bank и т.н. са създали браншови банки в Теда; И небанкови финансови организации като Finance Leasing of ICBC, Finance Company of Motorola и т.н. са разположени в ТЕДА; С бърз растеж на аутсорсинг-услуги и CSC, ACS, IBM, Wuxi Pharm, Vimicro, SCB operation center и др. избраха ТЕДА за свой център.

·        Нефто-химическата индустрия – която е представена от такива компании като  Bohai Drilling, Bohai Equipment, Great Wall Drilling, PPG Coating, Energizer, BBA, Bridgestone, AKZO Nobel, Lafarge и т.н., разположени в ТЕДА.

 

Науката и технологиите в зоната:

Иновационни ресурси:

·        Пост-докторски научно-изследователски комплекс

Създаден през май 1999 г. и комбиниран със Секцията за човешки ресурси на Бюрото за човешки ресурси на ТЕДА. 24 компании имат свои под-станции, напр. Zhong Huan, Sanjin, Motorola, TEDA Biomedical Engineering, Samsung Electronics, Chirachem Laboratories, Novozymes (Китай) Biotechnology.

·        Кампус на ТЕДА към Университета Нанкай

Основан през август 2000 г., върху 90 000 кв.м., кампусът е фокусиран върху иновациите и интеграцията на науката и образованието с производството и се стреми да се превърне в напреднал изследователски център в световен мащаб и инкубационен център за инженерни технологии.

·        Tianjin Salina Eco-afforesting Engineering Center, TSEEC

·        National Computer Virus Emergency Response Center

·        Tianjin Electric Vehicle Research Center

·        Tianijn University State Industrial Crystal Technology Research and Promotion Center (TEDA Branch)

·        Tianjin Membrane Technology Engineering Center

·        Tianjin Celerity Moulding Technology Engineering Center

·        Tianjin Vehicle Tail Gas Catalyzing and Purification Engineering Center

·        Tianjin Zhonghuan Sanjin Co., Ltd Enterprise Technology Center

·        Hematology Research Institute of Chinese Academy of Medical Sciences TEDA Life Science Technology Research Center (China Stem Cell Engineering Technology Research Center).

 

Връзката на Тяндзин и Свободната икономическа зона ТЕДА като източник на таланти

В края на 2009 г. в Тяндзин живееха 6,770,000 души, сред които 664 000 технически специалисти, и 2 840 000 персонал в 6 привилегировани индустрии, а именно: електронна информация, автомобилна, нефтохимическа, металургия, биотехнологии и съвременна медицина, нова енергия и опазване на околната среда.

Тяндзин е богат на ресурси за висше образование, и има 55 висши учебни заведения, включително известни университети като университета Нанкай и  университета на Тяндзин, които предоставят общо около 60 000 висшисти годишно, включващи електронна информация, храна и напитки, машини и превозни средства, биомедицина, модерно обслужване на промишлеността и други ключови индустрии. 30 образователни институции, включително Тяндзинския университет за наука и технологии, Колежът ТЕДА към Университета Нанкай, са разположени в ТЕДА.

Към края на 2010 г., ТЕДА има 419 200 служители, включително 170 000 управленски персонал и технически специалисти и 205 хиляди висококачествен квалифициран персонал. Тя е въвела общо 698 висши кадри, създадени са 54 пост-докторантски станции, построени са 23 пост-докторантски иновационни бази, въведен е общо 202 пост-докторанти персонал.

ТЕДА създаде основи за доставка талант в 50 колежи и технически училища в Китай, 65 стажантски бази за студенти и 20 бази за обучение на човешките ресурси. Тя си сътрудничи интензивно с различни бази за изграждане на адекватни резерви на човешките ресурси чрез даване на ТЕДА-стипендии, клубове за таланти, осигуряване на обучение, субсидии и субсидиране за агенции за работа.

 

Офиси на TEDA в Китай и чужбина:

Пекин, Тяндзин, Шанхай, Хонконг, Токио, Кьолн, Ню Йорк, Чикаго, Далас.

 

Основни компании (групирани по държави):

Сред световните топ 500 компании, избрани от FORTUNE, 78 мултинационални компании са направили инвестиции и финансирани 166 предприятия в ТЕДА. Тя също е зоната с най-висока норма на възвръщаемост на инвестициите в Китай.

Компания                          Рейтинг по FORTUNE 500

01. The Toyota Motor Co., Ltd.   5

02. Mitsubishi Corporation  130

03. Mitsui & Co., Ltd.         140

04. Itochu Corporation        322

05. Sumitomo Corporation  236

06. Marubeni Corporation   201

07. Honda Motor Co., Ltd. 40

08. Matsushita Electric Industrial Co., Ltd.       72

09. Nissho Iwai                   96

10. Canon Inc.                    189

11. The Daiei, Inc.              353(Year 2005)

12. Denso Corporation        212

13. Toyota Tsusho             209

14. Aisin Seiki                    345

15. Sanyo Electric Co., Ltd.          459

16. Idemitsu Kosan             262

17. Bridgestone                  276

18. SEKISUI                       486(Year 2005)

19. Nippon Yusen               372

20. NEC                             174

21. Mitsubishi Chemical      317

22. Kyocera                        451

23. NomuraSecurities          443

24. Kawasaki Heavy Industries      470

 

25. International Business Machines Corporation       46

26. Exxon Mobil                 2

27. Altria Group                 190

28. Motorola, Inc.               200

29. PepsiCo, Inc.                184

30. Honeywell, Inc.             220

31. The Coca-Cola Company       403

32. Emerson Electric Co.     375

33. Halliburton Co.             286(Year 2005)

34. Deere & Company        334

35. Tyco International         103(Year 2002)

36. Eastman Kodak             447

37. United Technologies      123

38. Emerson Electric           375

39. Chevron                       6

40. AT&T                         29

41. Bunge                           191

 

42. Volkswagen AG, Germany      18

43. Robert Bosch               101

44. Thyssen Krupp             89

45. Continental                    376

 

46. Samsung Electronics Co., Ltd.         38

47. Hyundai Motor Company        82

48. LG International Co.      67

49. Pohang Iron & Steel Co., Ltd. 276(Year 2005)

 

50. Akzo Nobel                  455

51. SHV Holdings              404

 

52. Flextronics International Ltd.   292

 

53. Alcatel Co.                    342

54. The Lafarge Group        333

55. Schneider-Electric         342

56. Veolia        153

 

57. HSBC HOLDING         20

58. Standard Chartered        390

59. GlaxoSmithKline, Inc.    151

         

60. ABB Group                  258

 

61. Taiwan (China)    Foxconn     132

 



Тагове:   китай-икономика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5318302
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930