Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2014 11:26 - Съвместният парад на Хитлеристкия Вермахт и Руската Червенознаменна Червена Армия през 1939
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 10786 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Съвместният парад на Хитлеристкия Вермахт и Руската Червенознаменна Червена Армия през 1939

(трагичните страници преди Великата Отечествена …)

На 23 август 1939 министрите на външните работи на Хитлеристка Германия и Сталинисткия СССР подписват договор за ненападение. От съветска страна договорът е подписан от народния комисар на външните работи Вячеслав Молотов, а от германска страна – от министъра на външните работи на Третия Райх Фон Рибентроп (известен като пакт Молотов-Рибентроп).

Страните по съглашението се задължават да се въздържат от нападение една срещу друга и да съблюдават неутралитет в случай, че едната от тях стане обект на военни действия от трета страна. Участниците в съглашението се отказват също така от участие в групировка държави, „пряко или косвено насочена против другата страна”.

Към Договора е приложен Секретен допълнителен протокол за разграничаване на сферите на интереси на двете страни в Източна Европа в случай на „териториално-политическо преустройство”.

Протоколът предвижда включването на Латвия, Естония, Финландия, източните области „влизащи в състава на Полската държава” и на Бесарабия в сферата на интересите на СССР, а Литва и Западна Полша – в сферата на интересите на Германия.

На 1 септември 1939 немските войски навлизат в територията на Полша и Свободния град Данциг (Гданск) без формално обявяване на война.

На 17 септември 1939 войските на Червената армия навлизат също в територията на Полша. Тази обща военна операция приключва с поражението на Полша и унищожаването й като държава чрез разделянето й между агресорите-победители.

В хода на бойните действия на 4 септември 1939 град Брест е завладян от 19-ти моторизиран корпус на Вермахта под командването на генерал Гудериан.

Според съгласуваната на 20 септември временна демаркационна линия между войските на Съветския съюз и Третия германски райх тази територия влиза в съветската зона.

На 22 септември 1939 в гр. Брест, по време на официалната процедура по предаване на града и Брестката крепост на съветската страна се провежда съвместен парад на Вермахта и Червената армия. Преминаването на войските е осъществено по центарлната улица на града.

В парада вземат участие подразделления на 19-ти моторизиран корпус на Вермахта начело с командващия на корпуса генерала от танковите войски Хайнц Гудериан и корпуса Вермахта (командующий корпуса — генерал танковых войск Гейнц Гудериан) и на 4-ти батальон на 29-та самостоятелна танкова бригада на Червената армия, комбриг Семьон Кривошеин. Парадът завършва със спускането на германския и съветския флагове.

Предаването на града се извършва съгласно съветско-германския ротокол за установяване на демаркационната линия на територията на бившата Полска държава, подписан на 21 септември 1939 от представителите на съветското и немското командване.

На 28 септември 1939 в Москва Рибентроп и Молотов подписват като съставна част на Договора Завършването на военните операции против Полша и то е отбелязано след това със съвместни паради на въоръжените сили на Германия и Съветския съюз във Лвов в началото на октомври.

За да няма съмнение у никого, че Червената армия активно е участвала в бойните операции рамо до рамо с Вермахта, Молотов специално подчертава този факт на сесията на Върховния съвет на СССР на 31 октомври 1939 г. Депутатите бурно аплодират изявлението на Молотов.

Сталин поздравява Хитлер с победата над Полша. На 31 декември 1939 г. Сталин и Хитлер си разменят новогодишни поздравления:

Хитлер до Сталин: "Най-добри пожелания за благополучие на Вас, а също за бъдещо процъфтяване на народите на приятелския Съветски съюз.”

Сталин до Хитлер: „Дружбата на народите на Германия и Съветския съюз закрепена с кръв има всички основания да бъде продължителна и здрава.”

Хитлер поздравява Сталин за рождения ден и му подарява специално изготвен „Мерцедес-Бенц”.

Сталин поздравява Хитлер с навлизането на немската армия в Норвегия.

Сталин поздравява Хитлер с телеграма в деня на превземането на Париж, наричайки събитието „справедлива победа над френския империализъм”.

Видео със съвместния парад:

http://www.youtube.com/watch?v=Rn7RcEMq16M




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261603
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031