Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2014 10:49 - Изходът - ускоряване на сътрудничеството между Русия и Китай
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1054 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Изходът - ускоряване на сътрудничеството между Русия и Китай

(Китай и Русия предвижват сътрудничеството си към Далечния Изток)

Москва, 29.04.2014. Зам.председателят на правителството на Руската федерация и пълномощен представител на президента Путин за Далечноизточния федерален кръг Юрий Тютнев заяви, че на 27 май съответните ведомства ще установят СПЕЦИАЛНА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА във Владивосток. Преди това президентът Путин нареди на правителството до 15 юни да приключи създаването на специалната икономическа зона във Владивосток, като осигури съответното финансиране за инфраструктурата с размер на очакваното инвестиране 6,5 милиарда рубли.

Министърът по развитието на Далечния изток на Русия Александър Галушка неотдавна заяви, че през близките години се планира да се привлекат инвестиции в размер на 3,3 трилиона рубли, като акцентът се поставя върху създаването на СИЗ във Владивосток.

Инвестициите на Русия в Далечния Изток постоянно се увеличават, като в същото време се полагат усилия за привличане на чуждестранни инвестиции. Руските експерти считат, че придвижването на руската икономика в източно направление представлява дългосрочна стратегия, а също ще изиграе ролята на катализатор за инвестициите на китайските компании в Русия и за руско-китайското икономическо сътрудничество.

Далечният Изток на Русия е слабо населен, а на Русия й е трудно да развива самостоятелно този регион, затова приоритетен избор ще стане сътрудничеството с други страни. През 2012 г. на срещата АТЕС (Азиатско-тихоокеанско икомомическо сътрудничество)  във Владивосток Путин призова всички 21 страни-уастнички да вземат участие по развитието на Далечния Изток. Сред тях Китай представлява силата, която не може да бъде игнорирана. По време на посещението си във Владивосток кореспондентът на китайския официоз „Женмин Жибао” беше дълбоко впечатлен от тесните връзки с Китай: освен повсеместните китайски ресторанти, в някои от магазините са оставени табелки на китайски език за привличането на туристи. Местен таксиметров шофьор разказал на кореспондента, че поради високите цени в далечния Изток, евтините китайски стоки са много привлекателни за местните жители.

Китайската страна многократно е изразявала готовността си да вземе активно участие в разработването на стратегията на развитие на Далечния Изток, като заедно с руската страна изследва и създаде механизма на сътрудничество по развитие на региона, реализира основните проекти, ускори строителството на пристанищната инфраструктура, съвместно създаде зони за сътрудничество, укрепи финансовата поддръжка, реализира взаимнодопълващи се преимущества и постигне взаимна изгода.

Понастоящем китайско-руското сътрудничество по отношение на Далечния Изток се развива стабилно. През 2013 г. обемът на търговията между китайската провинция Хейлунцзян (Амур) и съседния регион – Далечния Изток на Русия, се е увеличил с 5,8 % и е достигнал 22,4 млрд американски долара, което представлява около ј от общия обем на търговията между двете страни.

През февруари 2014 започна стрителството на първия железопътен мост между Китай и Русия „Тунцзян-Нижнеленинское”, като след неговото завършване товаропревозът ще се увеличи на 21 млн. тона годишно.

Директорът на Центъра за обществено-икономически изследвания Владимир Евсеев е казал на кореспондента на в. „Женмин Жибао”,  че придвижването на руската икономика в източно направление е дългосрочна стратегия, а въобще не е принудителна стъпка поради американските и европейските санкции. Евсеев е заявил, че през миналата година в съвместното комюнике от 18-тата редовна среща на правителствените ръководители на Русия и Китай се казва, че двете страни са потвърдили необходимостта от разширяване на пограничното сътрудничество и са изразили надежда, че създаването на тази СПЕЦИАЛНА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА ще позволи да се осъществи поставената цел – през 2020 г. да се постигне обем на двустранната търговия между РФ и КНР в размер на 200 млрд американски долара.



Тагове:   русия-китай,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5332490
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930