Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2014 11:26 - Как Коминтернът плашеше Капитала и той постави Хитлер на власт
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 2794 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2014 10:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Как Коминтернът плашеше Капитала и той постави Хитлер на власт

Wie Die Komintern das Kapital erschreckte und es Hitler an die Macht brachte

Идването на NSDAP (Национал-Социалистическата Германска Работническа Партия) начело с Хитлер е обяснявано по най-различни начини според интересите на обясняващия. Моите кратки публикации по този въпрос са в интернет:

„Култ към Вожда и държава на Вожда” (06.01.2011)

http://iliaganchev.blog.bg/history/2011/01/06/kult-kym-vojda-i-dyrjava-na-vojda.662676

„Началото на 42-то Народно събрание ме връща към анализа за разгрома на Ваймарската република” (22.05.2013)

http://iliaganchev.blog.bg/novini/2013/05/22/nachaloto-na-42-to-narodno-sybranie-me-vryshta-kym-analiza-z.1112795

 „Демагогията на националистите не е от вчера: Първата реч на Хитлер като райхсканцлер пред Райхстага на 23.03.1933” (23.05.2013)

http://iliaganchev.blog.bg/history/2013/05/23/demagogiiata-na-nacionalistite-ne-e-ot-vchera-pyrvata-rech-n.1113100

„МОЖЕ ЛИ ДА ДОКАРВА УЛИЦАТА ФАШИЗМА НА ВЛАСТ? –ДА (НО НЕ САМА)!” (23.05.2013)

http://iliaganchev.blog.bg/novini/2013/05/23/moje-li-da-dokarva-ulicata-fashizma-na-vlast-da-no-ne-sama.1113036

 

         Нека да разгледаме документално непряката роля на Коминтерна в това развитие на Германия.

Третият (комунистически) интернационал е межународна революционно-ориентирана организация, обединяваща в продължение на четвърт век (1919-1943) компартиите от цял свят. В своята дейност Коминтернът се ръководи от постановките на ръководството на Болшевишката партия и е фактическия международен изпълнител на нейната воля. Всяко отклоненеие от тази воля е водило до отстраняване и/или унищожаване на непослушното комунистическо ръководство от съответната държава.

         Документите еднозначно доказват, че всички важни коминтерновски дела са минавали първо по официален път през обсъждания в Политбюро на ЦК на ВКП(б) или в други ръководни органи на болшевиките.

         От самото начало на съществуването си Коминтернът е тясно свързан идейно-политически и организационно със Съветска Русия и материално зависи от нея. Финансирането на КИ и осигуряването на субсидии за компартиите се е осъществявало за сметка на средствата на ВКП(б) и съветската хазна. В писмо на Ян Берзин до Григорий Зиновиев от 28.08.1919 г. се съобщава, че Ленин предлага да се дадат на Изпълнителния комитет на КИ значителни суми, в т.ч. няколко милиона фунта стерлинги на „спартаковците”, т.е. на Компартията на Германия. На 20.09.1920 Ленин казва следното пред 9 конференция на РКП(б): „Пред нас възникна нова задача. Отбранителният период във войната със световния империализъм приключи и ние можем и трябва да използваме военното положение като начало на война настъпателна. Ние ще се опитаме сега така да настъпим срещу тях, че да помогнем на съветизацията на Полша. Ние ще помогнем на съветизацията на Литва и Полша!”

         По-нататък Ленин казва заплашително: „Роте фане” (Заб.: вестникът на КПГ, създаден от Роза Люксембург) и много други не могат да допуснат и мисълта, че ние със своите ръце ще помогнем за съветизацията на Полша. Тези хора считат себе си за комунисти, но някои от тях си остават националисти и пацифисти!” и „... някъде около Варшава се намира не центърът на полското буржоазно правителство и на републиката на капитала, а някъде около Варшава е центърът на цялата сегашна система на международния империализъм и ние стоим в условия, когато ще започнем да разклащаме тази система и ще правим политика не в Полша, а в Германия и Англия. По такъв начин в Германия и Англия ние създадохме съвършено нова ивица на пролетарската революция против световния империализъм, защото Полша, като буфер между Русия и Германия, Полша, като последна държава, ще остане в ръцете на международния империализъм против Русия.” (РГАСПИ, Ф. 44, Оп. 1, Д. 5).

         Коминтернът никога не е заел позиции, противоречащи на интересите на СССР и ВКП(б), действайки фактически като инструмент на ВКП(б)  и съветската външна политика. Архивите на съветското Политбюро и Коминтерна дават достатъчно факти, доказващи казаното по отношение на тази организация.

         На 22.09.1923 г. Пленумът на ЦК на РКП(б) приема решението „Бъдещата германска революция и задачите на РКП”. Този документ представлява пример за утопизъм и революционно нетърпение, за безпочвени разчети и постановки, свързани даже с възможността за война на европейските държави със Съветска Русия.

Особено интересни са материалите от секретното съвещание в ИККИ на представители на ВКП(б), КПГ и редица други компартии в края на септември и началото на октомври 1923 г. по въпросите за подготовка на германската революция.

Интересни са няколко извадки от споменатото решение на Пленума на ЦК от 23.09.1923 г:

„1. Неизбежност и близост на германската революция. ...

Германската социал-демокрация, главната опора на германската контареволюционна буржоазия, явно навлезе в зоната на остър кризис и, по всяка вероятност, няма да може още веднъж да спаси германската буржоазия, както го направи през 1919 г. Зданието на германската социал-демокрация скоро ще рухне с такъв трясък ...” (И.Г.: Всички знаем, къде е сега германската социал-демокрация!)

„2. Ще бъде ли победата на германските комунисти здрава? ...

С контрареволюционната опасност отвътре и с финансовите трудности съветска Германия ще се справи в общи линии по образеца на Съветска Русия ...”

(И.Г.: Всички познаваме от историята хищническата жестокост на Ленин и другарите му – потоци от кръв, изселване на народи, постигане на гладната смърт на милиони, заграбване на ценностите и унищожаване на авторитета на Светата Руска православна църква)

„3. Международното положение и шансовете за победа ...

Международният империализъм ще оцени германската революция не като изолиран епизод, а именно като събитие, определящо съдбата на цяла Европа. И оттук той ще направи своите практически изводи. Даже в случай, че най-крупните правителства на европейския империализъм биха се решили незабавно да нападнат германската революция и обявят пряка война на СССР, шансовете за нашата победа са големи. ...” (И.Г.: „Международният империализъм” беше съгласен отначало в Германия да е който и да било на власт, само да не е болшевишката германска секция на Коминтерна!)

„4. Какво ще даде съюзът на съветска Германия със СССР? ...

Съветска Германия от първите дни на своето съществуване ще сключи най-тесен съюз със СССР. Този съюз ще донесе неизчислими изгоди за трудещите се маси както за Германия, така и за СССР. ... Съюзът на Съветска Германия със СССР ще се превърне в не по-малко могъща военна база. С общите сили двете републики в сравнително кратко време ще съумеят да създадат такова ядро от военни сили, което ще осигури независимостта на двете републики от каквито и да било посегателства на международния империализъм. ...”

„5. Съединени щати на работническо-селските републики на Европа ...”

„6. Германската революция и световната революция ...”

„14. За засилване поддръжката на Коминтерна ...

Започналият няколко месеца след тържествения конгрес на 2-ия Интернационал в Хамбург разкол в германската социал-демократическа партия показа още веднъж, че 2-ият Интеренационал е обречен на гибел. Ако победоносната руска революция нанесе достатъчно силен удар върху предателския 2-ри Интернационал, то победоносната германска революция окончателно ще доубие този жълт Интернационал, представляващ главната опора на международния империализъм/ По този начин ще бъде разчистен пътя за победата на комунизма в цяла Европа. Настъпва периодът, когато ролята на Коминтерна се увеличава и когато постепенно той ще заеме авансцената на световната политическа борба. ...”

Може ли да си представи драгият читател от началото на 21 век, каква "радост" са предизвикали тези редове в „Круп”, „Тисен” и „Дойче Банк”, например?

Какво се случва по-нататък, може да се види в моите кратки публикации, посочени в началото тук ...

Документите на болшевишкото Политбюро и Коминтерна от есента на 1923 г., отнасящи се до така наречените „германски” и „български” въпроси, нагледно показват, как ръководството на РКП(б) чрез Коминтерна се е опитвало да подтиква световната революция.

По същото време започват и усърдните занимания на болшевиките с т.н. „китайски въпрос”. Намесата им отначало е имала известен успех по отношение на диктата спрямо Китайската компартия, но в резултат на добре обмислената от Мао Цзе-дун за десетилетия национална политика само в тази страна опитите на Коминтерна и неговите агенти се провалят. Няколкократно те са отстранявани от ръководството на ККП и се оформя независимата в максимално възможната степен от ВКП(б) китайска партия, станала организатор на борбата на китайския народ за национална независимост и довела в наши дни Китай до нивото на световна сила.

Използвани източници - тук:
https://www.facebook.com/#!/ilia.ganchev/media_set?set=a.3684350243399.1073741842.1714422063&type=3

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5243277
Постинги: 4957
Коментари: 877
Гласове: 1343
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031