Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2014 15:26 - Становището на немската партия ЛЕВИЦАТА по Кримския проблем
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1175 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Становището на немската партия ЛЕВИЦАТА по Кримския проблем

(Реч на председателя на парламентарната фракция ЛЕВИЦАТА Грегор Гизи в Бундестага на 13.03.2014)

Отговор на правителствената декларация на федералната канцлерка по ситуацията в Украйна.

Г-н председател! Дами и господа! Путин иска да разреши цялата криза в Украйна по военен път. Той не разбра, че проблемите на човечеството не могат да бъдат решени нито с войници нито с оръжие, а тъкмо обратното.

(Ръкопляскания)

Проблемите на Русия също не могат да бъдат решени така. (Ръкопл.)

Неговото мислене и действия са погрешни и отчетливо се осъждат от нас. (Ръкопл.)

Видео с речта:
http://www.youtube.com/watch?v=ezEjykTJjVk

Но това е същото мислене, което преобладаваше и преобладава и на Запад: при Югославия, Афганистан, Ирак и Либия. (викове от ХДС/ХСС и ГСДП).

Вместо конфронтация на системи възникна противопоставяне на интересите на САЩ и Русия. Студената война приключи, но подобни интересчийски противопоставяния могат да водят до същите проблеми.

         САЩ искат да увеличат влиянието си и да защитят постигнатото и Русия иска да увеличи влиянието си и да защити наличното. Аз назовавам като опорни точки за Русия само: Грузия, Сирия, Украйна.

Даже и когато осъждаме действията на Путин, трябва да виждаме, как се стигна до изостряне и конфронтация. Ще ви го кажа съвсем ясно: Всичко, което НАТО и САЩ можеха да направят погрешно, го и направиха погрешно. (Ръкопл.)

         Ще започна с Горбачов през 1990. Той предложи общ европейски дом, разтурване на НАТО и Варшавския договр и концепция за „Общата сигурност” с Русия. Това НАТО го отхвърли. То каза: Да се разтури Варшавския договор е ОК, но НАТО ще остане. И от отбранителния съюз НАТО беше създаден един интервенционен съюз.

ВТОРАТА ГРЕШКА: При създаването на германското единство американският външен министър, нашият тогавашен външен министър Геншер и други външни министри казаха на Горбачов, че нямало да има никакво разширяване на НАТО на Изток. Това обещание беше нарушено. Беше извършено стремително разширение на НАТО в посока Русия. Бившият министър на отбраната на САЩ Робърт Гетс нарече припряното приемане на източноевропейските страни в НАТО голяма грешка, а опита на Запада да покане Украйна в НАТО тежка провокация. Не аз, а бившият американски военен министър декларира това.

ТРЕТО, тогава дойде решението да се стационират ракети в Полша и Чехия. Руското правителство каза: Това засяга нашите отбранителни интереси; ние не го желаем. Но това въобще не интересуваше Запада. Въпреки всичко беше извършено.

Освен това НАТО във връзка с Югославската война многократно и тежко наруши международното право. Това засяга между другото и тогавашния канцлер Шрьодер. Сърбия не беше нападнала никоя друга държава и нямаше решение на Съвета за сигурност на ООН. Въпреки това се случи първото германско военно участие след 1945. А на жителите на Косово се разреши чрез референдум да се откъснат от Сърбия.

Тогава аз тежко критикувах нарушението на международното прави и Ви казах: Вие отваряте с Косово кутията на Пандора; защото ако това се разреши в Косово, трябва д абъде разрешено и за други територии. Вие не се отнесохте сериозно и то поради това, че си мислехте, че сте такива победители в Студената война, че всички стари мащаби вече не се отнасят за Вас. Аз Ви казвам: баските питат, защо те да не могат да направят референдум, дали да останат в Испания или не. Естествено това го питат сега и жителите на Крим.

 Чрез нарушаване на международното парво по пътя на правото на навика може да възникне едно ново международно право; това го знаете. Аз обаче оставам на мнението, че откъсването на Крим би било противоречащо на международното право, толкова, колкото и откъсването на Косово беше противоправно. (Ръкопл.)

Аз знаех обаче, че Путин ще се позове на Косово и той го и направи. А сега Вие, госпожо федерален канцлер казвате: Ами че ситуацията е съвсем друга.

(Вик от фракцията на Зелениет (Клаудия Рот): Така е!)

         Може и да е така. Вие обаче не признавате, че нарушението на международното право е престъпление. Драга госпожо Рот, я попитайте някой съдия, дали деянието кражба от благороден мотив в сравнение с деянието кражба от неблагороден мотив не е кражба. Той ще Ви каже: Остава си кражба! – Това е проблемът. (Ръкопл.)

         Веднъж г-н Щрук (Ил.Г.: социалдем. министър на отбраната) беше декларирал: Федералната република трябва да защитава своята сигурност в Хиндукуш (Афганистан). Сега пък г-н Путин декларира: Русия трябва да защитава своята сигурност в Крим. Между другото тогава Германия нямаше военно-морски флот в планините Хиндукуш и освен това беше значително по-отдалечена. Въпреки всичко това аз ви казвам: И двете твърдения бяха респ. са погрешни! (Ръкопл.)

         Но е налице и следното: Когато много нарушители на международното право обвиняват Русия, че нарушава международното право, това не е особено ефективно и правдоподобно! Това са фактите, с които сега имаме работа. (Ръкопл.)

         И Обама каза същото, каквото и Вие, госпожо федерален канцлер, относно суверенитета и териториялната цялост на държавите. Обаче тези два принципа бяха нарушени в Сърбия, в Ирак и в Либия. Западът си мислеше, че може да нарушава международното право, защото Студената война била отминала. Много грубо подценихме китайските и руските интереси. Вие не се отнасяхте към Русия от времето на Елцин изобщо сериозно, тъй като той често беше пиян! Но ситуацията се промени. Много сте закъсняли сега да се опирате на възникналите по времето на студената война международно-правни фундаменти. И аз съм много за това, те отново да бъдат в сила – но тогава за всички! Другояче не може! (Ръкопл.)

Освен това са налице неразбориите между ЕС и Русия относно Украйна. И двете страни си мислеха и действаха по еднакъв начин. Барозу, шефът на ЕК каза: Или митнически съюз с Русия или договори с нас! Той не каза: „И двете”, а „Или – или!”. Путин каза: Или договори с ЕС или с нас! И двамата мислеха и действаха по един и същ алтернативен начин. Това беше ужасната грешка и на двете страни! (Ръкопл.)

         Нито един външен министър не се опита да разговаря с руското правителство и изобщо да вземе за сведение справедливите интереси от гледна точка на сигурност на Русия.

 (Ролф Мютцених от ГСДП се обажда: Това въобще не е вярно!)

Ами че Русия се страхува, че след по-тесните отношения с ЕС в Украйна ще дойде и НАТО-то. Тя се чувства все по-обкръжена! Но това не възникна само във връзка с Украйна.

Вуншните министри на страните от ЕС и НАТО оставиха историята на Русия и Иктайна изцяло без внимание. Те никога не разбраха значението на Крим за Русия. Украинското общество е дълбоко разцепено. Това също не беше отчетено. Това дълбоко разцепление се видя още през Втората световна война и се вижда и до днес още. Източна Украйна се стреми към Русия, Западна Украйна – към Западна Европа. Понастоящем няма нито една политическа личност в Украйна, която да би могла да представлява двете части на обществото. Такава е тъжната истина.

Освен това съществуват и Европейският съвет и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, ОССЕ. Тях Вие ги пренебрегнахте тежко в последно време, госпожо федерален канцлер и г-н външен министър! Парите за тези организации непрекъснато биват намалявани, защото вие си мислите, че те не са важни. Обаче това са единствените европейски организации, в които както Русия, така съшо и Украйна са членове! Ето защо ние трябва отново да засилим тези организации и финансово и не трябгва да се опитваме да изключим Русия. Това между другото! (Ръкопляскания)

         (речта продължава) ................

 

 



Тагове:   Крим,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5327665
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930