Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2014 14:41 - Марин Черкезов от „АБВ”: Багеристът Станишев да яхва фадромата…
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1136 Коментари: 0 Гласове:
0



Марин Черкезов от „АБВ”: Багеристът Станишев да яхва фадромата…

(интервюто е препечатано от bg.sniper.com - 20.02.2014)

- Г-н Черкезов, какво ви мотивира да се включите в Националната гражданска инициатива „АБВ”?

- Аз съм бил член на БКП от 1970 до деполитизацията на МВР през 1990 г. Влязох в БСП през 2006 г. Чувствам се съпричастен на идеите и хората в лявото политическо пространство. В момента БСП няма адекватна политическа линия. Ръководството тласна партията твърде надясно.

Ако Александър Лилов стане от гроба, ще се изуми в какво превърнаха изградената от него партия.

Случилото се през тези 25 години абсолютно изкриви политическата система в България. Вместо да се развиваме като демократична и просперираща европейска държава, ние все повече затъваме в икономическа и политическа криза. Според мен страната има остра нужда от нормализация чрез политически професионализъм, изразяващ се в последователност, европейска визия, готовност да се признаят и поправят грешките. На тези характеристики отговаря президентът Георги Първанов. Това е основната причина да подкрепя политическия проект „АБВ”. Като човек от Левицата очаквах, че още преди няколко години БСП ще се върне към социалната политика. Но кръгът около Сергей Станишев остава в плен на дясната политика – 10% плосък данък и симбиоза с олигархията. Не може тези, които умират от глад в селата, да подкрепят нагли милионери, парадиращи, че са новата политическа класа. Приветствам смелостта на Георги Първанов, че се реши да прави този политически проект.

- В понеделник „АБВ” откри свой офис във Варна. Някои колеги се изненадаха да ви видят сред активистите на проекта, познавайки ви като бивш шеф на РЗ „Сигурност” в морската столица.

- В момента съм председател на Общинския съвет в Аврен. Придобих известен професионален и политически опит. Вие знаете, че съм експерт в областта на сигурността. Години наред съм работил в органите на сигурността на страната. Това ми е дало възможност да изградя качества за работа в екип. Не се срамувам от миналото си на служител от Държавна сигурност. Напротив. Гордея се, че съм служил на България. В повечето коментари, свързани с ДС, се говори само за досиета. Забравя се, че ДС е пазила икономиката на страната и там никога не са правени компромиси. Работил съм само по икономическата линия в ДС, обезпечавана от Четвърто управление. Надявам се, че ще мога да бъда полезен с експертизата си в тази сфера. Вие помните, разбира се, че съм работил и в частния морски бизнес.

- С какви механизми „АБВ” ще се противопостави на задкулисието в политиката? Къде виждате свои партньори?

- За момента ветрилото е широко отворено към повечето партии извън парламента. „АБВ” е лява алтернатива. В зависимост от бъдещото политическо поведение на парламентарните партии ще определим и своето отношение към тях. Трябва да може да се обсъждат теми за сътрудничество по основните приоритети за развитието на България. Аз съм категоричен противник на партийните метли в администрацията при смяната на властта в държавата. В същото време е ясно, че провалилите се, некадърните, корумпираните нямат място в администрацията и изобщо в управлението на страната. Досегашните управленски практики, с малки изключения, по същество институционализираха задкулисието в политиката. Нарушени са принципите и традициите на представителната демокрация. Ръсят се на едро предизборни обещания, а след това се прави съвсем друга политика. От икономически групировки минахме към властване на олигархични мрежи. От друга страна конфронтацията достигна равнище, което реално блокира управлението. Междувременно председателят на БСП се опитва да се измъкне от задънената улица, бълвайки клетви, че щял да изрови земята, но да спечели евроизборите. Явно му се налага да копае, защото е стигнал дъното. От трактористи на багеристи ли минаваме? Багеристът Станишев да яхва фадромата…

- Като казахте „Багериста” – не е ли по-важно полагането на тръбите на „Южен поток” за интересите на България?

- Разбира се. „Южен поток” е структуроопределящ за развитието на страната икономически проект, който има, естествено, геополитически проекции. Енергетиката е кръвоносната система на икономиката. За „АБВ” излизането от икономическата и политическата криза и достигането на средно равнище на доходи в ЕС е свързано със съгласие по основните приоритети и с отговорно следване на политическа линия, базирана на широк консенсус. Убеден съм, че „АБВ” ще постигне успех на евроизборите. Ще участваме и на парламентарни избори. Когато и да се проведат. Местният вот също няма да мине без наше участие. Вие видяхте анализа на „Екзакта рисърч”, където ясно е казано, че „АБВ” има потенциал на голяма партия. В няколко социологически проучвания сме посочени като трета политическа сила.

Вярвам, че проектът лансиран от успешен социален президент като Георги Първанов ще промени политическата и властова конфигурация. Ние сме носители на промяната и алтернативата.

         Забележка: Познавам г-н Черкезов от 1991 г., участвах в изготвянето на предложение за назначаването му на р-л служба „Сигурност” на РДВР – Варна и взаимодействах успешно с него и с директора на РДВР – Варна в качеството ми на зам. кмет на Варна по стимулиране на стопанството. В голяма степен благодарение на него успявах да се ориентирам по проблеми на икономическата престъпност на онзи етап, свързани с големи държавни фирми в региона.

 

Източник: http://www.bgsniper.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3538:2014-02-20-07-44-05&catid=1:2010-10-12-20-49-01&Itemid=3




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5310184
Постинги: 4992
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930