Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2014 15:53 - Списък на враговете на народа станишевски
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 952 Коментари: 0 Гласове:
0



Списък на враговете на народа станишевски

Георги Първанов – бивш председател на БСП и президент на България,

Румен Петков – председател на БСП – Плевен и бивш кмет на Плевен,

Проф. Борислав Борисов – бивш ректор на УНСС

Евгени Желев

Емил Константинов - председател на БСП Монтана,

Владимир Калчев - председател на общински съвет на БСП - Добрич, Трифон Митев

Нидал Алгафари

Дилян Енкин - кмет на Троян,

Трендафил Величков - член на младежкото БСП

И други ...

А защо няма от Варна врагове?

 

Георги Първанов: Страх и слабост тресе "Позитано"

Проекторешението на Изпълнителното бюро на БСП звучи мракобесническо, каза Георги Първанов от Национална гражданска инициатива АБВ, президент 2002 - 2012 година. На заседание вчера Изпълнителното бюро на БСП взе решение, според което, на 1 февруари, на заседание на Националния съвет, ще бъде предложено прекратяване на членството в БСП на Георги Първанов и Румен Петков, заради проекта АБВ.

Намирам за нелепо да изключиш няколко хиляди членове на партията, като ги обявиш за самоизключили се, каза Георги Първанов, президент 2002 – 2012, на пресконференция на Национална гражданска инициатива АБВ. Първанов подчерта, че проектът АБВ продължава.

„Превръщането на Националния съвет в другарски съд, в революционен трибунал, в инквизиция е просто израз на страх и слабост. Страх и слабост тресе „Позитано” и това е единственото обяснение на тяхното поведение”, беше категоричен бившият президент Първанов.

Проф. Борислав Борисов, Евгени Желев, член на БСП, Емил Константинов, председател на областен и общински съвет на БСП Монтана, Владимир Калчев, председател на общински съвет на БСП - Добрич, Трифон Митев, член на БСП, Нидал Алгафари, член на БСП, Дилян Енкин, кмет на Троян, Трендафил Величков, член на младежкото БСП, хората, които са днес тук, са малка част от набедените хора за санкции или да бъдат изключени на предстоящото заседание на БСП, каза Първанов.

„На 21 януари, чрез медиите, защото не сме получили официален документ, научихме, че има ултиматум към нас. Когато поставяш условия и срок за изпълнението им, не може да се квалифицира това искане по друг начин. Днес сме принудени да отговорим на някои от тезите и, надявам се, за последно. Инициираме дебат в обществото и, надявам се, в медиите, партиите, по ключовите приоритети за развитието на нацията и държавата. Екипът ни има готовност да представи визията си за приоритетите през призмата на стратегията ни за политиката ни за демографската политика. Член на бюрото направи извод, че сме прекратили членството си в БСП. Според Изпълнителното бюро, ние сме отпаднали или самоизключили се”, каза още Първанов.

Намирам за обидно да ни обвяват за отпаднали, каза Георги Първанов.

„Намирам за крайно безотговорно за хора, които са на възлово място в партията. Няма имена, говори се за хора, които са в АБВ. Тези проекторешения звучат маркобеснически. До 1989 г. Централният съвет на партията имаше право да извади от състава си провалил се член и да предложи на партийната организация да разгледа партийното положение на съответния член”, каза Първанов.

Понятия в Устава на БСП за самоизключване на съществуват. Националният съвет няма правомощия по член на партията, кой иска да го вкара в грях? Националният съвет може да порицава, но не да ни извади от състава на партията. "Позитано" ще вкарат Националният съвет в грях с вземането на нелегитимно решение”, каза Първанов.

Превръщането на Националният съвет в революционен трибунал е просто израз на слабост. Страх и слабост тресе "Позитано", допълни той.

Когато бях председател на БСП, за тези пет години не е имало нито един изключен от партията, каза Георги Първанов. „Никога не сме си позволили да наричаме някой предател или да изключваме някой. Перспективата се съдържа във включването, това е модерната европейска политика. АБВ ще залага на разширяването на спектъра, на ветрилото, ще видим кой е прав, изборите са наблизо. Имало е случаи, в които аз съм влизал в противоречие с Устава, тези дни чух хора от БСП или добри приятели на сегашното ръководство, като Румен Гечев, Велко Вълканов, да изказват съжаление, че не съм изключен от партията още тогава. Тогава наруших Устава и съжалявам, че партията избягва от дискусия да види ролята от тези събития. Сигурно бих могъл да бъда наказан, във времето, когато реших да социалдемократизирам БСП. Огорчен съм, че такива неща се случват в момент, когато държавата има нужда от силна левица. Ще излъчваме не просто сигнали, а политика, и се надявам да срещнем съмишленици и разбиране. Трябва да си кажем истината за състоянието на страната и кой е пътят да я изведем от икономическата и политическа криза”, каза още Първанов.

Няма да съдя БСП, каза Георги Първанов. Свързан съм дълбоко с партията, дал съм й най-хубавите си години от живота на нея, получил съм разбиране и не бих огорчил и тях и не бих причинил и на себе си това. Времето ще отсъди кой е бил прав и кой крив”, каза Първанов. „Обявили сме водача си на листата, нека да видим кой ще бъде опонента му, в момента в който видим водачи на листи, ще започнем да обявяваме и останалите. Това е като шах, ход за ход, аранжирането на една листа е и в съответствие с това, което предлага опонентът”, каза Първанов. По думите му, АБВ ще обявяват стъпка по стъпка политиките си. „От една страна, ще върви налагането и отстояването на идеите и позициите ни и от друга, срещата с хора по места. Ние не разполагаме с медии, освен онези, които са добронамерени. Млада коалиция сме, не разполагаме и с ресурс, затова ще заложим на преките връзки с хора по места”, каза още той.

Ще има преструктуриране в политическо пространство, което ще изисква висока коалиционна култура, каза Георги Първанов. Завел съм тъжба по отношение на в. „Галерия” и имам всички основания да мисля, че ще го спечелим. Записи няма и не може да има, всеки път, когато ги хванем на тясно, ще ги съдим. „С компромати няма да ме спрете. Да заповядат, никога не съм в Банкя, не знам къде се намира къщата на Борисов и не мисля да се обяснявам на всички жълтини”, каза Първанов. „За една седмица, това, че имаме 7 %, според „Алфа рисърч”, сме на мнение, че това не е таванът. Победителят на евроизборите и подреждането в първата тройка, далече не са известни. ДПС, май няма да има тази ключова роля, трета сила с възможност за необиколим балансьор, ще има преструктуриране в политическото пространство, което ще изисква висока коалиционна култура. Ще трябва да се прави силно правителство, с подкрепата на над 140 гласа, ако искаме това правителство да изведе страната от криза. Хората виждат алтернатива в АБВ, но нямаме идея да изчерпваме алтернативите”, заяви още Първанов.

Ще дам всичко от себе си ГЕРБ да остане извън властта, това е основният ни опонент, останалите са ни конкуренти, ГЕРБ ни е опонентът, каза Георги Първанов. Не познавам Боряна Димитрова, не си сътруднича с "Алфа рисърч", но и с никоя друга агенция, каза Първанов. „Социологическите данни са ми интересни, но ние не се фиксираме в тази материя. Бих дал всичко от себе си и ще имаме възможност за много политически сблъсъци, не искам да водя измислени битки. С Борисов и ГЕРБ ще имаме много политически сблъсъци", каза Първанов.

„Признавам сам, кои са отклоненията ми от Устава и програмата на БСП. В огромната й част, аз съм писал тази програма. Сигурно някои лица ще кажат, че 1996 - 1997 г. съм грешил, но питайте хората, те ще ме оценяват. Хората ще оцени позитивно случилото се. Приемаме конгресни решения, не защото в „Белене” не искат атомната централа, а, защото такава е позицията на партийното ръководство. „Позитано” спира този проект, така че нарушенията са от друг характер”, каза Първанов. „На листата на евроизборите ще бъде от името на коалиция, а не партия АБВ, допълни той.

Не искаме дестабилизирането на правителството, каза Георги Първанов. „Имаме притеснения, че правителството ще работи трудно в това крехко парламентарно мнозинство. Някой от нас критикувал ли е правителството, ще ги критикуваме, ако има защо, но няма да лягаме и ставаме с искането за оставка. Нека минат евроизборите, ще се види дали има преструктуриране в политическото пространство. Бих искал кабинетът да изкара мандата си”, каза Първанов.

„Всеки да си гони нишата и ще видим на евроизборите кой ще бъде прав. Не е обсъждане идея за партия и не стои пред нас”, заяви Първанов. Попитан, че вчера на „Позитано” са ги обявили за противници, докъде ще може да отвори ветрилото си, както самият той посочи, Първанов каза: ”Разликата от преди три години и сега, е, че тогава имаше представители на различни партии, земеделци и т.н. Сега не е така, сега гражданското е доминиращото и би трябвало да се забележи, генерали, кметове, професори. Ветрилото се отваря, приобщаваме към себе си не просто хора с различни политически убеждения, а граждани, някои, които от тях, които отдавна са се отказали да гласуват. Предлагаме им алтернатива”, каза той. „Живо месо няма да късаме, при нас идват естествено, хора, които са разочаровани. Един процент от БСП може и да е отишли при АБВ за последния един месец, но имаме много голяма подкрепа и това ме радва.

Акцентът в развитието на АБВ е родолюбието, просветеният патриотизъм, каза Георги Първанов. Ще предложим визия за една по-ефективна, по-лява социална политика, от това, което прави БСП. При нас по темата за плоския данък, за отпадането му, няма различния и вероятно една от първите ни идеи ще бъде за една различна данъчна политика. Акцентът в развитието на АБВ е родолюбието, посветеният патриотизъм. Това ще бъдат и първите ни послания, новите разбирания за идеята за националната кауза, интерес, символи. Имаме визия за активна политика вътре и навън, по отношение на българите по света”, заяви Първанов. По повод на коментар в медия, за тракийските бежанци Първанов каза, нека видим кой какво е правил по този въпрос, някъде трябва да има архив, памет кой какво е свършил и какво предлага в тази ситуация. На въпрос откъде вижда 140-те гласа, както и това, че в ПГ на БСП има хора, които го подкрепят, Първанов отговори: „Имам съмишленици в парламентарната група на БСП и правителството, но не бих си позволил да тегля някой от тях, не искам да дестабилизирам парламента или правителството, не очаквайте действия в тази посока от мен. Да има нова, силна, работеща коалиция. Трябва да има нова коалиционна култура, трябва да започнем да дискутираме нормално, като българи, а не само като лидери. Нужно е да се надскочат личните виждания. Новият и силен модел е германският. Няма да отстъпим от ангажиментите, на които държим, за да влезем във властта, трябва да има линия на коалиционния компромис, нормално е, щом сме решили, че имаме нужда от коалиция. Нямам властови амбиции, това, което правя е да дам шанс на нещо по-различно на идеите, личностите, които бяха отблъснати от партиите,отидоха в бизнеса и къде ли, но не и в управлението. България ще спечели от това, ако доказаните професионалисти бъдат върнати в управлението”, каза още Георги Първанов.

Що се отнася до Пленума, участвал съм в много пленуми, не само аз, тук са хора, които са се изказвали на всеки пленум. Това каза Георги Първанов, в отговор на въпрос дали ще присъства на Пленума на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Предлагали сме много неща, които са били отклонявани, и в това няма беда. Но, едно е да има работно заседание по тема, друго е да получим призовка за участието в подобен революционен трибунал или да го наречем „другарски съд”. Не само за себе си, не виждам място в подобен сблъсък, но не смятам, че той е здравословен, дори и за БСП. Ако ние се изпокараме помежду си и излъчим нови негативни сигнали, това ще помогне ли на БСП? Някой дава ли си сметка? Затова по-добре всеки да си гони нишата, да си копае лехичката и ще видим на евроизборите кой е бил прав”, каза още Георги Първанов.

Бившият президент заяви категоричната си подкрепа за природозащитниците, за екологичното развитие на страната и в частност по наболелия случай с Природен парк „Странджа”.

Лидерът на БСП Сергей Станишев призова Георги Първанов и Румен Петков да преосмислят позицията си: Ще използвам този случай да се обърна към Георги Първанов, към Румен Петков, към други членове на БСП, които заявяват, че застават зад някаква листа на друга политическа сила, защото ще се явяват на избори за Европейски парламент в някаква форма на коалиция, да преосмислят това тяхно решение, каза пред журналисти в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Слушам аргументите и намеренията им, звучат красиво – ГЕРБ трябва да останат в опозиция още дълго време, подкрепят правителството на Пламен Орешарски. Това трябва да бъде покрито с действия. Призовавам ги да чуят гласа на партията, на хората – 167 конференции са излезли с ясни декларации, които никой не им е диктувал. Хората имат много здрав инстинкт. И един загубен глас за Левицата, за БСП, защото тя е основния носител на лявото в България, за Коалиция за България, това е глас в подкрепа на Борисов. Това хората го осъзнават. Затова другарски се обръщам към тях – да разберат значението на тези избори не на думи, а чрез действия и да преосмислят тази своя позиция. Всички в БСП разбират добре, че е шизофренна позицията – аз съм в БСП, но работя, подкрепям, организирам друга политическа сила. На избори се явяват политически сили, а не граждански сдружения”, коментира Станишев. „БСП и Националният съвет не са наказателен взвод. Искам да кажа много ясно – изключително сме толерантни към всякаква критика, към различно мнение, към неговото изразяване”, подчерта той. „Важно е всеки да е способен да носи своята отговорност за своите действия”, каза още лидерът на социалистите.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263036
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031