Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2014 12:11 - Особености на християн-демократическата система на облагане с данък доход на физическите лица (информация за депутата-социалист г-н Янаки Стоилов)
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 695 Коментари: 0 Гласове:
0



Особености на християн-демократическата система на облагане с данък доход на физическите лица (информация за депутата-социалист г-н Янаки Стоилов)

Страна, в която християнските и демократичните ценности са основа за обществото, няма българския вид посткомунистически проблеми с държавния си бюджет!

         В Германия управляват обикновено една след друга или съвместно двете най-силни партии – Християн-Демократичният съюз и Социал-Демократическата Партия на Германия. Общото в тяхната социална политика, свързана с данъчното законодателство намира израз в следните красноречиви данни:

1. Данъчно натоварване на домакинствата:

От 47,1 милиона домакинства не плащат (освободени са) 23,5 мил. домакинства. Сред тези около 50 % неплащащи данък са семействата на пенсионерите и нископлатените граждани.

Но не само те не плащат: така например за семейства без деца данъкът за общ доход на съпрузите започва да се плаща едва, когато годишният им доход надмине 20.210 евро.

Ако семейството има 2 деца, минималната сума, от която нагоре се плаща ДОД е 42.500 евро (като в тази сума са включени и детските добавки).

Тъй като данъчната тарифа е изградена прогресивно, от всяко следващо евро доход държавата взема малко повече. По този начин по-добре печелещите плащат голямата част от общия за държавата приход от данъка върху дохода на физическите лица.

Само „горните” 10 % от облагаемите осигуряват 53 % от прихода в бюджета по този данък.

КОЙТО ПЕЧЕЛИ ПОВЕЧЕ, ПЛАЩА ПОВЕЧЕ. В намален вид този принцип е в сила и за най-важния източник за приход в държавния бюджет – ДДС, който осигурява 34 % от прихода.

Вярно е, че хората с по-ниски доходи дават по-голям процент от тях за потребление отколкото добре и най-добре печелещите.  Но последните пък купуват повече от първите.

Изчислените и сумирани непреки данъци – т.е. освен ДДС и другите, напр. Данък енергия – показват, че 10-те процента с най-високи доходи осигуряват 19 % от общите приходи в бюджета; долната (по-ниско платената) половина осигурява едва 1/3 от данъчните приходи в бюджета.

Изводът е: едно малцинство от граждани финансира следователно по-голямата част от държавните приходи. Това е и нормалното, тъй като в социалната пазарна икономика, която е едното от условията за общество на рационалната устойчивост, е в сила принципът, че силните рамене могат да понесат повече от слабите.

Въпреки съгласието с този принцип повечето германци считат, че са свръхнатоварени с данъци и такси. Кое дава повод за тази нагласа:

Първата причина е психологическа, данъчното натоварване в Германия наглед е високо, максималният процент при ДОД (включващ и добавката „солидарност”) е около 47,5 % - следователно значително над 40 %, около които примерно е съответният данък във Великобритания или Швейцария.

В действителност обаче самите данъчни ставки дават неточен поглед върху действителното натоварване. Тъй като също толкова важна е и базата, т..е. самият доход, върху който се налагат тези данъчни ставки. Така например един несемеен гражданин с годишен приход 50.000 евро плаща приблизително 10.000 евро ДОД, т.е. около 20 % от заплатата си. При семейни със същото бруто общият им ДОД е само 6.000 евро, което съответства на 12 %.

Решаващи за впечатлението на много хора, че от брутото остава малко нето, са социалните отчисления (в рамките на Германия за 2010 г. те са били общо 380 млрд. евро). Те обаче се носят преди всичко от 28-те милиона заети, които заедно с тругия труд полагат и един задължително социално осигуряващ труд. Налага се именно те да заплащат като данък около 20 % от своето общо заплащане за осигуряване на пенсии, здравни осигуровки и помощи за безработни. Същата компнента пада и върху работодателите.

За разлика от принципа в данъчната система, при социалните отчисления само в съвсем ограничен обхват съществува нещо подобно на „необлагаем доход” – в рамките на частичните заетости като т.н. „мини-джоб”. Моментът, в който някой работи с редовна задължително социално осигуряваща дейност, отчисленията се налагат в пълен размер от първото евро.

Другата разлика от данъчното право: осигурителните вноски са ограничени, тъй като извън лимитиращите прихода граници те не се отчисляват. Такъв е случаят с пенсионното осигуряване, когато годишната заплата е повече от 66.000 евро.

И така, осигурителните вноски, годишно общо 380 млрд. евро, изглеждат на нормално заплатените като същински данък. Ако получаваш примерно горишно 30.000 евро, трябва да плащаш за здравно осигуряване и др. 20 % от заплатата си.

Ако си високо заплатен и получаваш примерно 300.000 евро годишно, споменатото отчисление се свива на около 4 %. По тази причина много от еднолично работещите (на свободна професия) не участват във финансирането на социалните отчисления, тъй като действат по мотото „Който се грижи сам за себе си, помага с това на всички” и по този начин се разделят със солидарната система.

2. Анализ на приходите в бюджета за 2008 г. от данък доход в зависимост от брутните доходи:

Всички данъкоплатци са разделени на 10 групи с равен брой данъкоплатци според дохода си в нарастващ ред, т.е. първата десятка са най-бедните, а десетата – най-печелившите. За всяка десятка е посочено, какъв процент от общите приходи от ДОД са заплатени от нея:

Първа: 0               Втора: 0,1   Трета: 1,0   Четвърта: 2,5       Пета: 4,0     

Шеста: 5,6  Седма: 7,6  Осма: 10,4  Девета: 15,7         Десета: 53,1 %.

Всички числови данни в тази публикация са резултат от изследване на Рейнско-вестфалския институт за изследване на стопанството и са публикувани в сп. Шпигел през 2010 г.

3. Горна граница на Процента за Данък доход на физическите лица по страни:

Швейцария:         39,97

Гърция:               40,00

Великобритания  40,00

Испания              43,00

САЩ (Ню Йорк) 43,20

Италия                 44,15

Франция              45,80

Ирландия            47,00

Германия             47,48

Япония                50,00

Холандия            52,00

(За повече информация: г-жа Меркел, г-н Габриел и г-н Оскар Лафонтен)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5260850
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031