Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2013 14:14 - Кой беше по-суров, Ленин или Сталин? - отговорът на съратника им Молотов
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 909 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.12.2013 14:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кой беше по-суров, Ленин или Сталин? - отговорът на съратника им Молотов)

Wer war hдrter, Lenin oder Stalin? - die Antwort ihres Mitlдufers Molotov


(30.06.1976)

– Кой беше по-суров, Ленин или Сталин?

– Разбира се, Ленин. Строг беше. В някои неща по-строг от Сталин. Прочетете Той нерядко прибягваше към най-крайни мерки, когато това беше необходимо. Тамбовското въстание заповяда да го потушим, да изгорим всичко. Аз понякога съм бил на осъждането. Той не би търпял никаква опозиция, ако имаше такава възможност. Помня, как упрекваше Сталин в мекотелост и либерализъм. „Каква диктатура имаме? Ние имаме глупава власт, а не диктатура!”

– А къде е написано за това, че е упреквал Сталин?

– Това беше в тесен кръг, в нашата среда.

Ето телеграмата на Ленин към родното му място Симбирск през 1919 до губернския комисар по продоволствието: „Гладуващите работници от Петроград и Москва се жалват от вашата безстопанственост ... Искам максимална енергия от ваша страна, неформално отношение към работата и всестранна помощ за гладуващите работници. При неуспех ще бъда принуден да арестувам целия състав на вашите учреждения и да ги предам на съда ... Длъжни сте незабавно да натоварите и извозите два влака по 30 вагона. Телеграфирайте за изпълнението ... Ако се потвърди, че вие след четири часа не сте изпратили хляба, заставили сте селяните да чакат до утре, то ще бъдете разстреляни. Председател на Совнаркома  Ленин.”

Това е „Ленинският сборник”. Аз ги имам почти всичките.

Аз си спомням още един пример, когато Ленин получи писмо от Ростовска област от бедняк-селянин; лоши порядки, на нас, бедняците не ни обръщат никакво внимание, никаква помощ, а обратно, притеснаяват ни. Какво направи Лени: предложи да се събере група „свердловци” – имаше такъв унивеситет за възрастни, не подготвени за министерска работа, но които искаха да си повишат знанията – Малашкин се учеше там, такива, които нямаха и средно училище, - поръча на тази група да отпътува на място и ,ако се потвърди, на място да разстреля виновните и да поправи работата.

Къде по-конкретно – да се стреля на място, и толкоз! Такива работи имаще. Това не е според закона. А ето, че се налагаше. Това е диктатура, свръхдиктатура.

… Шота Иванович си спомни разказа на Молотов за това, как Ленин прочел една книга. Тя не му харесала, ленин се възмутил: „В затвора трябва да се изпраща за това!”

– Ленин – е човек със силен характер. Ако е нужно, той хващаше за кого характера. Если нужно, он брал за яката, - добавя Молотов.

30.06.1976

– Казват, че Ленин не е имал отношение към разстрела на царското семейство през 1918 година, че на това се е решила местната власт при настъплението на Колчак ... А някои казват – заради брата.

– Тогава Ленин си го представят като чудак. Това са дребнотревни обитатели. А по това даже да се мисли не бива. Това е толкова ясно, че иначе не може и да бъде. Не бъдете наивен.

. . . Разхождаме се из вилното селище, Молотов изведнъж спря, подпря бастуна в асфалта и ме погледна:

– Мисля, че без Ленин никой не би взел на своя отговорност такова решение. Когато работата се отнасяше до революцията, до съветската власт, до комунизма, ленин беше непримирим. Пък и ако бяхме вземали по всеки въпрос демократични решения, това би нанесло вреда на държавата и партията, защото тогава въпросът би се затегнал задълго и нищо добро от такъв формален демократизъм не би излязло. Острите въпроси Ленин нерядко ги решаваше сам, със своята власт. ...




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5331320
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930