Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2013 11:04 - Автентичната лява партия на Германия – партия на наемния труд и свободните труженици, които не са експлоататори
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 763 Коментари: 0 Гласове:
0



Автентичната лява партия на Германия – партия на наемния труд и свободните труженици, които не са експлоататори

(история, същностен профил, икономическа, финансова и социална политика)

(образователна лекция за млади протестиращи срещу сегашната престъпна политико-икономическа система и нейните политически и медийни слуги)

ЛЕВИЦАТА (Die Linke) е политическа партия в Германия, която е създадена на 16 юни 2007г чрез сливане на WASG (Изборна алтернатива за труд и социална справедливост) и Linkspartei.PDS (Лявата партия.Партия на демократичния социализъм). Тя изведе своето име от амбицията за лява политическа ориентация и има за своя цел ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА КАПИТАЛИЗМА и превръщането му в ДЕМОКРАТИЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ.

В новите федерални провинции, т.е. в бившата ГДР, новата партия достигна най-високите си изборни резултати и има там във всички региони характера на народна партия, като заема и на общинско равнище водещи политически позиции.

В провинция Бранденбург тя участва в местното правителство като т.н. червено-червена коалиция (т.е. коалиция между капиталистическата левица ГСДП и ЛЕВИЦАТА).

В германския Бундестаг в момента тя е 4-тата по сила от общо 5 парламентарни фракции и има 76 от общо 620 депутати.

Партия ЛЕВИЦАТА на европейско ниво е член на ЕВРОПЕЙСКАТА ЛЕВИЦА и участва активно на Форума на новите европейски леви (NELF).

На 24 и 25 март 2007 г на общия конгрес на източногерманската Лява партия ПДС и западногерманската партия Труд и социална справедливост, състоял се в гр. Дортмунд бяха приети ПРОГРАМНИТЕ ОРГАНИЗАЦИОННИ ПРИНЦИПИ на новата партия ЛЕВИЦАТА. Този ръководен документ съдържа някои от основните позиции на Левите и основни моменти от тяхната политика. ЛЕВИЦАТА иска постигне „социални, демократични и мироосигуряващи реформи за преодоляване на капитализма”.

Първият конгрес на ЛЕВИЦАТА се проведе на 24 и 25 май 2008 г.

На 20 и 21 юни 2009 г в Берлин на партиен конгрес, посветен на парламентарните избори 2009, беше приета Пограма за изборите за бундестаг.

На 23 октомври 2011 на партийния конгрес, състоял се в гр. Ерфурт, с 503 гласа беше приета първата Партийна програма, при 4 против и 12 въздържали се, т.е. с 96,9 % от гласовете на делегатите. След това програмата беше подложена на вътрешнопартиен референдум на цялата членска маса от над 70 000 души и от 17 ноември до 15 декември 2011 беше УТВЪРДЕНА с 95,81 % от гласувалите членове.

 ИКОНОМИЧЕСКАТА И ФИНАНСОВАТА ПОЛИТИКА НА ПАРТИЯ ЛЕВИЦАТА

Тази политика се основава на икономическата теория на кейнсианството, която възникна през 1930-те години като реакция на световната икономическа криза. Цикличните колебания на общоикономическото търсене би трябвало да бъдат смекчавани чрез определената от Националната банка парична политика и чрез актуална за случаите антициклично действаща фискална политика, за да се постига постоянен и висок икономически растеж, както и пълна трудова заетост.

В областта на политиката на заплащането ЛЕВИЦАТА застава зад нарастване на заплатите в рамките на годишния прираст на роизводителността и на целевия инфлационен процент на Европейската Централна банка, който се приема на общо икономическо ниво и във връзка с рамковите тарифни споразумения.

Публичните инвестиции и други разходи по направление на възпитанието и образованието, научно-изследователската дейност, културата, екологичното преустройсство и публичната инфраструктура трябва да бъдат увеличавни годишно с най-малко 40 милиарда евро. По-крупните предприятия би трябвало да плащат общо значително повече данъци, а за инвестиращи предприятия ЛЕВИЦАТА изисква противно на това по-високи амортизационни възможности.

Премахнатият през 1997 г ДАНЪК БОГАТСТВО трябва да бъде въведен отново, а данъкът върху наследството при крупни наследства трябва да бъде повишен.

По отношение на данъкавърху дохода на физическите лица ЛЕВИЦАТА иска въвеждането на линейна прогресия в данъчната тарифа, която да разтовари ниските и средни доходи, както и повишаване на горната ставка от 45 на 50 % или повече.

Освен това Левицата счита, че трябва да се ограничат до някакво ниво възможностите за спестяване, които облагодетелстват супербогатите и суперзаплатените.

 Финансовите пазари трябва да бъдат подложени на по-силен държавен контрол, между другото с цел да се ограничат спекулациите с ценни книжа и валута.

Чрез изостряне на антикартелното законодателство партия ЛЕВИЦАТА иска да децентрализира и намали икономическата власт. Противно на това, кооперациите и други форми на солидарната икономика трябва да бъдат стимулирани.

СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

Представителите на партия ЛЕВИЦАТА характеризират социалната политика на сегашното и миналите правителства като „социално разграждане” (разграждане на социалната държава чрез намаляване на социалните придобивки).

Социалните рискове трябва да бъдат осигурени в значителна степен, трябва да бъде гарантиран определен жизнен  стандарт за възрастните. За да се постигнат тези цели, ЛЕВИЦАТА изисква премахването на всички закони, свързани с т.н. ХАРЦ-реформи и особено на 4-тата степен (Харц-IV). Вместо това да Левицата иска социалните осигурителни системи, чрез засилване на солидарните елементи в тях и чрез подновяване на самоуправлението, да се обвържат държавно.

Левицата се противопоставя на репресивното по същество и целево основно осигуряване при заплашените от бедност хора. Отхвърля се императивната принуда за поемане на работа, водеща до произвол и незачиране на човешкото достойнство.

 Левицата изисква по-високи заплати и предотвратяване на старческата бедност чрез нарастващи пенсии. Законовото пенсионно осигуряване трябва да бъде променено в такова, при което постепенно ще бъдат включени принадлежащите към всички професионални групи. Пенсиите в новите (източните) провинции трябва да бъдат повишени на нивото на тези в старите (западните) провинции.

Отхвърля се повишаване на пенсионната възраст над 65 години. Вместо това се предлагат гъвкави възможности за пенсиониране преди 65-тата година и възможност за пенсиониране от 60-тата година без отбивки.

Партия Левицата критикува 3-степенната училищна система. Финансирането и допълнителното осигуряване на учебни места за младежите трябва да бъдат финансирани чрез една такса „учебни места” за фирмите, които нямат образователна дейност.

В областта на здравеопазването ЛЕВИЦАТА пледира, подобно на ГСДП, за гражданско осигуряване чрез паритетно съфинансиране от работодателите. Партията критикува „ориентираните към печалба структури” в системата на здравеопазването.

Особено важни за партия ЛЕВИЦАТА са следните моменти:

 

* По-добро сътрудничество между лекарите, здравните каси и всички фирми в насоката,

* Стимулиране на здравните центрове, централизация на здравеопазването,

* Въвеждане на една държавно установена позитивна листа за разрешените за предписване лекарства,

* по-високо заплащане за медицинския и обгрижващия персонал,

* по-силни права за пациентите.

Левицата се бори за запазването и разширяването на публичните грижи и осигуряването на общинското самоуправление. Продажбата на публична собственост към жилищни и застрахователни фирми трябва да бъде премахната. Правото на място за живеене трябва да бъде закрепено в Конституцията.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5329489
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930