Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2013 09:38 - Относно последните теоретични разсъждения на Александър Лилов за модерния социализъм
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 797 Коментари: 0 Гласове:
1



Относно последните теоретични разсъждения на Александър Лилов за модерния социализъм

(сп. ПОНЕДЕЛНИК, бр. 11-12, 2012: МОДЕРНИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ СОЦИАЛИЗМЪТ НА ИНФОРМАЦИОННАТА ЕПОХА -Теоретични размишления в края на ХХ век – http://www.ponedelnik.bg/P12_11-12_WEB.pdf )

„През 1853 г. Енгелс пише на Вайдемайер: „Струва ми се, че в едно прекрасно утро нашата партия, вследствие на безпомощността и вялостта на останалите партии, ще бъде принудена да вземе властта, за да направи в края на краищата всички тези неща, които не отговарят непосредствено на нашите интереси... При това ние ще загубим главите си – да се надяваме само във физическия смисъл, – но ще настъпи реакция и преди светът да бъде в състояние да даде историческа оценка на подобно събитие, нас ще ни смятат за чудовища, нещо, което не трябва да ни притеснява, а и за глупаци, което е много по-лошо.“”

„Пророчески мисли! Горе-долу, макар и с някои корекции, така и стана в края на двадесетия век. Комунистическите партии и техните ръководства в Съветския съюз и в Източна Европа не загубиха главите си във физическия смисъл, но загубиха много повече. Настъпиха разруха и реставрация. Бог умря и всичко стана възможно. Задълго и в широки обществени кръгове се установи представата за нас като за чудовища, което не се оказа така маловажно нито в обществен, нито в морален план. Още по-лошо е, че за социализма започна да се мисли не като за напредък, не дори като за светла утопия, а като за лъжа, авантюра...”

„Актуалният исторически въпрос днес не е историческата оценка, още по-малко оправдаването на несоциалистическите неща в нашия реален социализъм. Това е важно, то трябва да стане и то неизбежно ще стане. Всичко се познава и оценява в сравнение. Историческата оценка на реалния социализъм тепърва ще се избистря в сво ята пълнота, сложност и противоречивост. Нужни са дистанция от събитията, спокойствие, отлежаване на все още ферментиращото вино.

МОЯТ КОМЕНТАР: Ilia Ganchev:

В по-развитите държави тази оценка се прави вече с по-голяма задълбоченост и категоричност. В България самокритичността не е почитано качество!

Тук още продължават да говорят за ленински модел на социализма, а такъв всъщност няма!!!

Онова, което някои стратези наричат "ленински модел на социализма", си е чиста проба тоталитарен модел, който закономерно в края на краищата пропада навсякъде, където се е случило да се проведе . Основната причина за това е отричането на органичната връзка между свобода и равенство като основа на рационалната устойчивост на обществото, което всъщност е социализмът!



Тагове:   социализъм,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5259118
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031