Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2012 10:51 - ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА АТОМНИТЕ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 8364 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.12.2012 11:25


ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА АТОМНИТЕ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ

(становище въз основа на анализите преди да беше взето решението на Бундестага за ликвидиране на ядрената енергетика във ФРГ)

Д-р инж. Илия Ганчев, 30.12.2012

 

С големи усилия в Бундестага и на улицата в продължение на няколко години представителите на социалистическата левица (ПАРТИЯ ЛЕВИЦАТА), капиталистическата левица (ГСДП от ПЕС) и ЗЕЛЕНИТЕ успяха да накарат представителите на едрия капитал (ХДС и ХСС) да се съгласят с ликвидирането на ядрената енергетика на Германия:

Предимствата на производство на електричество от ядрена енергия:

·        производството на електрически ток предизвиква сравнително малко въглероден диоксид, следователно то предизвиква незначителна промяна на климата.

·        Технологиите са налице, т.е. не се налага тепърва да се разработват.

·        Могат да бъдат произвеждани и по-големи количества.

·        ist verfьgbar, d.h. sie braucht nicht erst entwickelt zu werden.

 

Недостатъци от прилагането на атомната енергетика:

·        Както и досега, проблемът за отпадъците не е решен. Възникващите отпадъци са много опасни и трябва да бъдат съхранявани в продължение на няколко хиляди години.

·        Независимо от това, че поради строгите мероприятия за сигурност е налице малка вероятност за опасности, те никога не могат да бъдат напълно изключени. 100 %-ова бесзопасност технически е невъзможна. А последиците от един инцидент биха били абсолютно опустошителни за човека и природата. (По този въпрос са известни примери за инциденти в атомни елеектроцентрали.) Колкото повече атомни обекти бъдат построени, толкова по-голяма автоматично ще бъде вероятността, някъде по света да се случи  тежка катастрофа.

·        Самите ядрени уредби, а и произвежданите радиоактивни отпадъци могат да бъдат предпочитани цели за терористични дейности. В глобален мащаб нито една АЕЦ не би могла да се противопостави на атака, като тази на 11 септември в Ню Йорк. Подобна атака върху АЕЦ би имала катастрофални последици в световен мащаб.

·        Радиоактивният материал, който възниква при експлоатацията на атомните електроцентрали, може да бъде използван при създаването на атомни бомби.

·        Като енергиен източник в атомните уредби се прилага уранът. Но самият уран е един ограничен ресурс, който според търсенето като запас ще достигне за още около 30 до 60 години.

·        За разрешения, планиране и строителство на една нова АЕЦ в западните демокрации трябва да се считат за необходими от 20 до 30 години. С други думи: Нови централи не са реализируеми за кратки срокове.

 

Устойчивост: Допринасят ли за екологичната устойчивост АЕЦ?

         По много причини ядрената енергия не се счита за „зелена”, т.е. за водеща до екологична устойчивост:

·        Атомните отпадъци от нашите атомни централи и даже излезлите от експлоатация АЕЦ представляват трудна хипотеика за много от идните поколения. Ако трябва бъдещите поколения да се грижат за отпадъците от нашето време, това в същност би противоречало на идеята за устойчивост и то по най-ярък начин.

·        Уранът, горивото за атомните централи, е наличен само в едни относително ограничени количества. Уранът ще бъде „изразходван” (преработен) в атомните централи и след това няма да бъде вече на разположение на бъдещите поколения.

 

От недостатъците на атомната енергетика става ясно, че ядреното електропроизводство не може да бъде никакво решение, а тъкмо обратното – ще стане причина за много следващи проблеми.

         Ние не бива повече да си затваряме очите пред последиците за нашето съществуване на Земята. Освен моралните и духовни причини, ние би трябвало и от чиста воля за оживяване да следваме последователно един водещ до устойчивост жизнен стил и да го реализираме лично при самите себе себе си.

Дошло е времето (крайното време) за една енергийна промяна!

ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА!

Интересите на енергийната индустрия

Енергийната индустрия добре познава по принцип многото недостатъци на атомното производство на електричество. Поради това нейната сегашна интензивна лобистка дейност на първо място има за цел да удължи сроковете за експлоатация на вече съществуващите АЕЦ. Тъй като инвестиционните разходи за съоръженията се амортизират в рамките на предвиденото експлоатационно време, едно удължаване на времето на експлоатация на съществуващите АЕЦ би било изключително доходоносно – една истинска дойна крава!

По отношение на безопасността това обаче може да се окаже много опасно, тъй като съоръженията по начало са били планирани и построени само за определен срок на живот и техническите апаратури в края на своя живот ще стават все по-податливи на смущения и инциденти.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5260752
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031