Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2012 11:21 - Страхливци, подлеци и двуличници - членовете на ЦК на тоталитарната БКП
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1538 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.12.2012 11:26


Страхливци, подлеци и двуличници - членовете на ЦК на тоталитарната БКП

„Септември ще бъде май, човешкият живот ще бъде един безконечен възход!” (Гео Милев)

Юнски пленум на ЦК на БКП, 1949 г. (документално):

·        Васил Коларов:

Сбъдна се онова, за което ЦК и лично др. Димитров предупреждаваха Трайчо Костов. Неговото име днес е синоним на всичко враждебно на нашата партия. В него се кълнат всички гнили комунисти. Под него се обединяват жалките остатъци на разбитата монархо-фашистка клика, всички реакционери, фашисти и реставратори на капитализма, смъртните врагове на нашата партия, на нашата Народна република и на Съветския съюз.

Ние знаем възраженията на Трайчо Костов. Какво съм аз виноват, ако мене не издигат като знаме на реакцията и провъзгласяват за вожд на враговете на партията? - ще каже Трайчо Костов. А кой е виноват? Да не би да е виновата партията? Враговете угадиха у Трайчо Костов онова гнило, което той не призна и за което не пожела да се искрено саморазкритикува.

·        Трайчо Костов:

Може би моята шопска упоритост и интелигентска гордост, с които и сега не мога да се справя напълно, са пречка за това. Очевидно аз се нуждая от по-голяма другарска помощ, от едно другарско съчувствие. Ако Централният комитет намери за възможно да ми укаже едно елементарно доверие, в името на толкова годишна съвместна работа и борба и в името на грижата за кадрите, може би това ще улесни в значителна степен моята самокритика.

Но ако Централният комитет намери, че партийните интереси налагат да се действува строго и увеличи наказанието, аз ще понеса и това ново наказание. Знам, че партията е достатъчно силна и разполага с достатъчно кадри, за да може спокойно да мине без моето участие в ръководството. Но мен ми е безкрайно мъчно, когато моето име се споменава като име на враг на Съветския съюз, на двуличник и безчестник в партията. Защото който е враг на Съветския съюз, той не е и не може да бъде никакъв комунист, той е някакво печално недоразумение. Неужели целият мой съзнателен живот и всички тези изпитания, през които съм преминал, са били чисто и просто недоразумение. Моята глава това не може да го смели.

Аз съм длъжен да заявя пред Централния комитет, че въпреки моите тежки прегрешения към Съветския съюз и партията, за които искрено съжалявам, аз не съм бил и няма да бъда за нищо в света враг на Съветския съюз, не съм и няма да бъда фракционер и враг на партията, няма да изменя на социализма. Още веднъж аз ви моля за другарско съчувствие и помощ.

·        Тодор Живков:

Другари, аз имах предвид да ви изложа някои моменти от решението на пленума в Соф[ийския] градски комитет на Партията, но след тази последна декларация на др.

Трайчо Костов, считам, че ще бъде обида за нашия Димитровски Централен комитет повече да обсъждаме този въпрос и предлагам да гласуваме предложението на Политбюро без всякакво обсъждане повече. Декларацията направена от Трайчо Костов разкри напълно неговата маска и аз не намирам никакво място за обсъждане на неговото положение.

·        Петко Кунин:

Другари, въпреки, че апелира за съчувствие, за нас всички е ясно, че др. Трайчо Костов не е намерил сили в себе си, не можа и не желае да види своите собствени грешки, които са извънредно много пакостни за Партията. ...  Аз мисля, че предложението на ПБ е съвършено правилно и основателно. Аз приемам предложението на др. Тодор Живков. След тия думи на др. Тр[айчо] Костов няма смисъл да обсъждаме повече този въпрос.

·        Борис Копчев:

Какво имаме с Трайчо Костов. Има, преди всичко факта, че той направи декларация, че осъжда на времето левосектанството. А следващите крачки непрекъснато доказват престъпните дела на левосектанството. Ето това, по силата преди всичко на характера на левосектанството, на това двуличие, характерно за него, на този интелигентски индивидуализъм, за който се подчертава тук. По силата на тези обстоятелства главно, Трайчо не направи следващите крачки и си остана левосектант.

Другари, какво значи в днешната обстановка левосектанство. Първо – това значи троцкист, предател, изменник на делото на Великата Съветска страна, на социализма, а заедно с това предател въобще на делото на социализма. И както и тук да ни уверяваше Трайчо Костов, че неговата 30-годишна дейност е минала под знака на дълбоката вяра в СССР, фактите, а те са по-силни от всичко, опровергават това.

... Другари, редицата факти показват каква е висотата на политическата зрелост на нашата партия и какво значи партия на Димитров. ... Трайчо Костов няма место не само в състава на ЦК, но и в редовете на Партията на Димитров.

·        Георги Чанков:

... Твърде несериозно, меко казано, е изказването на др. Живков. Той предлага въпросът за Тр[айчо] Костов да се реши без изказвания. Това е неправилно. Партията трябва да знае защо се изключва Тр[айчо] Костов. На този въпрос пленумът требва да даде съвършено ясен отговор и за цялата партия това трябва да бъде ясно и особено за тези, които проявяват колебания, а такива в партията има и ние не можем да си затваряме очите пред тоя факт.

... Безграничното доверие към буржоазните специалисти, което Трайчо упорито провеждаше в Партията, далеч не е сектанство. То е неверие в силите на работническата класа и нашата собствена партия.

... Второ, ние искаме изключването на Тр[айчо] Костов защото той се прояви пред Партията като неискрен и двуличник.

·        Демир Янев:

Пленумът на градския и околийския комитети на Пловдив в съвместно заседание реши да направи и предложение в Централния комитет в едно от първите свои пленарни заседания да постави отново на разглеждане въпроса за грубите политически грешки на Тр[айчо] Костов и да наложи нова санкция, съответствуваща на действителността на грешките, да бъде снет и от състава на ЦК, да бъде изключен от Партията и съответно изваден от НС на ОФ и отнет депутатският му мандат във ВНС. ...

Аз считам, че е редно ако има някои другари от състава на пленума, които са приемали с известно колебание първото предложение на Политбюро и по един или друг израз в по-широк или по-тесен кръг са изразили своето колебание да излязат и да се очистят пред пленума.

·        Раденко Видински:

Аз смятам, че грешката на Трайчо Костов не е огъване и пречупване. Това е останало в душата и сърцето му от сектантския период. Това е груба троцкистка, вражеска, контра-революционна проява. Фракционната борба срещу партията и срещу Съветския съюз – това е контра-революционна проява. Контрареволюционната група в Югославия ние видяхме до къде докараха нещата. Ние видяхме в Югославия, че троцкистката група там докара целия югославски народ пред пропаст. Това не е шопски, а троцкистки контра-революционен инат. Аз искам да кажа, че ако др. Трайчо Костов поне иска да живее като честен гражданин в нашата страна, той трябва да разбере това. ...

·        Щерю Атанасов:

... правилно ще бъде ако ние формулираме работата с Трайчо Костов така – той трябва да бъде изключен не само от ЦК, а и от Партията, защото е провеждал дълго време вредна, антипартийна и антисъветска политика в нашата Партия.

... Ако ние действително бяхме правилно разбрали характеристиката, която др. Димитров даде на левосектанството като троцкистка фракция, враждебна на партията и Съветския съюз, ние лесно щяхме да открием и корените на Трайчо Костовите грешки, щяхме да видим защо политиката на Трайчо Костов е също враждебна на Съветския съюз и е фракционна политика по отношение на Партията.

·        Катя Аврамова:

Другари, тук Трайчо Костов излезе с една декларация или не - не мога да кажа. Самото това излизане с предварително написана декларация показва, че той все още иска да ни заблуждава и да не смъква маската от своето лице. Какво значи това предварително да подготвиш и да напишеш своето изказване, без да си чул доклада. Нима неговата партийна съвест не му подсказа, без написаното, да ни каже повече от туй, което бе написал. Аз виждам, че той в това написаното е мерил всяка думичка. ...

... като провеждах решението на Трети пленум прости наши членове казаха по селата: "Та той не ни е в сърцето, като е нарушил доверието към Съветския съюз. ...”

·        Груди Атанасов:

... Одобрявайки напълно решенията на Политбюро на ЦК за снемането от ЦК на Трайчо Костов и изключването му от партията, смятаме че правилно ще бъде в резолюцията да се включи и това, че основните корени на тези грешки на Трайчо Костов лежат именно в левосектанския курс и минаването на нашата партия на

действително болшевишки позиции. ...

... Въпроса за осторожността в нашата Партия трябва да бъде най-сериозно застъпен, да се проведе с нужната настойчивост проверката и чистката на Партията, от чужди елементи, за да не се допущат такива случаи, както се случи сега в изборите, членове на нашата Партия да гласуват против Партията и да издигат за знаме Трайчо Костов.

·        Иван Масларов:

Аз държа да подчертая, че основното у Трайчо Костов е че той е двуличен и лицемер. Ако нашата партийна членска маса узнае ония неща които са станали между др.Сталин и Трайчо Костов не зная какво би било възмущението. Предложението което изнесе Политбюро това не е само искане на партията на София и Пловдив. Това бе масово явление навсякъде. Предложението на Политбюро е съвършено правилно и ние трябва да го гласуваме.

·        генерал Иван Кинов:

Другаря Масларов вместо да пее тия песни да каже какви са неговите лични отношения към Трайчо Костов.

·        Руси Христозов:

Другари, аз проведох решенията на третия пленум на ЦК пред партийния актив в Годеч и Министерството на вътрешните работи. ...

... Другари, аз намирам констатациите и изводите, които Политбюро прави с доклада на др.Васил Коларов, като правилни и отговарящи на чувствата на нашата партия.

·        Васил Марков:

... Аз не се съмнявам в това, че тук няма да се намери човек, член на ЦК или кандидат-член на ЦК, който да се застъпи за Трайчо Костов и да се обяви против правилната преценка на Политбюро по отношение на Трайчо Костов и предложените санкции. Тук става въпрос за това да се посочи пред ЦК, пред пленума и пред цялата наша партия дълбоките антипартийни и антисъветски грешки на Трайчо Костов.

... Действително ли Трайко Костов върши всички тези работи от неразбиране, няма ли нещо повече от това? Два факта особено ме навеждат на тази мисъл:

1. Да се помисли, да се провери защо в процеса през 1942 год. другите другари бяха разстреляни, а единствен Трайчо Костов остана жив, макар че неговата дейност беше разкрита.

2. Защо Трайчо Костов се показа в един такъв момент толкоз глупав? Нима може партиен човек, който казва, че 30 години е бил в Партията, да действува така глупаво и необмислено? Ясно и определено - не действува ли Трайчо Костов под влиянието на чужда агентура? Много пъти съм мислил по този въпрос и смятам, че трябва да го поставя тук.

·        Никола Янев:

... Трайчо Костов се противопоставя на комунистите. Реакцията го грабна и го направи свое знаме. Всички гнили елементи в Партията непременно ще го грабнат, както го грабна и реакцията. Не може да се води борба срещу тях, ако Тр[айчо] Костов стои в ЦК. Третия пленум недооцени дълбочината на неговия въпрос, прояви гнил либерализъм. Това решение е единствено правилно и трябва да го приемем.

·        Рубен (Аврамов) Леви:

Другари, аз смятам, че речта на Трайчо Костов тук, както и речта му на миналия пленум дава най-много материал срещу самия Тр[айчо] Костов. Тя е най-голямото обоснование и дава най-много аргументи за предложението на Политбюро. Тази реч е един истински самообвинителен документ. Трайчо Костов завърши речта си с това, че нямало другарско съчувствие. Че ако от страна на Партията има другарско съчувствие той щял да осъзнае грешките си и тази работа щяла да тръгне по-добре...

... Пита се, как може Партията да търпи в своите редове човек, който е станал знаме на реакцията? Нашата Партия рискува не само да получи недоверие от страна на Съветския съюз и на Сталин, но рискува, ако не вземе сериозни мерки срещу Трайчо

Костов, ако го остави в ЦК да се окаже в положението да се свърже една единна верига, която свързва империалистите и нашата Партия. Това не може да се търпи. Знае ли Трайчо Костов, че той става знаме на реакцията. Знае. Какво е направил той в течение на тия месеци, за да отхвърли и отсече тази престъпна ръка, която му се протяга? Със своето мълчание той показва, че не отхвърля тази ръка. ...

·        Йорданка Каприелова:

Към Трайчо Костов, като към ръководител съм хранила най-добри чувства и във всички случаи, когато ми се е отдавало съм ги изразявала. Аз мисля, че е неправилно да се постъпва като другаря Никола Павлов, който се опита да отрече тук на всички известната близост, която съществуваше в отношенията между него и Трайчо Костов. Аз чувствувам нужда, обаче, да изразя друго нещо тук в случая: благодарение на днешното свое присъствие на заседанията на пленума, изслушвайки изказванията на Трайчо Костов по въпроси толкова сериозни, големи и съдбоносни за нашата партия и за нашата власт; благодарение на това, че аз непосредствено можах да видя как той, вместо да вземе отношение, каквото лично ни е възпитавал да вземаме, за каквото той лично има достатъчно знания и подготовка; благодарение на всичко това, казвам аз, можах днес окончателно да изтръгна всякакви остатъци от добри чувства към Трайчо Костов, всякакви остатъци от надежда в мен, че той наистина може да се върне и да помогне сам на Партията за

правилното изясняване на тези въпроси. ...

·        Кръстю Стойчев:

... Ние в Пиринския край допуснахме титовски, колишевски грешки, които, ако бяха доведени до своя логичен край, водеха до държавна измяна, както се случи в Албания с Кочи Джодзе и Панди Христо. Критиката на 16 пленум помогна да се разбере тая грешка. Аз се постарах да разбера дълбочината на тези грешки, които водеха в края на краищата до титовщината. В критиката, упражнена от Трайчо Костов по македонския въпрос, се получи така, че Трайчо Костов критикува титовци от позициите на титовщината, от националистически и антисъветски позиции. Смятам, че и тази страна от работата и дейността на Трайчо Костов трябва да се има предвид. Такова поведение даде недобро отражение всред кадрите и народа в Пиринския край, вместо ясно изразената политика от др.Димитров пред Пети конгрес на оказване помощ в националното развитие на Пиринския край, като македонския край, на оказване помощ на общото развитие на македонския народ като народ. Трайчо Костов по македонския въпрос стои на титовски позиции. ...

·        Димо Дичев:

Партийните организации в Русе и Бяла зададоха такива въпроси: ЦК знаеше ли това преди конгреса? Защо Тр[айчо] Костов не е снет от ЦК? Има ли други в ЦК, които са с негови разбирания? Има ли връзка с титовци? Когато отговаряхме на тия въпроси, ние чувствувахме нашето неиздържано решение, защото ЦК по един такъв основен въпрос, като отношението ни със СССР не може да спре до тук и да държи в нашата Партия такива хора. ...

... Той е бил в троцкистки среди и когато др. Димитров и Коминтерна го изпращат, той е предупреден за неговото минало. ...

... Трябва да разобличим до основи трайчокостовщината именно в този момент, когато титовци се показаха в истинския си контрареволюционен лик. ...

·        Благой Иванов:

Аз съм съгласен с доклада на др.Васил Коларов и с допълнението, което направи др. Демир Янев. Не съм съгласен с др. Демир Янев по въпроса за намека, който той направи пред пленума, че имало още някои, но не казва кои са. Изглежда, че той ги знае, но няма куража да ги съобщи за да можем да доведем борбата до край. Не само Трайчо Костов, а има някои и други тук-таме бели врани и наш дълг е на всички да ги видим кои са те и доведем борбата до край. ...

·        Антон Югов (разпитва заедно с останалите Никола Павлов):

Ти и другарката ти не сте ли дали повод, за да говорят хората и да считат, че  действително Никола Павлов и другарката му Пъша не са наясно по отношение на Трайчо Костов.

Никола Павлов: След пленума отношението ми към Тр[айчо] Костов е съвършено определено и ясно. Аз лично никъде не съм дал такъв повод. Другарката ми е говорила пред Петко Николов. Тя е изказала учудване как Трайчо можа да допусне тия грешки, той беше авторитетен другар. На това ми обърна внимание Петко Николов. От тук съвършено основателно вие можете да помислите, че семейство Павлови не е на ясно по тоя въпрос.

За моите отношения към Трайчо. Трайчо го зная по физиономия от 1925 год. В затвора. Не може да се говори, че сме били близки или познати тогава. От 1925 до 1942 год. Когато стана провал и ни събраха, аз Трайчо Костов не съм го виждал нито съм имал някакви отношения, независимо от това, че през всичкото време работили той в ЦК, а аз около ЦК. Аз съм включен в 1929 год. В Партията. В 1931 год. Бях привлечен за деловодител на ЦК на Комсомола. След провала лежах 6 години. Сега научих, че Трайчо е бил в Политбюро от 1931-1932 год. През 1942 г. се срещнахме за пръв път в затвора. Процеса мина, нас ни откараха в скопския затвор, където заварих Трайчо, Масларов, Георги Ганев. В затвора малко бяхме в една партийна група, защото ги преместиха в новия затвор. Значи фактически нашите отношения партийни и лични фигурират след 9 септември в ЦК. Това (53) са отношенията ни.

Понеже Трайчо живееше дълго след 9 септември в съседен до моя апартамент у някои се създаде впечатление, че ние сме съвсем интимни и близки и че като някой престъпен безпринципник и сантименталист ще поставя личните си отношения над партийните.

Георги Чанков: Аз бях най-близък приятел на Трайчо в това отношение. Няма да го отрече.

Антон Югов: Всички бяхме близки.

Добри Терпешев: Защо той на теб прочете тая телеграма. ... (продължава разправията)

·        Георги Костов:

Аз няма да се спирам на въпроса да охарактеризирам декларацията и изказванията на Трайчо Костов тук. Ние виждаме промяна на тактиката, тъй свойствена на троцкистите: "По корем да се влачиш в Партията да останеш". Аз искам да подкрепя някои съждения и изказвания на някои другари - Христозов, Раденко Видински и Васил Марков - грешките на Трайчо Костов случайни и откъснати ли са или това е една съзнателно провеждана политика? ...

... Кой е Трайчо Костов? Как можа да се случи това в нашата Партия, славната Благоево-Димитровска партия да се появи един, бих казал случаен, съмнителен, интелигентски тип с всички данни на враг, който се докопа до най-отговорни места в нашата Партия и държава. И колкото да е тежко това за Партията, час по-скоро се налага да се разяснят всички факти и да се вземат всички сигнали под внимание, които идват отдолу. Бих предложил пленумът да избере една петочленна комисия с най-широки пълномощия, която да изясни личността Трайчо Костов и неговата политическа физиономия. ...

·        ПРЕДСЕДАТЕЛСТВУВАЩ АНТОН ЮГОВ:

Има думата за заключително слово др. Коларов. ... (следва словото на Коларов).

·        ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА:

Предложението, което е дадено, е правилно, защото ние на третия пленум не доведохме въпроса до край.

Протоколът завършва така:

„Трайчо Костов се изважда от състава на Централния комитет на БКП и се изключва от редовете на Партията. Пленумът натоварва Политбюро да направи постъпки за

изваждането на Тр[айчо] Костов от състава на Националния съвет на ОФ и за отнемане на неговия депутатски мандат.

Който е съгласен с така прочетеното предложение да си вдигне ръката. Приема се единодушно. Има ли против. – Няма. Някои въздържали се. – Няма.

Трайчо Костов да напусне заседанието!

/Трайчо Костов напуща заседанието/.

ЦДА, ф. 1 б, оп. 5, а.е. 36, л. I-IV, 1-61. Оригинал. Машинопис.

На 17 декември 1949 г., след зверски изтезания от съветски и български следователи, за да направи самопризнания, на показен процес бившият първи секретар на Българската Работническа партия (комунисти) е обесен, а след „исрорическия” Априлски пленум на ЦК реабилитиран посмъртно и награден с високото звание „Герой на социалистическия труд” ...

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5331237
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930