Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2012 12:17 - Как вождът и учителят на всички народи е обучавал Димитров от 1934 до 1945?
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1034 Коментари: 0 Гласове:
0



Как вождът и учителят на всички народи е обучавал Димитров от 1934 до 1945?

Най-автентичният отговор на този въпрос дава дневникът на „вожда и учителя на българския народ” Георги Димитров в страниците му за 7 ноември 1937 г.:

„7.11.37

-         Парад и демонстрация.

-         От разговора със Сталин:

„С разясняването на въпроса за разкритите факти за контрареволюц. дейност (арести и пр.) във ВКП(б) и КИ трябва още да се почака, докато всички необходими материали бъдат разработени. Не си струва да се дава информация на парченца.

Кнорин е полски и немски шпионин (отдаван и до последно време).

Раковски е на служба на Интелиджън Сървис (англ. раз.) още преди революцията и до последно време. Той завербувал и Богомолов на служба на англ. раз.

Пятницки е троцкист. Всички сочат към него. (Кнорин, Абрамович и др.)

Кун – е действал с троцкистите против партията. По всяка вероятност, е замесен и в шпионаж. Много подозрителна е неговата роля при разгрома на унгар. Революция.

Антипов, Варейкис и др. са били агенти на царското разузнаване.

-         Има някои материали, показващи, че и Троцки е бил на служба на царското разузнаване 1904 – 1905 г. Тази работа сега се разнищва.

-         Жената на Яковлев се оказала френска шпионка. През 18 година предала воен. Рев. Комитет в Одеса.

-         На обеда у Ворошилов (след демонстрацията).

Присъств.: 1) Сталин, 2) Молотов, 3) Ворошилов, 4) Каганович, 5) Калинин, 6) Андреев, 7) Микоян, 8) Ежов, 9) Чубар, 10)Шкирятов, 11) Хрушчов, 12) Булганин, 13) Будьони, 14) Егоров, 15) Шапошников, 16) Викторов, 17) Косарев, 18) Шверник, 19) Фриновски, 20) Реденс, 21) Дигал, 22) представители на НКВД в Червената армия, 23) Межлаук, 24) комендантът на Кремъл, 25) жената на Ворошилов, 26) др.

Тост на Ворошилов за Сталин.

Тамадата Микоян произнася тостове остроумни за всички подред. Ворошилов – за Микоян. Още веднъж за великия Сталин.

Сталин: Искам да кажа няколко думи, може би непразнични. Руските царе направиха много лоши неща. Те ограбваха и поробваха народа. Те водеха войни и заграбваха територии в интерес на помешчиците. Но те направиха една хубава работа – изградиха огромна държава, - до Камчатка. Ние получихме в наследство тази държава. И за пръв път ние, болшевиките, сплотихме и укрепихме тази държава като единна, неделима държава, не в интерес ба помешчиците и капиталистите, а в полза на трудещите се, на всички народи, съставящи тази държава. Ние обединихме държавата по такъв начин, че всяка част, която би била откъсната от общата социалистическа държава, не само би нанесла ущърб на последната, но и не би могла да съществува самостоятелно и неизбежно би попаднала в чужда плячка. Затова всеки, който се опитва да разруши това единство на социалистическата държава, който се стреми към отделянето от нея на отделна част и националност, той е враг, заклет враг на държавата, на народите на СССР. И ние ще унищожаваме всеки такъв враг, даже и да е бил стар болшевик, ние ще унищожаваме целия му род, семейството му. Всекиго, който със своите действия  и мисли, да – и с мисли, посяга на единството на социалистическата държава, безпощадно ще го унищожаваме. За унищожаването на всички врагове до край, тях самите и техния род! (Одобрителни възгласи: за Великия Сталин!)

Сталин: Аз не съм свършил тоста си. Твърде много се говори за великите вождове. Но делото не побеждава, ако няма условия за това. При това – главното е в средните кадри – партийни, стопански, военни, те избират вожда, те разясняват позициите на масите, те обезпечават успеха на делото. За тези средни кадри! Те не лазят, те са незабележими.

Димитров: И за онзи, който ги вдъхновява, показва им пътя, води ги – др. Сталин!

Сталин: Не, не. Главното е в тези средни кадри. Генералите нищо не могат да направят без доброто офицерство. Защо победихме Троцки и другите? Известно е, че Троцки, след Ленин, беше най-популярният в нашата страна. Популярни бяха Бухарин, Зиновиев, Риков, Томски. Нас малко ни познаваха. Мене, Молотов, Ворошилов, Калинин тогава. Ние бяхме практици по времето на Ленин, негови сътрудници. Но нас ни поддържаха средните кадри, разясняваха нашите позиции на масите. А троцки не обръщаше на тези кадри никакво внимание...

Димитров: И затова, че след Ленин Вие указвахте верния път и твърдо и мъдро продължавахте неговото дело. Нали е имало в историята случаи, когато приемниците са погубвали делото на своите предшественици.

Ворошилов и Молотов: Димитров иска да произнесе тост!

Димитров: Аз не мога нищо да прибавя към онова, което др. Сталин каза относно безпощадната борба против враговете и относно значението на средните кадри. Това ще бъде отчетено в партията, а аз самият ще направя всичко, което е по силите ми, за да бъде то отчетено и в редиците на Коминтерна. Но аз трябва да кажа, че е не само мое дълбоко убеждение, но това аз и сам съм го преживял в затвора, в условията на най-тежки изпитания, че най-великото щастие за социалистическата революция и за международния пролетариат е, че след Ленин др. Сталин продължи неговото дело с такава непоколебимост и гениалност, на всички остри завои, и обезпечи победата на делото. Не може да се говори за Ленин, без да се свързва той със Сталин! (всички вдигат чаши!)

Сталин: Аз много уважавам др. Димитров. Ние сме приятели и ще останем приятели. Но аз не съм съгласен с него. Той даже не се изрази по марксистки. За победата на делото са необходими съответни условия, а вождове ще се намерят. Не е достатъчно да се покаже само правилният път. Нали английската партия има по нашему правилна политика, но нищо не може да направи, защото средните кадри се намират на страната на лейбъристите. Френската партия води правилна политика, а социалистическата партия е все още много силна. Основното е в средните кадри. Върху това трябва да се обърне внимание и никога да не се забравя, че при други равни условия средните кадри решават успеха на делото.

Хрушчов: Ние имаме щастливо съчетание – и велик вожд и средни кадри!

- След обеда – в Кремъл. Гледахме филм за Ленин. Маневри на Червената армия! ”                   (Г. Димитров, Дневник, стр. 128-129.)

РАЗСТРЕЛЯНИ: Вилхелм Кнорин (1938), Християн Раковски (1941), Дмитрий Василиевич Богомолов (1937), Осип Пятницки (1938), Бела Кун (1938), Николай Антипов (1938), Йосиф Варейкис (1938), Варвара Яковлева (1941), Влас Чубар (1939), маршал Александър Егоров (1939), Александър Косарев (1939), адмирал Михаил Викторов (1938), Михаил Фриновски (1940), Абрамович, Станислав Реденс (1940), Валерий Межлаук (1938).




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263469
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031