Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2012 08:25 - За изкривения национализъм и шовинизъм – разговор с мои виртуални приятели – български турци
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 910 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.10.2012 09:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За изкривения национализъм и шовинизъм – разговор с мои виртуални приятели – български турци

Serbest Korkmaz (живее и работи в САЩ): На моят добър приятел Илия Ганчев. Приятелю прочети книгата на Джъстин Маккарти „Смърт и изгнание” за да видиш другата истина. Тук ти помествам само една статия от един вестникарски сайт.

БАЛКАНСКАТА ВОЙНА В РОДОПИТЕ ОТ 1912 ГОДИНА /извадки/

НИКОЛА ЧУРАЛСКИ

...Още от самото начало споделям, по характер и цели Балканската война е най-варварската, най-унищожителната, най-жестоката, най-свирепата водена война на територията на България за над 13 вековната и история.

„На война като на война” се казва, а може би и на нас се иска да си кажеме. Да беше така! Да беше така!

Но да се води тя като тактика на опожарената земя, като замисъл и цел „най-добрият ни враг е мъртвия” е ужасно недопостимо, ужасно наприемливо.

Как са се освободждавали „поробените братя от Османско иго”, когато са сринали цели села със земята ? Къде е Тъмраш? Къде е Рудоземското село, наречено по-късно Балтаджи махала? И защо е наречено Балтаджи? Къде е Смилянското село на завоя до чешмичката? Защо се опожариха хиляди къщи, защо бяха прогонени немили-несрети хиляди хора?

Нали идва войската да освободи поробените си братя? Защо е това жестоко изпепеляване? Не означава ли това военно престъпление – да се изпепеляват селища, да се разграбват, да се унищожава мирно население? Това не е ли геноцид?

В едноименната си книга „Балканската война в Родопите /1912 г./” правя извод, че Балканската война не е за освобождението на „поробените братя”, а по същество е срещу тях. Тази война е балканският модел за етно-религиозно прочистване на Родопите, за да се настани алчният капиталистически модел, имащ се за носител на християнски добродетели...и това на практика става малко след отшумелите събития.

Ilia Ganchev: Благодаря! Казаното от Джъстин ми напомня в миниатюрен вид всъщност турското клане над арменския народ, което Турция още не е отхвърлила официално.

Mьmin Topзu: (пише на латиница, тъй като живее в Истанбул): May si svidetel na onezi sıbitiya,posıvetvam ti da зeteş,da prouзiş mnogo.Osobeno nablegni na tsyalostnata falşiva bılgarska istoriya...

Ilia Ganchev: Мюмюн, много си претенциозен с думите си "цялостната фалшива българска история". Такава безсмислена крайност не приемам! Що се отнася до "онези събития" - познавам ги добре отначало докрай. И тогава, и сега бях на правилните позиции - това го знае всеки, който е чел моите постинги, включително и моите реални приятели. Не ме интересуват особено много националистически и шовинистични изсилвания - много повече ме интересуват крадците на обществен труд и богатство, независимо дали са турци, българи или евреи и дали са в Тюркие, България или Дойчланд!!! ТАКА ЧЕ НЕ МЕ ТЪРСЕТЕ ЗА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ РАЗГОВОРИ! :):):)

ПОСЛЕДВАЛИ КОМЕНТАРИ:

Boyko Marinkov Тази книга беше издадена от Университетското издателство преди една година и срешна сериозен отпор - http://knigabg.com/index.php?page=book&id=22562

Ilia Ganchev: Така беше и с теориите за Баташкото клане на директора на Германския института за изследвания на Източна и Югоизточна Европа (в Регенсбург), хер проф. д-р Улф Брунбауер, който е и ръководител на катедрата по история на Югоизточна и Източна Европа ...:)

Martina Baleva, Ulf Brunnbauer (Hgg.): Batak kato mjasto na pametta / Batak als bulgarischer Erinnerungsort. Sofia: Iztok-Zapad, 2007.

Етнически местности: Батак като място на паметта и забравата / Етнически ландшафти в горепосочения сборник, стр. 90-105.

Същият този г-н Улф проведе от 11 до 13 октомври, т.е. преди една седмица "международната" конференция по случай 100-годишнината на Балканските войни, за което вече писах. За съжаление там ги нямаше българските доценти и професори от Соф. ун-т!!! http://iliaganchev.blog.bg/novini/2012/09/26/mejdunarodna-konferenciia-v-istanbul-balkanskite-voini-1912-.1003514




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5328998
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930