Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2012 13:53 - На 9 септември управляващите в Бавария срещу действията на Европейската централна банка и Меркел (ЩЕ НАПУСНЕ ЛИ БАВАРИЯ ФРГ?)
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.09.2012 11:16


На 9 септември управляващите в Бавария срещу действията на Европейската централна банка и Меркел (ЩЕ НАПУСНЕ ЛИ БАВАРИЯ  ФРГ?)

На 9 септември Петер Гаувайлер, депутат от баварския управляващ ХСС и виден деец на партията на Щраус-Зеехофер, внесе във Федералния конституционен съд на Германия спешен иск във връзка с обявеното същия паметен ден решение на Съвета на ЕЦБ, че ще изкупува в неограничен обхват държавни дългове на страни-членки на ЕС (до този момент тази банка е изкупила държавни дългове на номинална стойност от над 200 млрд евро; за целта Германия ще отговаря в съответствие със своя дял в ЕЦБ за 27 % от тях).

Това, че ЕЦБ изобщо изкупува държавни дългове от държави на ЕС, е нарушение на No-Bailout-клаузата, т.е. на клаузата за неносене  на отговорност от всички заради погрешната политика на една от страните-членки, която се съдържа в сключените договори на Европейския съюз.

Конституционният съд със седалище в Карлсруе съобщи, че ще разгледа иска на Петер Гаувайлер срещу евро-спасителния чадър още в понеделник.

Втори състав на съда ще се събере днес следобед на извънредно заседание по въпроса. Предполага се, че утре сутринта Съдът ще съобщи, как ще продължи процедурата.

Гаувайлер поиска, Съдът да спре евро-спасителния чадър с официално име ЕSM, до момента, в който Европейската ценрална банка отмени решението си за изкупуване на държавни дългове от кризисните страни. Той аргументира иска си с това, че с решението на ЕЦБ фундаментално се е променил начина на оценка на спасителните мероприятия.

Ако се наложело, заседанието на Съда щяло да бъде отложено за сряда.

Събитието отново раздвижи евро-скептиците:

Генералният секретар на ХСС Александер Добринт каза, че изпитва голяма симпатия към действията на своя партиен приятел Гаувайлер.

Научната служба на Бундестага също предупреждава, че перманентният евро-спасителен чадър би могъл да наруши бюджетното право на парламента.

Новият иск – този път от дясно – повтаря вече поставения преди 2 месеца иск от страна на партия ЛЕВИЦАТА също пред Конституционния съд на страната.

Германската соц.дем.партия (от ПЕС) изрази колеблива подкрепа за спешния иск на политика от ХСС чрез своя парламентарен председател Томас Оперман още днес.

Ако канцлерката, която е от ХДС, продължи упорито да се съпротивлява срещу коалиционния си партньор ХСС, политическата система може да се срути в определен смисъл още преди парламентарните избори през 2013.

В Бавария отново се заговори на високо ниво за отделяне на „Freistaat Bayern” (Свободната държава Бавария) от състава на федералната република Германия. В тази връзка преди дни излезе книгата на Вилфрид Шарнагел „БАВАРИЯ МОЖЕ И САМА”, в която той обоснова възможността за такова отцепване на Бавария.

Любопитно е да се знае, че г-н Шарнагел е бил наричан сянката на Франц-Йозеф Щраус, създателя на ХСС и бивш забележителен министър-председател на Бавария.

Щраус обичал да казва за своя говорител следното:

„Аз мисля това, което пише Шарнагел, а това, което го пише Шарнагел, го мисля и аз!”

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5327660
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930