Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2012 12:03 - На 9 септември „финансовото оръдие” излезе на позиция (задълбочаването на евро-кризата)
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 618 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.09.2012 11:24


На 9 септември „финансовото оръдие” излезе на позиция (задълбочаването на евро-кризата)

От днес вече е официално:

Подобно на американския Federal Reserve и Bank of England сега и Европейската централна банка (ЕЦБ) неограничено ще изкупува държавни дългове. Ограбването на вложителите и притежателите на застраховки живот отива още една стъпка нататък. Инфлационната спирала получaва импулс!

Това беше прогнозирано преди повече от една година и не можеше да не се случи. ЕЦБ е единствената институция в европейската икономическа политика, която показва признаци на живот. С помощта на „финансовото оръдие” могат да се приглушат спекулациите срещу южните страни и да се закупи време. Същинският проблем на липсваща конкуренстноспособност на тези страни обаче няма да бъде разрешен по такъв начин!

Тук отново трябва да споменем най-силната европейска икономика – тази на ФРГ:

Германия като един от 22-та гласа в Съвета на ЕЦБ няма какво повече да казва. Така считат Франция и южните страни между другото, когато казват, че желаят „общо икономическо правителство” за финансовата и бюджетна политика”.

Стъпката трябва да бъде съгласувана с г-жа Ангела Меркел, която уж се изказа против това, но направи един учудващ шпагат, като подкрепя както Марио Драги (президента на ЕЦБ), така и Йенс Вайдман (президента на Германската федерална банка): двамата щели били „да се справят със своите мандати и роли”. Всички се учим от Пилат Понтийски, но това е все пак една забележителна представа. Във всеки случай Германия не може да се обажда вече по този въпрос и трябва да се преклони най-накрая пред лошата игра.

Лансираните от Йенс Вайдман дискусии за оставка трябва да считаме само за една политическа маневра, насочена към това да се спечели поне малко доверието на „Новия свят”.

         Добре е България да обмисли по-добре своята стратегия в тази обстановка:

Световната икономика тича по горещи въглени. Към разграждане на дълговете може да се отиде само чрез инфлация или дефлация.

Добрите и реално разсъждаващи немски икономисти залагат на инфлацията и противно на всеобщия страх продължават да препоръчват високи  квоти на акциите (акционна квота - делът на акции в общите лихвоносни инвестиции на застрахователната компания), като застраховката е чрез злато.Даже редица акции от южноевропейски страни са препоръчителни.

Ако заложим на дефлацията, тогава това би трябвало да имат място златото и надеждните валути. Но коя валута при днешната глобална спирала на обезценяване все още е надеждна? Даже и Швейцария трябваше да свърже курса на франка с еврото, за да подкрепи индустрията си. По този начин тя взема под внимание вносната инфлация.

Но можем ли при днешната ситуация въобще да се чувстваме спокойни с някаква стратетия? Едва ли! Даже ако се откажем от печалбата и „закопаем” по-голямата част от своето имущество в сигурен сейф.

Някои хора от сцената на Private-Equity правят следното:

С високи клиентски такси и Private-Equity-сделки те печелят парите си, но ги депозират предимно в злато. За съжаление не всички ние можем да се възползваме от подобна опция...

Да внимаваме: важният за европейците немски борсов индекс DAX се втурна като ракета след известието на Съвета на ЕЦБ – с цели 2,91 %. Това няма да продължи дълго! Но поне 2 години Европейската централна банка ще може да разиграва играта, докато настъпи пълната загуба на доверие към паричните пазари и хората се размислят, дали отново да не се върнат към  бартерното стопанство.

Приятно спестяване в банките! J

Между другото, като се върнах преди няколко дни от „ГДР” и „ГФР”, установих, че на мястото за ползване, дадено ми по живковото постановление за „самозадоволяване” със земеделски продукти, за пръв път имам доста голяма реколта от ябълки – засега са зелени, но се надявам да станат златни през зимата ...



Тагове:   евро-кризата,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5305115
Постинги: 4987
Коментари: 877
Гласове: 1355
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930