Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2012 15:00 - Нови критики срещу правителството на Меркел относно концерните за военна техника
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 697 Коментари: 0 Гласове:
0



Нови критики срещу правителството на Меркел относно концерните за военна техника

Със стотици милиони евро министърката на образованието и науката Анете Шаван подкрепя научните изследвания в областта на сигурността. Тя насърчава развитието на безпилотни летателни апарати, сензори за взривни вещества и биометрично разпознаване - а големите компании в областта на военната техника се възползват от това.

Сред обществото г-жа Шаван от ХДС обича да се представя за стимулаторка на духовното и на висшата култура. Тя постоянно съобщава числа за получателите на стимулиращите изследванията пари или държи пред авторитетни конференции встъпителните речи. Шаван, която е завършила теология, произнесе последната си реч в средата на юли пред 33-ия международен конгрес по история на изкуствата.

         Напоследък обаче обществеността в Германия научи за друг един голям проект на своето образователно и научно министерство, за който досега малко беше чувала. Ресорът на Шаван подкрепя с милиони редица концерни, произвеждащи въоръжения. Средства от бюджета на Министерството са получили добре известни представители на бранша като „Diehl Defence”, „Thales Defence” и „Rheinmetall Defence”. Само „Cassidian”, die военно-техническото направление на концерна „EADS”, получава понастоящем по 7 проекта около 4 мил. евро от изследователския бюджет на държавата.

 След ударите на 11 септември 2001 пазарът на военно-техническите продукти се разширява непрекъснато в световен мащаб. Анете Шаван помага на огромната военна индустрия да увеличава възможностите си в този сектор на бизнеса.

В рамките на програмата „Изследвания за цивилна сигурност” нейното министерство даде през изминалите 5 години общо 279 милиона евро, а в началото на 2012 програмата беше удължена. От сега нататък ежегодно ще се вливат по 60 мил. евро.

Някои от проектите звучат като мрачни сценарии от далечното бъдеще,

какъвто е например следният: „Електромагнитна защита на транспортните структури (Emsin): Терористите можели да нападнат немските летища с електромагнитни източници. С това те създават несигурни полета на смущения, които парализират летателната експлоатация и в най-лошия случай биха предизвиквали „катастрофални инциденти”. За Изследователското министерство заплахата още днес е реалност. Такива оръжия са „относително прости” за създаване и представлявали „криминален или даже терористичен потенциал на заплаха”, предупреждава министерството.

Липсват ясно очертани граници между цивилните и военни изследвания.

Министреството инвестира 2,6 мил. евро в проекта „Emsin”. Координатор е фирмата за военна техника „Thales Defence Deutschland”. Към изследователската група принадлежи и израелският производител на смущаващи предаватели „Netline Communications Technologies” който се е ангажирал в „глобалната борба срещу терора”. А бундесверът предоставя своя Научно-изследователски институт по отбранителни технологии, който иначе подсигурява немските войски срещу биологично, химическо и атомно оръжие.

Министерството на отбраната е по принцип компетентно за отбранителните изследвания. Всяка година то отделя за целта около 1 млрд евро за този бизнес. Германия е третият експортьор на въоръжения в света, а във военната индустрия работят 100 хил. души.

Немската общественост се пита:

„Защо тогава и Министерството на науката трябва подкрепя фирмите за оръжия?”



Тагове:   милитаризъм,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261802
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031