Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2012 13:11 - Председателят на партия ЛЕВИЦАТА предупреди за ужасните последици от излизането на Гърция от евро-зоната
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1046 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.07.2012 13:12


Председателят на партия ЛЕВИЦАТА предупреди за ужасните последици от излизането на Гърция от евро-зоната

         В днешното си интервю в Оснабрюк новоизбраният председател на немската партия ЛЕВИЦАТА (единствената автентична левица във ФРГ), Бернд Риксингер, казва, че след излизането си от зоната на еврото Гърция ще се нуждае от доставки за изхранване на населението й.

         Гръцкото правителство е поставено под невиждан натиск. Кредиторите искат най-после да видят нови сериозни програми за икономии. Риксингер счита, че отначало ще настъпи липса на медикаменти, а веднага след това ще се наложат и хранителни доставки.

С комплекс от още по-твърди мерки за икономии гръцкото правителство иска да успокои чуждите кредитори. Става въпрос за икономии в размер на повече от 11,5 млрд евро за следващите 2 години. Най-тежко ще бъдат ударени пенсионерите. Съгласно съобщенията в бъдеще не трябва да има пенсии в Гърция, които надвишават 2200 евро.

Ограничения отново ще бъдат наложени и в системата на здравеопазването. Ако разходите за лекар годишно надхвърлят 1500 евро, осигуреният ще плаща при всяко следващо посещение при лекар 10 евро. При всеки престой в болница пациантът ще трябва да носи лично 15 % от разходите.

 Риксингер счита, че Гърция ще се нуждае от хуманитарна помощ от чужбина, в случай, че страната не бъде вече в зоната на еврото. Пред в. Оснабрюкер Цайтунг той каза:

„Ако Гърция бъде принудена да напусне еврозоната, Германия заедно с европейските партньори ще трябва да привикне с мисълта, че ще снабдява гръцкото населене с храни и медикаменти. Помош за катастрофа – такъв сценарий трябва да бъде предотваратен в рамките на ЕС.”

Според него хуманитарната катастрофа при излизане на Гърция ще е непредотвратима, тъй като важни импорти от еврозоната ще бъдат блокирани.

За заплахите на МУДИС относно понижаване на рейтинга на немската финансова индустрия Риксингер обяви, че вината носи федералната канцлерка Меркел:

„С провалилата се политика Ангела Меркел окуражи америакнската рейтингова агенция МУДИС да извършва спекулации спрямо Германия”.

„Ние не бива да се оставяме да бъдем изнудвани от инвестиционните банкери на САЩ!”

Партийният ръководител на ЛЕВИЦАТА подчерта, че хедж-фондовете би трябвало да бъдат забранени, а банките би трябвало да бъдат ограничени по големина и до техните същински функции на спестовни каси.

„Ние трябва да се освободим от диктатурата на пазарите”

Както е известно, през нощта на сряда срещу четвъртък тази рейтинг-агенция снижи рейтинга за 17 немски банки от „стабилен” на „отрицателен”, след като вече беше дала лоши оценки за федерацията и за редица провинции. Агенцията се беше обосновала с това, че Германия е най-големият гарантиращ за кредити от спацителния фонд на ЕС – ЕFSF.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5333259
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930