Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2012 15:46 - Икономиката на един процъфтяващ град в Бавария – Регенсбург
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 3517 Коментари: 0 Гласове:
0



Икономиката на един процъфтяващ град в Бавария – Регенсбург
д-р инж. Илия Ганчев
       Град Регенсбург е столица на североизточната баварската област (административен окръг) Горен Пфалц, на границата с Чехия.

Население 2011 г:  152 089 души (жители: 136 577); за обслужване на населението градът е разделен на 18 района.

Брутният вътрешен продукт (БВП) за 2008 г:

Германия: 2 495 млрд € ; Бавария: 444.812 млрд €

Област Горен Пфалц: 35.672 млрд € ; Град Регенсбург: 9.912 млрд €

Основни данни на Бюджета на Община Регенсбург за 2011 и 2012 г. (в евро):

Общ бюджет:                                            651.591.800          771.631.550

Приходи:

Имуществен данък (земя и застрояване): 25.067.600           25.566.900

Данък върху икономическата дейност:   133.000.000          240.000.000

Общински дял от данък оборот:              10.520.000            11.820.000

Общински дял от данък общ доход:        54.900.000            59.300.000

Други данъци и такси:                              19.785.400            20.057.000

(Сравнение с Община Варна, 350 хл. население, за 2012 г. - 92 млн евро)

 

Мощен център на Дунав:

Още от края на 60-те години на века премина свеж полъх през Регенсбург, града на най-северната немска точка на Дунав. Неутежнен от ипотеки и грехове на индустриалната революция, там чакаше един огромен потенциал от работна сила и инвестиционни възможности за икономически пробив.

         Университет и институти:

С университета, респ. институтите и пълната реставрация на историческия Стар град започна подемът. Красотата на града, изненадваща новодошлите, предизвика заедно с продължителното бурно стопанско развитие на хай-тех-направлението мощен всмукващ ефект за хора, наука и капитал.

         И старините, и новото водят към успех:

Тук днес живеят, работят и извършват изследователска дейност на съвсем съвременно ниво, пред историческата кулиса, с градска култура и жизнен стил, с помощта на най-модерни производствени съоръжения и реномирани изследователски институции.

Регенсбург, който постепенно стана развит център на ИТ, не изпитва противоречие: Точно съчетаването на ежедневно преживяваната хилядолетна история и най-модерните методи на информационните и комуникационни технологии прави нещата така привлекателни и допринася при всичките тези постижения да се запази човешката мярка.

         Водещ икономически център:

Регенсбург е на път да се превърне в един от водещите технологични центрове във Федералната република. Това се потвърждава отчетливо не само от  многобройните класации на града, при които Регенсбург постоянно се намира между Топ 10, а и от стабилната мрежа от действащи лица в областта на науката, стопанството и управлението.

         ИКОНОМИКАТА:

         Достатъчно работна сила и работни места:

Много търсещи работа пристигат в Регенсбург, към Регенсбург поглеждат и тези, които търсят квалифицирани специалисти и надежден персонал.

Числата на безработицата са ниски:

Това, което звучи като противоречие, в Регенсбург намира логично обяснение. От една страна са налице моторите на работната заетост – силни средни предприятия – така че градът да има толкова работни места, колкото и живеещи в него. От друга страна точно тази ситуация привлича мнозина способни хора. Високото качество на пребиваването тук и оживеният поток от студенти и абсолвенти осигуряват кипящите ресурси от персонал. Поток от около 600 хл. души осигурява това, че Вие като работодател ще намерите правилните специалисти за своето предприятие.

Максимален приток от специалисти

Благодарение на годишния приток на приблизително 2500 абсолвенти от висшите учебни заведения на Регенсбург в града няма липса на млади висшисти. Мнозина остават в Регенсбург или региона, тъй като са свикнали по време на следването си с катедралния град и намират идеалните градски условия за своята кариера.

От 2009 г Регенсбург е седалище на новооснованата Регенсбургска Международна Школа (RIS). За интернационално мобилните специализирани и ръководни кадри и техните семейства тази образователна оферта е важен критерий при вземане на решение за избор на място за живеене и работа.

Положитеното демографско развитие:

Противно на общото прогнозирано застаряване на обществото, Регенсбург очаква  въз основа на студентската маса и приходящите положително демографско развитие.

Взаимодействието между институциите в Община Регенсбург е успешно и това се отразява благоприятно върху предприятията и хората от региона.

         Развити отрасли:

         1. Aвтомобилна техника

Като се започне с фирменото установяване на БМВ през 80-те години и отчетливото специално развитие на Континентал АД, заедно с доставчиците, проектантите и ВУЗ-овете, автомобилната техника става едно от основните направления на регенсбургската икономика.

Чрез пазарното лидерство на разположените в Регенсбург предприятия и техните устойчиви инвестиционни дейности градът се числи вече към технологичните крепости на германското автомобилостроене.

2. Биотехнологии

През 1996 г Регенсбург стартира с първия клъстер в областта на биотехлогиите. Доскоро градът беше неизвестен в тази насока, но благодарение на компетентността на Университетския клиничен комплекс, Университета и Висшия институт за приложни науки можа да започне едно развитие, което доби федерално измерение.

След 15 години развитие в биотехнологиите Регенсбург зае неоспоримото второ място след Мюнхен, а строителството на Биопарк 3 прави все по-отчетливи нови развойни потенциали.

Водещ за клъстермениджмънта в областта на биотехлогиите е Биопарк Регенсбург ООД, дъщерно предприятие на Община Регенсбург. То ръководи методически БИОРЕГИО Регенсбург и осъществява успешно дейността на Биопрак Регенсбург.

3. Електротехника

С „Инфинеон”, „Осрам Опто Семикондуктор”, „Сименс A&D”, „Тошиба” и много други иновативни фирми Регенсбург е флагман в областта на електротехниката. Сименс-филиалите в западната и източна част на града се развиха превъзходно през последните години като „Клъстер Електротехника” – Регенсбург. Елементи за мобилни телефони, чипкарти, лаптопи и високомодерна инсталационна техника в сградите – всичко това носи знака "Made in Regensburg".

4. Енергетична техника

В тази насока градът е традиционен център на технологичния комплекс Регенсбург. Тук в международно известните фирми АРЕВА работят около 850 сътрудника, в Машиностроителната фабрика Райнхаузен – 1800 души и в SGB Силнотокова техника – около 700 сътрудника. Освен това най-големият регионален енергоснабдител в Германия, Е.ОН Бавария, е със седалище в регенсбург.

5. IT- отрасъл

През последните години Регенсбург се превърна в център и двигател на ИТ-региона Горен Пфалц. След Мюнхен и Нюрнберг Регенсбург е третият по мощ ИТ-център в Бавария. В около 1000 фирми от икономическия регион са трудово заети почти 20 000 сътрудници. По този начин всяко девето работно място от ИТ-бранша се намира в Регенсбург. Чрез филиалите на Телеком, Сименс, Инфинеон, Тошиба и ОСРАМ Опто семикондуктор градът добива световна известност.

Значителен принос за успехите на комплекса имат реномираните ИТ-катедри към Университет Регенсбург и Висш институт Регенсбург.

С 6-те ИТ-специалности в Университета и Института, както и Института по банкова информатика и създадения през 2004 г Компетенц-център Софтуерно инженерство регенсбургските ВУЗ си изградиха превъзходно име. Приблизително 1000 абсолвенти от ИТ-специалностите всяка година приключват следването си в Регенсбург. Международните конференции, като ECIS (European Conference on Information Systems) създават значимост на град Регенсбург далеяе зад границите.

Значителна мярка за развитието на комплекса е активното стимулиране на новоосновавани фирми. Затова ядро на изграждания ИТ-комплекс е ИТ-акумулаторът, т.е. един стимулиран от провинция „Свободната държава Бавария” и от град Регенсбург Център за технологии и основаване на фирми, насочен към иновативните ИТ-предприятия. Този най-голям център за основателски ИТ-изследвания в Бавария предлага съвременни IT-Startups бюра в променлив обхват с комплектна инфраструктура. ИТ-акумулаторът подкрепя своите новоосновавани фирми чрез маркетингови мероприятия, публична дейност, консултации и интеграция в рамките на една мрежа. 40 фирми – от които 30 хайтех-новоосновани със собствени иновативни продукти – имат своите седалища понасточщем в ИТ-акумулатора.

В действие е също центърът за новоосноваване на създаденяи през 2001 г. ИТ-инкубатор Източна Бавария ООД, който е общинско предприятие на град Регенсбург със задачата ра развива и по-нататък ИТ-комплекса Регенсбург и да осигурява пазарните му възможности. На чуждестранни новодошли фирми ИТ-акумулаторът служи освен това като "First Touchdown Base". Там те получават обзаведено бюро и се подпомагат индивидуално в продължение на една година.

6. Машиностроене

Силата на Регенсбург в тази насока се характеризира преди всичко от специалното машиностроене, автоматизиращата и технологична техника. Освен КРОНОС, лидерът на световния пазар по пивоварна техника, в Регенсбург са разположени редица високоиновативни машиностроителни предприятия, които имат нещо общо: Високо иновативно съдържание и пазарно лидерство всеки в своята област. Примери за това са: Фирма „STS Stahltechnik” в резервоаростроенето, фирмата MDS в областта на производствената техника или фирма „Minikomp Bogner” в производството на автоматизиращи уредби. В Регенсбург те се чувстват уютно и оттук завладяват успешно световните пазари.

7. Сензорика

За Регенсбург това е обща за много отрасли ключова технология. Конкурентноспособността на много от регенсбургските предприятия зависи от способността им, с помощта на сензориката да бъдат винаги една крачка пред конкуренцията.

Обвързването на дейностите в научно-развойната дейност и икономика в направление Сензорика беше основният мотив за изграждането на Регнсбургския Клъстер „Сензорика”, чието създаване бе стимулирано икономически след 2003 г в рамките на Изследователски проект на федерално ниво. Резултат от това стана Асоциацията „Стратегическо партньорство Сензорика”, която мениджира и баварския клъстер „Сензорика” и представлява най-голямата и успешна понастоящем мрежа в сензориката в рамките на Германия.

         ИЗВЕСТНИ ПРЕДПРИЯТИЯ:

·        Андиц Фидлер

Създадено през 1889 г в Регенсбург. Произвежда между другото комплектни преработвателни системи за хартиената индустрия.

·        Antisense Pharma GmbH

Биофарматевтично предприятие, разработващо на основата на антисенсната технология високоспецифични вещества срещу ключовите фактори, които водят до агресивно развитие на раковите заболявания.

·        BMW AG - Werk Regensburg

Ежедневно тук се произвеждат 1000 автомобила BMW 1, Z4 и BMW 3. Z4 се произвежда в Регенсбург за световния пазар. Върху площ от 140 хектара работят около 10 000 работника, вкл. 300 стажанта.

·        Cipsoft GmbH

Произвежда онлайн-игри върху различни платформи, едно от най-успешните в Европа. Създадено през 2001, в него работят над 50 сътрудника и се числи към Топ 5 на технологичните фирми с най-силен растеж в Германия.

·        Continental

Концернът Континентал със своя годишен оборот над 25 млрд евро (2006 г) принадлежи към 5-те световно водещи автомобилни доставчици (спирачни системи, автоелектроника, гуми, технически еластомерни продукти и др.). В завода в Регенсбург работят повече от 6000 квалифицирани специалисти.

·        Dallmeier electronic

·        Geneart AG

Произвежда синтетични гени, едно водещите в световен мащаб в областта на синтетичната биология.

·        ILIOTEC Solar GmbH

Едно от най-големите немски предприятия в соларния бранш (300 сътрудника).

·        Infineon Technologies AG

Произвежда полупроводникови продукти за автомобилната и други индустрии. Има 1800 сътрудника.

·        Maschinenfabrik Reinhausen

Създадено преди 111 години, има 2500 сътрудника. Дъщерни фирми в Дрезден и Оберурзел, както и в чужбина (Австралия, Бразилия, Китай, Индия, Италия, Япония, Малайзия и САЩ).

Други:

·        Omniga GmbH & Co. KG

·        One Vision Software AG

·        Osram Opto Semiconductors

·        Schneider Electric Energy GmbH

·        Siemens AG - Siemens Elektrische Installationstechnik, Elektronik und Elektrotechnik

·        SGB Starkstrom

 

Tуризъм:

Хотели, младежки страноприемници, къмпингиs

 

Социално дело:

Грижи за стари и немощни хора: 20 дома.



Тагове:   Бавария,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5264611
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031