Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2012 14:15 - Днешното засилващо се политико-икономическо напрежение в Европа
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 839 Коментари: 0 Гласове:
1



Днешното засилващо се политико-икономическо напрежение в Европа

Вчера ДОЙЧЕ БАНК видя достатъчни основания за Гърция да напусне еврозоната.

От 3 седмици новото двойно председателство на ДБ влезе във функция. Двамата съпредседатели на банката, Юрген Фичен и Аншу Джейн направиха своите бележки по евро-кризата. Според тях „имало достатъчно причини”, че Гърция трябва да изостави еврото („ФАЦ”). „Но ако  ние можехме да задържим Гърция в еврото, това би било добър знак”. Колко била голяма опасността от „зараза” за Италия и Испания, зависело от развитието на ситуацията в Гърция!

Същевременно трябвало да се предприемат мерки, които биха могли да дадат възможност, държавните заеми твърде скоро отново да станата атрактивни, даже и при рискови обстоятелства. „Модел, как банките биха могли да съществуват без такъв сценарий, трудно бих могъл да си представя”, каза Джейн.

„Ами че това означава, че само американски, британски и немски държавни заеми биха могли да бъдат подкрепяни – а това не би било устойчиво поносимо решение”.

         Двамата шефове виждат ДОЙЧЕ БАНК пред трудни времена:

„Ние се намираме пред огромни предизвикателства”, каза Фичен.

„Околната среда за банките се променя драматично”, предупреди и Джейн. Поради това банката трудно ще се адаптира относно бизнесмодела, структурата на капитала и структурата на разходите.

         Инвестиционното банкиране и в бъдеще ще остане една от решаващите области на банката, съобщи Джейн. Но не трябвало да се забаваме да осъществяваме бизнеса по-устойчиво.

В тази връзка банката щяла да проконтролира ангажимента си в направления като търговията с аграрни суровини, каза Фитчен: „Ние сме наясно с отговорността си, която е свързана с темата Устойчивост”. Основен момент от тяхната работа през следващите месеци на двамата шефа щяло да бъде планираното преустройство на управлението на имуществото. Плановете за продажба на дялове засега са се провалили, съобщи концернът.

         Във връзка с въвеждането в Германия на планирания данък върху финансовите транзакции Джейн и Фитчен предупредиха за влошаване на конкурентноспособността: „Ние само трябва да припомним, че при всички справедливи идеи за привличане на банките към участие в разходите по бъдещи кризи не трябва да изпускаме от внимание сравнението с чужбина”, каза Фичен.

         Днес ДОЙЧЕ БАНК е вече сред 15-те ударени от рейтинговата агенция МУДИС:

         Влошените рейтингови оценки не бяха изненада, но въпреки това МУДИС влоши настроенията по финансовите пазари: DAX стартира с минус 1 % в търговията, а преди това Уолстрийт приключи с очевидна загуба.

         Даже и когато вълната с понижаванията от МУДИС не е изненада, настъпва разстройване на търговията. Рейтингът на крупната ДОЙЧЕ БАНК беше понижен от "AA3" на "A2". Акциите загубиха 1,8 % и се оказаха сред най-големите губещи при Dax-индекса.

Вчера в Ню Йорк борсата затвори с явни загиби, а Dow Jones загуби 2 % и слезе на 12.574 пункта. Технологичният индекс Nasdaq  се снижи с 2,4 %.

И в Япония индексът Nikkei падна днес с 0,3 %.

При такива обстоятелства в Рим се събра „ЧЕТВОРКАТА”:

Оказва се, че тримата големи – италианецът Монти, испанецът Рахой и французинът Оланд – са срещу „желязната” Меркел.

Премиерът на Италия Монти подчерта, че тази среща на четворния върх е „последният шанс за Европа”. Налага се канцлерката Меркел и колегите й от Италия, Франция и Испания да вкарат Европа отново в курса.

Но ... те са разделени във вижданията си. Ще купува ли в бъдеще ESM кредити от кризисни страни? А и Меркел има един голям проблем: Тя не може повече да „играе сама срещу всички”.

Ако Евро-страните не се обединят бързо към обща стратегия, валутният съюз ще се плъзга все по-надолу в своята отдавна възникнала криза и накрая ще се разцепи на части. Това ще стурва не стотици, а хиляди милиарди евро, които ще бъдат плащани в новите банкноти – Д-марка, лира или франк.

В глобален мащаб цари недоволство от европейската бездейственост!

Вместо да решават проблемите си, те „заразяват с проблеми целия свят” – казват редица обвиняващи. Вината за това се приписва преди всичко на твърдоглавите и егоистично характеризирани германци, признават немски медии. Това се видя по време на срещата на 20-те най-големи индустриални и развиващи се страни в мексиканския Лос Кабос: от президента на САЩ Обама до правителствените ръководители на Индия, Бразилия, Аржентина и Русия се чуха само унищожителни оценки за политиката на Меркел, която спред тях водела световната икономика към рецесията. Само учтивите китайци се въздържаха от критични думи и тихо се усмихваха (по китайски!).

         Непоклатимата позиция на „госпожа Не” от Берлин беше търпяна известно време, когато виждаха в нея не само майстор в плащанията, но и бяха сигурни, че имала най-добрата рецепта за саниране на свръхзадлъжнелите съседи. Тогава берлинското „Не!” в определна степен беше нещо като „За най-доброто на всички!".  За съжаление, мнозина днес вече не вярват в това. Примерът с Гърция води на много места до убеждението, че Меркелианската терапия за кризи не функционира. Защото: който икономисва толкова масирано, че икономиката му се разруши, няма да излезе от блатото на дълговете! Той ще затъва все по-дълбоко в него – така считат противниците на Меркел. Налага се Меркел да отстъпи.

„следващите дни ще са решаващите”, предупреждава премирът Марио Монти. Затова той покани за днес следобед новия френски президент Оланд, испанския си колега Мариано Рахой и канцлерката Меркел – да проектират една нова „пътна карта”. Монти счита, че ако това не се случи, за възможни катастрофални последици за финансовите пазари. Преди всичко кризисните евро-страни ще трябва да очакват „ескалиращи спекулативни атаки”, според британския „Гардиън”. Полседиците биха били не само икономически катастрофални, но и силно ще засегнат политическия интеграционен процес.

На дневен ред са действия, свързани с:

·        финансовите пазари,

·        свръхзадлъжнелите банки,

·        гигантските държавни заеми,

·        неефективните национални икономики,

·        проблемите за икономическия растеж.

Всичко това ще постави на мястото им твърде оптимистично избраните Оланд

и Рахой, ще изпрати „Нова демокрация” и ПАСОК на заслуженото им място и ще постави край на меркелианския коалиционен блок.

         Засега Меркел малко ще се поразсеее с футбол в Гданск, където я очакват след трудната среща в Рим ...

 



Тагове:   еврокризата,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5333185
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930