Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2012 14:55 - Индикациите са ясни - светът се устремява към кризата
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 803 Коментари: 0 Гласове:
0



Индикациите са ясни - светът се устремява към кризата

21.06.2012

Положението на световната икономика се влошава. Тя върви назад и това натоварва вече значително и спокойните поради успешното си развитие досега европейски гиганти като Германия: Китайската индустрия показва признаци на слабеене, цените на петрола падат до най-ниското ниво от 18 месеца насам, а експортните поръчки към германската промишленост достигнаха най-ниското си ниво от април 2009 г досега.

Изследователите от челните икономически институти съобщават за доста безрадостни факти: частното германско стопанство през този месец се е свило толкова силно, колкото отдавна не се е случвало. В една анкета сред 1000 фирми така нареченият ИМП (индекс за мениджъра по покупките), който е утвърдил се водещ индикатор относно икономическото развитие в Германия, е паднал 0,8 до стойността 48,5 пункта. Това е най-лошата стойност от юни 2009. По този начин барометърът се е снижил още повече от границата 50 пункта, от която надолу светва лампичаката на снижения растеж.

„В немските фирми все повече се наслоява схващането, че турбуленциите в зоната на еврото са навредили на бизнесизгледите за втората половина на 2012”, каза икономистът от глобалната финансова информационна служба МАРКИТ Тим Мур. Особено ясно това се проявявало в сферата на услугите: Там са се върнали назад от прогнозата си за идните 12 месеца толкова силно, както никога досега в своите допитвания, започнали преди 15 години.

Също и ИМП за индустрията неочаквано е паднал с 0,5 до нивото 44,7.

Това е най-ниската стойност от 3 години насам.

„Влошаващата се световна конюнктура и продължаващата евро-криза значително подтискат екпортното търсене”, каза Мур с цел обосновка. Поръчките за експорт са паднали както никога досега след април 2009 г. Поради това индустрията е задраснала толкова много позиции, което не се е случвало през последните 2,5 години. И все пак в сферата на услугите все още се назначават нови хора, макра и относително слабо.

Анкетата е част от серията лоши данни за конюнктурата. Конюнктурните очаквания на инвеститори и анализатори пропаднаха съгласно данните на Центъра за европейски икономически изследвания през юни – и то много по-силно откогато и да било след 1998 г.

Китайската индустрия отслабва. Не само евро-кризата натоварва Германия. А и в други страни се влошават икономическите изгледи – което снижава търсенето на немски експорти.

Пример за това е слабостта на китайската индустрия. През юни съответният ИМП за осми последователен месец се е намирал под границата от 50 пункта. От май до юни индикаторът е спаднал с 0,8 до нивото на 48,1, както съобщи току-що крупната банка HSBC. „Китайската индустрия прз юни отслабна още повече”, коментира главния икономист на HSBC за Китай, Цзу Хунбин.

Международният валутен фонд също предупреди миналата седмица за големите рискове пред световната икономика. Световният икономически растеж очевидно е намалял, се казва в отчета на МВФ за 20-те водещи индустриални и развиващи се страни (Г20). В САЩ и още н яколко други индустриални страни през миналата година възникнал риска за това, че бюджетното състояние значително ще се влоши.

Американската национална банка Фед вече предприе нови стъпки за стимулиране на американското стопанство. Тя реши преди една седмица да удължи изтичащия през този мецес „Operation Twist” до края на годината и да поеме в свои ръце около 267 млрд долара. Чрез пренареждане на заемите в тяхната активна наличност тя иска да направи кредитите тенденциално по-евтини.

Цените на петрола в последните дни също продължиха надолу, което е знак за това, че търсенето пада, тъй като купувачите очакват по-лоша конюнктура и вследствие на това снижаване на индустриалното производство.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5317825
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930