Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2012 15:24 - СПАСЯВАНЕ НА БАНКИ ПО ИСПАНСКИ МАНИЕР (следващото предупреждение относно „евроспасителите”!)
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 613 Коментари: 0 Гласове:
0



СПАСЯВАНЕ НА БАНКИ ПО ИСПАНСКИ МАНИЕР (следващото предупреждение относно „евроспасителите”!)

Съвсем доскоро испанското правителство се опъваше: Но сега се наложи да приеме европейски помощи.

От няколко години испанската държава налива от собствен спасителен фонд милиарди в затъващите банки. Те все повече и все по-лекомислено финансираха жилищния сектор. До 2007 г това се развиваше лавинообразно, а пазарът на недвижими имоти преживя бум. И после – балонът се спука!

 Полузавършени и празни къщи могат да се посетят във всички селища. Цените на недвижимите имоти ототгава паднаха с около 20 %. А испанските банки са залостени с кредити за подобни имоти на стойност повече от 1000 млрд евро. Редица от тези кредити са неизплатими и се наложи примиряване с реалността.

„Недвижимият” балон беше подхранван и от алчните за печалби банкери от Германия. ДОЙЧЕ БАНК в края даже на март т.г. даде заем на испански длъжници. КОМЕРЦБАНК се намеси и тя с 14 млрд евро, като най-малко 4 млрд отидоха в жилищностроителните кредити.

До този момент испанската държава поддържаше живи заплашените от фалит банки с парични инжекции. Но сега се отварят все по-големи празнини, които вече не могат да се запълнят със собствени средства. Само за четвъртата по големина БАНКИА са необходими още 19 млрд евро, за да се предотврати нейният фалит.

Евро-страните се готвят сега да предоставят до 100 милиарда, за да изправели отново на крака испанските банки. При което никой не знае точно, колко голяма е всъщност финансовата празнина. МВФ предполага, че е от 40 до 80 млрд. Други считат, че е по-висока сумата. Испанската централна банка счита, че са несигурни над 180 милиарда. Международния банков съюз преценя даже, че за спасяване на банките са необходими около 260 млрд евро!.

Всичко зависи от това, колко още ще паднат цените на недвижимите имоти. Експертите изхождат от падане с още 20 %.

Даже и с 100-те милиарда, подготвени от евро-страните, нищо не може в действителност да бъде спасено!

Поради разходите за досегашното спасяване на испански банки бившето социалистическо правителство беше заложило вече драстични програми за икономии за над 50 млрд.

Консервативното правителство продължи този курс още по-остро и натовари населението с нов „спестовен” пакет от почти 30 млрд евро отгоре. Само при образованието и здравеопазването трябва да бъдат съкратени 10 млрд евро. Народът е приканен да плаща.

Безработицата е най-високата в Европейския съюз. Всеки 4-ти испанец няма работа, всеки втори младеж – също.

Който наистина иска да се противопостави на икономическото поваляне и обедняване на народа, трябва да премахне машината на спекулациите.

ЕЦБ трябва да осигури евро-държавите, следователно и Испания с директни кредити, за да се снижи лихвеното натоварване на един прожент. Държавните дългове трябва драстично да бъдат снижени чрез едно обхващащо цяла Европа облагане на имуществото за милионерите. И това – за всички страни!

         НАЙ-ВАЖНОТО: Частните банки тржявба да бъдат обобществени! Обезвластяването на жадните за печалби и бонуси банкери е предпоставката, те да загубят своето политическо влияние!

Тогава едва може да се пресуши „Казиното”: Целият финансов бранш трябва да бъде строго регулиран и да бъде ограничен в рамките на непосредствения кредитен бизнес.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5308843
Постинги: 4992
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930