Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2012 12:42 - Предстоящият на 2/3 юни конгрес на немската ЛЕВИЦА може да се окаже катастрофален
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
0



Предстоящият на 2/3 юни конгрес на немската ЛЕВИЦА може да се окаже катастрофален

Вече няколко седици цари криза в ръководните кръгове. Редица видни ръководители на партия ЛЕВИЦАТА се страхуват от възможно разцепление.

Никой от ръководителите й не успя да изпълни интеграционната задача.

Десет кандидати искат да водят партията – изходът от това състезание е неясен!

По-откровенните дейци говорят за предстояща „сапунена опера”.

Това, което предстои в събота и неделя е: Или ще успеят с новото начало, или ще приключат с катастрофа, стигаща до разцепване на партията на двете й изходни части – източна и западна.

Острите личностни спорове са основната причина за настъпилата ситуация: в ЛЕВИЦАТА протича борба за власт в ръководството на партията.

Налице са слаби надежди за запазване на единството.

Основната вина според мене е в средите на източния поток, т.е. на възпитаниците на бившата компартия на ГДР, ГЕСП, преименувала се после на ПДС. Те не се различават от българските си колеги по една слабост: ВСЕ ТЕ ДА СА ОТГОРЕ!

Грегор Гизи от източния поток, който е най-способният там, едва ли ще успее с хитри думи и ходове да обедини разединилите се.

Последните му думи бяха: „Много ще е жалко, ако Левицата се разпадне”, като се спира на момента, в който една силна левица е особено необходима – положението в Европа, войните, финансовата криза, начина на властова намеса на банките срещу парламентите и правителствата.

Гизи винаги се е стремил да намери изход в компромиса, но този път счита, че е достигната границата.

До вчера за двата съпредседателски поста има вече 10 кандидата, от които 6 са с реални шансове.

Лявото крило на партията хвърли в състезанието преди 2 дни нов кандидат: председателя на ръководството на Левицата в западногерманската провинция Баден-Вюртемберг, Бернд Риксингер, който да се конкурира с напористия Дитмар Барч, изпълняващ в момента функцията на зам.председател на фракцията на ЛЕВИЦАТА  в Бундестага. Алтернатива между двамата е сегашната зам.председателка Катя Кипинг от източната Саксония и Катарина Швабедисен, партийната председателка в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия.

         Гизи каза вчера, че според него мащабът за успешен изход е „дали ще наложим кооперативно ръководство, в което представителите на народната партия и интересчийската партия да са принудени да действат ефективно и заедно”! Но не си позволи да каже, кого има предвид личностно. Гизи отхвърли искането на западните провинции източният Дитмар Барч да се откаже от кандидатурата си с думите:

         „Всеки има правото да се кандидатира. Не би трябвало открито да се предлага на някого да се отказва от правата си”.

Предишният председател на партията и съосновател на Левицата, Оскар Лафонтен, беше поставил условие да оттегли кандидатурата си, ако и Барч оттегли своята. Барч се опъна категорично и тогава Лафонтен прекрати участието си в „надпреварата”. Сара Вагенкнехт, която е зам.председател на партията,  се обяви в подкрепа на кандидатурата на Риксингер.

Що се отнася до немските избиратели, те са разоаровани от борбите в ЛЕВИЦАТА и понастоящем 44 % от тях не желаят да я виждат повече в Бундестага.

         А парламентарните избори са през 2013. Напълно е възможно при такова развитие на нещата ЛЕВИЦАТА да не прескочи 5%-та бариера. При последните допитвания тя има 6 %. Все пак 39 % от избирателите считат, че тя ще бъде представена в и следващия Бундестаг.

За "тоталитарните разсейки" ще си говорим след конгреса ...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5316349
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930