Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2012 15:40 - Янаки Стоилов - ЛЯВА ПОЛИТИКА И ЛИДЕРСКИ ПРЕТЕНЦИИ – ДУМА – 13.04.2012 – Част 1: (Ситуацията в страната и в БСП)
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 761 Коментари: 0 Гласове:
0



Янаки Стоилов - ЛЯВА ПОЛИТИКА И ЛИДЕРСКИ ПРЕТЕНЦИИ – ДУМА – 13.04.2012 – Част 1: (Ситуацията в страната и в БСП)

Нашият конгрес е скоро след Великден. Но той не е празничен обяд, на който претендентите за лидерство - сред окуражителните възгласи на техните клакьори, ще си чукат яйцата, за да излъчат най-силния бияч. Искам да предупредя: при такъв развой, който и да победи, победена ще се окаже БСП.

На третата година от парламентарните избори илюзиите намаляват, но техният персонален носител все още остава. ГЕРБ спечели парламентарните избори с очакването за възмездие и справедливост. Бойко Борисов изживя своите превъплъщения - от очаквания отмъстител, през "строител" до спасител на изпадналите в бедствено положение и на безпаричните работници. Тук е мястото да заявим нашата солидарност с миньорите от Мадан, с металурзите от Кърджали и с всички други работници, които се намират в подобно положение.

В действителност авторитарното управление се превърна в

най-ярко изражение на олигархичната власт

Власт на монополи и картели, която изсмуква доходите на гражданите и допълнително изтощава икономиката. Тази власт действа под външен натиск и рискува да провали най-важните национални проекти, както става с АЕЦ "Белене". Тя безогледно използва властта, за да манипулира общественото мнение и за да контролира вота на значителни групи избиратели. Призовавам ви активно да се включим в подписката, която ще започне срещу решението на парламента за спиране на проекта за нова атомна централа в Белене.

България продължава да е най-бедната страна в Европейския съюз. 42% от българите са заплашени от бедност. Отпадащите от училище младежи са над 20%. Особено тревожно е бързото повишаване на безработицата и високите й стойности сред младите хора. България е сред страните с голямо неравенство. На всичко отгоре се оказва, че сме в десетката на най-нещастните нации, редом с най-изостанали африкански държави.

БСП изживя политическия стрес и излезе от политическата изолация след загубата на парламентарните избори. Въпреки това тя не е преодоляла изцяло електоралната стагнация. Причините за това са няколко. Ръководствата на партията не развиха критичния потенциал на иначе вярната оценка за причините, довели до тежката изборна загуба. Не се направиха значителни промени в кадровото представителство на БСП. Тя все още не е оповестила конкретни ангажименти пред българските граждани.

След президентските и местните избори

БСП остава единствената партия, която може да се противопостави

на политиката на ГЕРБ. Но тя има да се доказва като бъдеща управленска и особено като обществена алтернатива.

Задачата не е само да сменим ГЕРБ във властта. Българският преход е със съкрушителни последици - икономически, социални, културни, демографски и морални. Той създаде нови проблеми - деиндустриализация, погром върху земеделието, угнетяваща бедност, потискащо неравенство, брутална престъпност и безнаказана корупция, унизителна външна зависимост. Не е ли признак на изчерпване на установения модел фактът, че само 5% от българите смятат сегашната икономическа политика за удачна.

Ще го кажа направо: партия като БСП, която постоянно участва в политиката и е била в управлението, не може да спечели убедително изборите, ако не постави точно тези проблеми на конгреса и пред обществото. Тя не може да оправдае присъствието си във властта, ако не започне да решава посочените проблеми.

В тази обстановка множество групи в българското общество са недоволни и искат промяна, но те не виждат изявени фактори на промяната. В БСП избуяват лидерски амбиции, които водят до сблъсък между основните претенденти.

Това са причините, поради които, въпреки намаляващата подкрепа за ГЕРБ, изходът от следващите парламентарни избори не е определен.

Пред БСП стоят за решаване идейни, политически, коалиционни и организационни проблеми. Но за разлика от Георги Първанов не смятам, че на преден план са организационно уставните и коалиционните въпроси. Те са важни, дори някои от неговите предложения са приемливи, но нашето внимание трябва да се насочи главно към политиката, защото само тя може да отговори на въпросите, които интересуват българските граждани. Досегашните реплики между настоящия и бившия председател на партията, които до неотдавна бяха на политически близки позиции, показват предимно личностни и тактически различия - за последиците от промените в избирателната система, за бъдещите партньори на БСП, за организацията на самата партия. Зад тези въпроси като че ли се крият немаловажни различия и други фактори, но те не допринасят особено за изясняване на лявата природа на БСП и за нейните актуални задачи.

Засега отчетно-изборната кампания преминава под знака на дилемата Станишев или Първанов. Аз не заставам на позицията "двама се карат, третият печели", въпреки че много хора ми отреждат ролята на реалния, а не на подставения трети. За мен решаваща е политиката, която ще предложи БСП.

Като член на досегашното ръководство аз съм отчасти отговорен за състоянието на БСП и за изработването на нашата политика. Днешната ни конференция трябва да направи принос във формирането на лявата социалистическа политика.

         Нашите идеи и нашата политика

Повече от четвърт век в света доминира неолиберализмът. Той доведе до системна криза на финансовия капитализъм. Ситуацията у нас се утежнява от намалената икономическа активност, от критичното намаляване на финансовия резерв, от рекордната бедност в Европейския съюз.

Печелившите дейности - чрез приватизацията и концесиите - се намират в частни ръце, а губещите - в държавата. Ние сме против цената на кризата да бъде платена само от и без това ощетените хора на труда.

Дълбоката финансова, икономическа, социална и политическа криза в света и в Европа постави левите партии и ПЕС като цяло пред въпроса за тяхната идентичност. Този въпрос поне със същата сила стои и пред БСП. Това изисква преди всичко БСП да се раздели със социаллиберализма и дясната социалдемокрация. На инициаторите на този курс в България трябва да кажа, че вече не е достатъчно "БСП да се премести наляво", а да поеме решителен курс - към радикален ляв реформизъм.

Този курс ще превърне БСП от капиталистическа в социалистическа левица. Не става дума за връщане към отминалия държавен социализъм, а за социализма на ХХI век. Пътят към него преминава през радикалния ляв реформизъм. Той включва:

- Възстановяване на автентичните леви ценности - взаимна обусловеност на свободата и равенството, борба за преодоляване на бедността и експлоатацията.

- Социализиране на финансовата система в интерес на гражданите и на производителите.

- Освобождаване на здравеопазването и образованието от комерсиализация.

- Отговорна децентрализация - споделени ангажименти на централната и местната власт за решаване на икономическите и социалните проблеми на териториалните общности.

- Изграждане на социална Европа чрез политика на сближаване и ограничаване на неравенствата в рамките на ЕС.

- Провеждане на последователна политика на мир, ненасилие, международно сътрудничество и солидарност.

Левицата е призвана да защити демокрацията. Да я защити не само от нейните политически противници, а от капитализма, който я роди, но който вече я убива. Тази защита налага да национализираме политиката в интерес на гражданите и да я комунализираме - в интерес на местните общности. Колкото по-бързо, толкова по-добре.

Основната обществена група, към която ние се обръщаме, е трудовата класа.

Това са преди всичко хората на наемния труд

 

- работещите, бъдещите работници, т.е. учащите, безработните и пенсионерите.

Това са хората от свободните професии. Това са тези, които упражняват малък и среден бизнес.

Основните ни противници са експлоатацията, неравенството, бедността и корупцията.

Основните ни цели са постигането на висока заетост, добри доходи и социална сигурност.

Основните пътища за тяхното постигане са повече регулиране и контрол върху финансовия капитал и финансовите пазари, върху цените на кредитите, на лекарствата, на горивата и на други важни стоки.

Основният принцип за изразходване на обществените средства за социални цели е: обществените пари - за обществени нужди в обществени институции. По този принцип трябва да се устроят образователната и здравната система.

Основната задача и заедно с това средство за реализация на нашата политика е активната социална държава и нейните европейски проекции.

Основните изисквания към нас са поемане на ясни ангажименти, политическа последователност.

http://www.duma.bg/duma/node/30372




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5260388
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031