Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2012 10:17 - Янаки Стоилов настоява за решително олевяване на БСП
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
0



Янаки Стоилов настоява за решително олевяване на БСП

„Не съм обладан от лидерски претенции, но имам политически амбиции, обобщи лидерът на лявото крило”

(статия на Александър Симов, 9.04.2012)

БСП да се раздели със социаллиберализма и дясната социалдемокрация. За това настоя в словото си пред конференцията на Обединението на левите социалисти Янаки Стоилов вчера.

Не е достатъчно БСП да се премести наляво, а да приеме решителен курс към радикален ляв реформизъм, който ще превърне БСП от капиталистическа в социалистическа левица, обобщи идеята си той.

Според Стоилов радикалният ляв реформизъм включва възстановяване на автентичните леви ценности, борба за преодоляване на бедността и експлоатацията, освобождаване на здравеопазването и образованието от комерсиализация и други. Стоилов подчерта, че основните ангажименти трябва да бъдат за увеличаване на заетостта и свързване на икономическата с регионалната и демографска политика.

Не съм обладан от лидерски претенции, но имам политически амбиции, обобщи за себе си Стоилов и за идеята дали ще бъде кандидат за председател на БСП на предстоящия през май конгрес. Не се обявявам като най-подходящия за председател на БСП, но смятам, че най-убедено и последователно съм отстоявал левия характер на партията, отбеляза той.

Той посочи, че не се кандидатира сам за председател на БСП, а е номиниран от социалисти на редица партийни конференции. Неговите наблюдения обаче показват, че досега отчетно-изборната кампания минава под знака на дилемата Станишев или Първанов.

Не заставам на позицията двама се карат - третият печели, въпреки че много хора ми отреждат ролята на реалния, а не на подставения трети, за мен решаваща е политиката, която ще предложи БСП, коментира Стоилов.

Лидерът на левите социалисти видя и символика във факта, че конгресът на левицата ще е след Великден. Но той не е празничен обяд, на който претендентите за лидерство сред окуражителните възгледи на техните клакьори ще си чукат яйцата, за да излъчат най-силния бияч, не скри тревогата си лидерът на лявото крило. По думите му, при такъв развой който и да победи, победена ще се окаже БСП.

         "В този момент начело на европейските социалисти е председателят на БСП, в негово лице БСП може да има важна роля за развитието на европейската и на българската социалистическа левица, а България - по-добри позиции в ЕС. Но преди да постигне това в Брюксел, Станишев трябва да го започне в София", добави Стоилов.

Конференцията преизбра отново Янаки Стоилов за лидер на левите социалисти.

http://www.duma.bg/duma/node/30101



Тагове:   леви-социалисти,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5331371
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930