Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2012 08:39 - МАРТИН ДИМИТРОВ: ГЕРБ отвориха вратите на тежка корупция в управлението на горите
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2012 08:40


МАРТИН ДИМИТРОВ: ГЕРБ отвориха вратите на тежка корупция в управлението на горите

3.04.2012

         Автентичната левица подкрепя ясната и национално отговорна позиция на Съюза на демократичните сили, проявена в това изявление на председателя Мартин Димитров!

Текст на изявлението на г-н Димитров:

Управляващите отвориха широко портите за тежка корупция в управлението на горите. ГЕРБ олицетворяват в пълна степен максимата – „След нас и потоп”, и действат като за последно. Миналата седмица парламентарната комисия по земеделие и гори гласува на второ четене нови текстове по-скандални от самия законопроект. Депутати от ГЕРБ лично предложиха, освен ски писти и лифтове, в държавните гори да могат да се строят и лифтови станции и открити съоръжения за спортни, културни и религиозни нужди. Управляващите надскочиха себе си и дадоха път на безконтролната сеч и строежите из българските гори – промени, които обслужват интереса на едрите собственици на ски писти и голф игрища.

По време на гласуването на поправките в парламентарната комисия по земеделие и гори, по настояване на депутатите Емил Димитров и Десислава Танева, се запази възможността съществуващите писти да се отдават без търг или конкурс за ползване за 10 години на собствениците на лифтове и влекове. Освен това се дават и еднолични правомощия на земеделския министър да определя кой ще получи правото на ползване. Скандални по своята същност текстове, които принудиха десетки български граждани да излязат на улицата в знак на протест през последните месеци.

         От промените ще се възползват и собствениците на голф игрища. С новите текстове земеделските земи ще могат да бъдат застроявани без да се променя предназначението им. Така земеделските земи ще си остават такива, независимо, че върху тях ще може да се разполагат голф игрища с прилежащите им клубове.

         Предложените от ГЕРБ текстове разрешават и безконтролното изсичане на малки частни имоти до 2 хектара. Мнозинството, подкрепено от независими, премахна задължителния досега план и програма за изсичане на горски масиви. Липсата на достатъчно контрол от страна на регионалните дирекции по горите, които не разполагат с достатъчно служители, ще увеличи посичането на дървесни масиви в частните гори.

         И не на последно място. С приетите промени ГЕРБ дадоха началото на разграбването на парчета от защитените природни паркове. Този законопроект дава път на тежките строителни машини да нагазят в парк Витоша. Настоящият план за управление на парка забранява всяко строителство, свързано с промяна предназначението на горите. С прилагането на новия закон, без да се наруши този план, ще могат да се издигнат нови ски-лифтове, голф игрища, басейни, ресторанти и дори магазини.

         За ГЕРБ остана да съсипе и българските гори и планини. Управляващите останаха глухи за гласа на гражданите. Това е настъпление, което не може да позволим.

         Ето защо, ние от СДС призоваваме управляващите да оттеглят скандалните поправки. Текстове, които ще създадат хаос и тежка корупция в управлението на малкото останали национални богатства в страната – българските гори и планини.

http://www.martindimitrov.com/4549/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261124
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031