Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2010 09:08 - Кой ликвидира българската наука?
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 481 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.11.2010 09:23


Кой ликвидира българската наука?

(неделни размисли пред сините екрани)

Общество, в което липсват практически 2 основни принципа на демокрацията и благоденствието - на солидарността и на справедливостта -, се самоликвидирва, като започне с ликвидиране на здравеопазването, социалните дейности и науката.

В западните общества, в резултат на упоритата многогодишна борба на хората на наемния труд и свободните труженици, които не са експлоататори, е налице някаква степен на солидарност и справедливост, която се колебае между левите и десни режими.

В посттоталитар-комунистическите общества, като българското, при властта на новоизлюпената, обикновено граблива и в най-висока степен крадлива (на наемен труд и труд въобще) буржоазия, изчезват през т.н. „неолиберални” години и последните останки от солидарност и социална справедливост.

На този фон трябва да си зададем един въпрос и да му отговорим коректно, а именно: КОЙ ЗАПОЧНА ЛИКВИДАЦ ИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА НАУКА И КОЙ ЕВЕНТУАЛНО ЩЕ ДОВЪРШИ ТОВА ПРОТИВОНАЦИОНАЛНО ДЕЛО?

Ясно трябва да се каже, че този злокобен процес го започнаха ръководствата на партиите на тройната коалиция.Отначало – чрез сподаричните действия на тогавашния министър Даниел Вълчев срещу академик Юхновски, тогавашния председател на БАН – спомнете си само канонадата срещу Юхновски, проведена през 2006, 2007 и 2008 година.

Къде беше тогава Станишев, да го озапти?

Къде бяха министрите от тройната коалиция да проведат разумна линия за реформиране на българската наука, включително на БАН и университетската наука?

Това беше началото, а краят е ужасяващ – той се състоеше от престъплението на Станишевото правителство за премахване на прогресивния данък и въвеждането на „плосък” данък.

Къде бе, другари Станишев и П.Димитров? Докъде стигнахте, драги депутати и ръководители на тази партия 20-летница, с отказа си от основните споменати принципи? Как не ви е срам – и вас и „социалния” президент, който не се противопостави на ВАШИЯ антисоциален „плосък данък”? Та това е АБВ-то на социално-ориентираната пазарна икономика, както все още се нарича намазания с мед и масло капитализъм!

Видяли ли сте в нормална държава „плосък данък”?

Каква е тази политическа каста, представена в праламента вече 20 години, която нахално пробутва самоназванието си – „политическа класа”?

Е, сега искам да попитам, защо всички наричат Сергей Игнатов ликвидатор на науката? Той може би наистина е в състояние да изсвири „последния траурен акорд”, но нека да бъдем точни:

С вашето антисоциално действие, което не донесе нищо добро за мнозинството хора в България, вие отнехте финансовата възможност на сегашното и следващите правителства да провеждат разумна социална политика, както по отношение на науката, така и за другите два споменати ресора в обществото.

А следващите правителства – кои ще са те, зависи от отрезвяването на сегашното и от възстановяване на трезвеността на българското население, което все още е останало на тази територия ...

Възстановяването на трезвеността на едно общество зависи от усилията на неговия интелектуален елит и особено от онази част на този елит, който схваща реално двата основни християнски принципа ...

Накрая: 2 рецепти:

Първата и по-важната е за сегашния премиер: да последва примера на своя гениален предшественик, десния, християндемократа, бащата на социалното пазарно стопанство – Лудвиг Ерхард – да се свободи от влиянието на най-ретроградната част на американския глобалистичен капитал, (която е и противник на президента Обама) и да възстанови поне в някаква степен прогресивния данък! Когато Конрад Аденауер поканил Ерхард за свой заместник, той му казал: „Само при едно условие – че в тази скапана от войната държава ще въведем принципите на социалната пазарна икономика!”

Германия вече 50 години е най-силната в икономическо отношение държава в Европа, но това не е паднало само от небето ...

Втората рецепта е за министъра на науката:

Когато влезе в действие новият закон за БАН, да го приложи внимателно и със съобразяване на двата горепосочени принципа:

·        принципа на солидарността: „Ако имаш 2 ризи, дай едната на ближния!”

·        принципа на справедливостта: „Дай, за да ти се даде!”

Още преди една година бях обяснил, в какво се състои конкретното им приложение в науката ....

Допълнителна рецепта: А тъй като съм привърженик на научния социализъм, мисля, че БСП трябва да проведе незабавно извънреден конгрес и да смени сегашното си ръководство със социалистическо!!!

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5310101
Постинги: 4992
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930