Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2010 10:21 - Програмният конвент на германската ЛЕВИЦА в Хановер на 7 ноември 2010
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове:
0



Програмният конвент на германската ЛЕВИЦА в Хановер на 7 ноември 2010

Следя „отблизо” интересното развитие в лявото пространство на немското общество от доста години. Особено забележителен напредък в теоретичен и практически план настъпи след 16 юни 2007 г, когато се осъществи сливането на двете автентично леви сили в ФРГ в една партия с краткото име ЛЕВИЦАТА: левият поток от Изтока (бившата ГДР) беше ПДС (Партията на демократичния социализъм), наследницата на бившата комунистическа партия на ГДР, наричаща себе си ГЕСП – Германска единна социалистическа партия до 1990 г., начело с Лотар Биски и Грегор Гизи; левият поток от бившата Западна Германия представляваха в основни линии напусналите ГСДП, недоволни от предателската спрямо наемния труд линия на „шрьодерианците”, начело с бившия председател на ГСДП и бивш федерален вицеканцлер на Германия Оскар Лафонтен.

На първия конгрес на ЛЕВИЦАТА, състоял се на 24/25 май 2008 г в източно-германския град Котбус продължи процесът на укрепване на единството в обединената лява партия. В това отношение значителен беше приносът на Оскар Лафонтен и Грегор Гизи, както и на още редица видни дейци на партията и партийната фракция в Бундестага. Конгресът утвърди така наречените „Основни програмни принципи”, които засега играят ролята на законна партийна програма.

Вторият конгрес, състоял се през май 2010 г в гр. Рощок, взе решение да започне ускорено работа по предложения от програмната комисия проект за програма, докладван на 20 март 2010 от тогавашните председатели  Лафонтен и Биски, да се организира широка дискусия, да се обсъдят резултатите от дискуията на специален партиен конвент, да се доработи проектът и да се приеме през 2011 г на партие конгрес.

Свидетели сме на проведения на 7 ноември забележителен форум в Хановер, наречен Програмен конвент.

         В работата на програмния конвент участвуваха повече от 600 члена на партията, които в рамките на 2 пленарни заседания и проведени между тях 8 дискусионни форума разпалено обсъдиха проблемите на Левицата, респ. на основната й програма. Те представиха и резултатите от многобройните предварителни обсъждания, проведени на специални за целта съвещания в основните, околийските, окръжните и провинциалните организации на Левицата.

За осигуряване на близък достъп до проекта за програма (в размер на 60 нормативни страници) той бе изготвен и предоставен на немски, английски и турски език.

Заседанията на конвента започнаха в 10 ч сутринта и приключиха в 17 ч.

На първото предобедно заседание основни речи произнесоха председателите на партията Гезине Льоч и Клаус Ернст. След това участваха с основни дискусионни доклади Матиас Хьон, Катя Кипинг, Ралф Кремер и Сара Вагенкнехт.

Следобед работата продължи в 8-те дискусионни форума по частите на проекто-програмата:

Форум 1: „От къде идваме, кои сме ние: ЛЕВИЦАТА и историята

На този форум импулс даваха Елен Бромбахер (Комунистическа платформа), Ян Корте (депутат в Бундестага, автор на книгата „Антикомунизмът като инструмент”, Томас Хендел (р-л на делегацията в Европарламента). Модератор – Юрген Хофман (комисията по история).

Форум 2: „Кризите на капитализма – кризи на цивилизацията: В какво общество живеем?

Импулс дадоха: Дитер Клайн (бивш р-л на Програмната комисия), Сабине Вилс (евродепутат, член на Висшия съвет), Юта Майер-Зиберт (провинциалното председателство на Долна Саксония), Катарина Швабедисен (говорител на провинция Сев. Рейн-Вестфалия).

Форум 3: „Демократичният социализъм през 21 век: Ред по отношение на собствеността и икономическата демокрация”

Тук импулсът дойде от: Елмар Алтфатер (бивш член на Програмната комисия), Клаус ледерер (Председател на Берлинската организация), Хорст Шмитенер (ИГ Метал, бивш член на Програмната комисия), Хайди Кнаке-Вернер (почетна сенаторка от Берлин), Клаус Дьоре (учен-социолог от Университет Йена). Модератор: Томас Норд (председател на провинциалната организация на Бранденбург).

Форум 4: Добър труд, социална сигурност и справедливост: Живот и труд през 21 век.
Импулсиращи: Харалд Вайнберг (депутат в Бундестага), Вернер Шултен (ВС, работна група по Харц
IV), Хайди Кнаке-Вернер, Клаус Дьоре. Модератор: Томас Норд.

Форум 5: Демократизация на обществото: Как искаме да решаваме?
Бодо Рамелоу (Председател на парламентарната фракция в Тюрингия), Корнелия Хирш (депутат в Бундестага, бивш член на Програмната комисия), Томас Заийберт (движение „
attac”). Модератор: Кристина Емерих (кмет на берлинския район Лихтенберг, бивш член на Програмната комисия).

Forum 6: Социално-екологичното преустройство: Как ще запазим природата и обществото? Може ли ЛЕВИЦАТА да иска растеж?
Импулс: Херберт Шуи (депутат в Бундестага), Волфганг Метлинг (депутат в провинциалния парламент на Мекленбург, проф. в Рощокския университет), Сабине  Раймер (синдикат
ver.di), Модератор:  Биги Остмайер.

Форум 7: Разоръжаването и колективната сигурност: Как да създадем мира?
Импулс: Севим Дагдален (депутат в Бундестага), Щефан Либих (депутат в Бундестага), Петер Щрутински (съосновател на работното сдружение Изследване на мира към Университета в Касел). Модератор: Паул Шефер (депутат в Бундестага).

Форум 8: Заедно за промяна в политиката и по-добро общество: Как искаме да променим обществото?
Волфганг Цимерман (председател на парламентарната фракция в Сев. Рейн-Вестфалия), Керстин Кайзер (
Kerstin Kaiser, (председател на парламентарната фракция в Бранденбург). МОдератор: Роланд Клаус (депутат в Бундестага).

 

След кафе-паузата произнесоха речи двамата вносители на проекто-програмата и бивши съпредседатели на партия ЛЕВИЦАТА Лотар Биски, който е председател на Партията на Обединената Европейска Левица и евродепутат и Оскар Лафонтен, който след заболяването си подаде оставка като председател и работи като депутат в парламента на провинция Саар.

По моя лична оценка, но както се вижда и от бурните аплодисменти на присъствалите, речта на Лафонтен беше така забележителна, толкова ясна с постановките си и така вълнуваща, както и цялостната му дейност досега.

         В 17 часа главният секретар на партията Вернер Драйбус закри форума.

Струва си да се види или прочете речта на Оскар Лафонтен.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5332433
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930