Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2017 22:52 - Илия Ганчев – автобиография – стр. 10
Автор: iliaganchev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 490 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Илия Ганчев – автобиография – стр. 10

Регенсбург, 04.12.2016

 Моят професор Постл, д-р Кюнцел и тогавашният директор на западноберлинския хидродинамичен център (VWS) проф. Зигфрид Шустер са създателите през 1938 г в гр. Рослау до Магдебург на първия в света кораб на подводни криле за Вермахта – 80 тона.

          Вълнуващо беше за човек да диша този „научен въздух” на Корабостроителния факултет на Рощокския университет. Така например ръководител на катедрата по механика на флуидите беше проф. Герхард Шмидс – преди и по време на Войната той е бил водещ специалист в две насоки:

Хидродинамичните изследвания на подводните лодки в гр. Кил и после – ръководител на аеродинамичните и якостни изследвания на крилата на самолеите „Хайнкел” в Самолетостроителния завод в Рощок (там са създадени и първите образци на реактивни самолети и първите самолетни реактивни двигатели – 1939 – Hans von Ohain). Ръководител на катедрата по Корабни силови уредби беше проф. д.т.н. Живко Добрев – първият доктор на техническите науки в Университет Рощок, българин, завършил Морското училище малко след Никола Вапцаров.

          Прекрасни бяха животът и работата ми там – още повече, че с мене след първата година бяха и съпругата и синът ми!

          Имало е и тъмна страна (българи сме все пак и то от „нация техническа, нация комунистическа”, както казваше др. Т. Живков). Ето какво имам предвид: В края на престоя си се запознах с военния аташе в Берлин полк. Иванов, който е отговарял и по проблемите на сигурността. От него научих, че същият колега-варненец, заради когото заминаването ми за Германия се беше отложило с една година, пишел доноси, че съм родоотстъпник и чуждопоклонник – защо ли? – защото не съм ходел на срещите на група български студенти в Рощок по случай националните празници 1 май и 9 септември, когато се събирали и ядяли заедно боб и пиели донасита. Трябва да кажа, че и тогава, и сега този факт не ме е интересувал, този досадник – също. Той се отдаде на живота тогава и се завърна във Варна, без да успее да направи и защити научната си дисертация. Но нищо – в момента е бизнесмен и демократ...

          По време на моя престой в Рощокския университет там следваха повече от 10 българи – медицина, различни инженерства, физика, филология. Бяха различни по произход и характер, както и по ценностна ориентация, но всички, с изключение на един, се учеха и завършваха повече от добре. Този един беше син на партиен секретар, имаше по-слаб успех, но пък след завършването пътят му беше предначертан и скоро заработи в българското посолство във Вашингтон.

          Колега там ми беше за известно време и Христо Иванов – бившият заместник на Жорж Ганчев в Бизнесблока – той разцепи за жалост БББ и нищо не стана от това. Както е известно на всички, той е от един списък...

          Друг колега в Рощок за малко (аз пристигнах, а той скоро след това завърши) беше сегашният евродепутат от БСП Евгени Кирилов – не съм го виждал и чувал вече повече от 35 години – май че беше няколко мандата депутат в Народното събрание от БСП-Сливен и доскоро – евродепутат от БСП.

          За престоя ни в Рощок аз и моето семейство можем да разказваме с дни. Там получих съществен дял от своята научно-техническа квалификация, но и редица други информации, до които не всеки има шанс да се добере.
                        ... продължава ...



Тагове:   илия-ганчев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5311679
Постинги: 4994
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930