Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2016 14:15 - Най-старата църква в Бавария – "Die alte Kapelle" в град Регенсбург
Автор: iliaganchev Категория: Изкуство   
Прочетен: 625 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 02.06.2016 14:27


Най-старата църква в Бавария – Die alte Kapelle в град Регенсбург

Регенсбург, 02.06.2016

На един от централните площади в Регенсбург (главен град на баварската област Горен Пфалц), известен като „Стария Зърнен пазар“, където сега се намира Старата църква, по времето на римската крепост „Castra Regina “ са се намирали префектурата и римски храм на главната римска богиня Юнона.

            Около 700 г. тук Свети епископ Руперт е кръстил херцог Теодор II (от династията на агилофингите) и превръща църквата в придворна капела.

Исторически е доказано, че най-късно прехода от 7 към 8 век тук се е намирал един „пфалц“ (т.е. кралски дворец) с принадлежащата му капела. За пръв основател на църквата е определен по традицията от онова време император Карл Велики. За първи път църквата се споменава писмено в една грамота на Лудвиг Германски от 875 г., като църква осветена в чест на Богородица.

            Отначало църквата е служила като дворцова църква на династиите на Каролингите и Отоните, а по-късно и на баварските херцози, в която са се провеждали литургиите за придворните. За гражданите службите са се провеждали в т.н. гражданска църква „Свети Касиян“. (Свети Касиян е живял от 240 до 303 г., бил е епископ в италианския град Имола; Бидейки наставник на младежта, той се стремял да доведе до учениците си основите на христовата вяра. По клeвета на няколко граждани до префекта на града, че е нарушил вярата, Касиян е осъден на смърт, като е било заповядано да бъде убит от учениците си.)

През 887 г. император Арнулф преместил двореца на друго място и Старата църква престанала да бъде придворна, постепенно била изоставена и запустяла.

Едва крал Хайнрих, обявен по-късно за император Хайнрих II, преместил през 1002 г. своята резиденция отново до Старата църква.

Той наредил почти руиниралата църква да бъде отново построена. Хайнрих и жена му Кунигунда сапочетени като втори основатели на Старата църква.

            С течение на времето в църквата са извършени многобройни промени. В 15 век към романския корпус на църквата е добавена готическа пристройка за хор.

            През втората половина на 18 век е довършено красивото обзавеждане на църквата в стил рококо.

            Църковната колегия на Старата църква в Регенсбург през годините на Средновековието се е състояла от 15 каноници. Сега колегията е от 7 каноници, начело с декан, който е избран от тях.     От 12 век колегията води собствено училище за образоване на момчета за църковен хор.

            През 1838 г. баварският крал Лудвиг I възстановява самоуправлението на църквата Die alte Kapelle.

Преустройването на църквата в стил баварски рококо започва след 1747 г. Тогава са загубени почти всички елементи от средновековието. Само в южния вход на дългия корпус е запазен романският портал.

Die Alte Kapelle е най-значителното строително постижение на баварския рококо-стил.

            През 1964 г. църквата е издигната в ранг на папска „Basilica minor. Основание за това отличие е традицията и значението на тази църква, наричана „Баварската църкв-майка“, за християнизирането на Бавария в направление католицизъм.

            През 2006 г. в църквата е вграден нов орган от швейцарската фирма „Mathis“, която папа Бенедикт XVI (бившият регенсбургски кардинал Рацингер) е осветил в рамките на своето пасторално посещение в регенсбург на 13.09.2006 г. Този орган носи името „Oрганът на папа Бенедикт“.

            През 870 г. в тази църква е бил разпитван от баварските кардинали и изтезаван Свети Методий, заради мисионерската си дейност в Панония, насочена към богослужението на християнството на славянски език сред западните християни-славяни.

На стената на църквата до централния вход през 1985 година е поставена голяма паметна метална плоча със следния надпис на немски:

            „ZUM GEDENKEN AN DEN GROSSEN SLAWENAPOSTEL METHODIUS UND SEINEN AUFENTHALT IN REGENSBBURG IM JAHRE 870 vom dankbaren bulgarischen Volk    1985“.

            През 2015 г. религиозните водачи на православните българи в Регенсбург получават разрешение от Общината и поставят до нея плоча от същия вид и големина и със същото съдържание на български език:

            „В ПАМЕТ НА ВЕЛИКИЯ СЛАВЯНСКИ АПОСТОЛ СВЕТИ МЕТОДИЙ, ПРЕБИВАВАЛ В РЕГЕНСБУРГ ПРЕЗ 870 Г. – от благодарния български народ     2015“.

            На 29 май 2016 г. православните българи в Регенсбург проведоха литийно шествие до паметната плоча и поставиха цветя в чест на Свети Методий.

            В профила си във фейсбук публикувам снимки и видео от Старата църква.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5305048
Постинги: 4987
Коментари: 877
Гласове: 1355
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930