Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2023 13:27 - Паническо разстройство и етеричните масла
Автор: aroma Категория: Хоби   
Прочетен: 3558 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.07.2023 07:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Паник атаките са моменти на изключително силен,нереалистичен страх,съчетан с редица соматични прояви като сърцебиене, учестено дишане, замайване,гадене, изпотяване, напрежение в стомаха и цялото тяло,тремор.Продължават от една до няколко минути, като в зависимост от тежестта на състоянието могат да се повтарят неколкократно за един ден.Могат да се появят без провокиращ фактор или да са резултат от гняв,силен страх,агресивен вътрешен диалог.Преживяващият атаката има смъртен страх,усещане, че ще получи сърдечна криза, чувство на задушаване,но разбира се реално не се случва нищо подобно,съществуваща опасност няма!За никой не е тайна до какво води това непрекъснато безпокойство и тревожност.Симптомите им влошават качеството на живота ни и често ни разболяват.
Как можем да си помогнем с помощта на етеричните масла?
Когато се инхалира ароматът на етерично масло, молекулите навлизат в носните кухини и стимулират психичната реакция в лимбичната система на мозъка.Така се регулира стреса и се успокояват реакциите на сърдечен ритъм,дишане, производство на хормони и кръвно налягане.Етеричните масла са естествено решение на медикаментозното лечение.За разлика от медикаменти като Ксанакс,Диазепам и др., маслата не водят до привикване.Могат да се нанасят зад тила,на китките,на стъпала,гръб,на слепоочията, както и да се дифузират или директно инхалиране от шишенцето.
Етерични масла в помощ на безпокойство и паник атаки:
Лавандула -успокояващ,релаксиращ ефект.Спомага балансирането на нервната система и помага при вътрешен мир,сън, безпокойство, раздразнителност, пристъпи на паника,нервен стомах и общо нервно напрежение.
Роза-действа успокояващо и може би е второто най-популярно масло след лавандула за облекчаване на тревожност и депресия,помагайки при панически атаки, скръб и шок.Проучване показва,че добавяне на розово масло във вана на краката, намалява тревожността.
Иланг-иланг- маслото на хипертониците.Успокоява сърдечната възбуда и нервното сърцебиене и е чудесен избор при безсъние.В проучване се казва, че използването на масло от иланг-иланг , заедно с Бергамот и лавандула,намалява психологическите стрес-реакции и серумните нива на кортизола , както и кръвното налягане на хипертоници .
Бергамот -има флорален аромат, успокоява и често се използва за лечение на депресия,чрез осигуряване на енергия.Бергамотът е безопасен,но е фото чувствителен , което означава, че е добре да избягвате употребата в рамките на 12часа от излагане на слънце.
Лайка-благоприятства вътрешната хармония и намалява раздразнителността , прекалената мисловна дейност, безпокойството и тревогата.Проучване установява , че това етерично масло е антидепресант.
Тамянът е чудесен за лечение на депресия и тревожност, защото осигурява успокояваща и спокойна енергия, както и духовно заземяване .В ароматерапията тя помага за задълбочаване на медитацията и успокоява ума. Смесени с масло от бергамот и лавандула в съотношение 1:1 в арома масаж на ръцете, тамянът оказва положителен ефект върху болката и депресията.



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aroma
Категория: Хоби
Прочетен: 72693
Постинги: 58
Коментари: 2
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031