Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2023 21:30 - Накъде вървят Европейският съюз и неговите поданици ...
Автор: iliaganchev Категория: История   
Прочетен: 846 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Накъде вървят Европейският съюз и неговите поданици ...

Развитието на световните събития през последните 2 години съвсем ясно показват, че сме на прага на последната схватка на световния супередър капитал с останалата част от човечеството. След това следва нова световна обществено-икономическа система. Сегашната система е непригодна да продължи съществуването си и наближава моментът, в който няма  да може да бъде повече понасяна от основната част на народите и държавите.

Когато всестранно господстващият свръхкапитал изпадне устойчиво в ситуация като сегашната, той пристъпва неотклонно към предизвикване и провеждане на войни – от най-малките до пълномащабните. Така е било и така ще бъде несъмнено и утре!

Военната организация на този капитал вече се счита за готова да започне огромната по участие световна война.

При условията, в които се надига сегашната суперкриза на капитализма в САЩ, тя се очертава като неизбежна, по простата причина, че тези, които са свикнали да решават всичко в света, разбират, че няма да бъдат търпени още дълго време и са готови на всякакъв риск, като същевременно заблуждават хората, че са невинни, човеколюбиви, за човешките права и за щастието на човечеството. Този капитал си купува онези свои политически властелини, които трябва да осигуряват съня и фалшивите представи за справедливост във всяка отделна страна и в рамките н цялото човечество.

Народите от своя страна имат в този момент една основна задача – да не се оставят да бъдат манипулирани, лъгани и използвани срещу самите себе си.

НАТО изглежда изцяло подготвено или се счита за готово да влезе в голямата война, под предлог, че се е загрижило за народите и иска да ги спаси от лошите.

Едни планове се разкриват, други вече са очевидно ясни.

Основната цел на вожда на НАТО (САЩ) не е Русия. Макар, че индикаторите за това да са уж ясни.

Какви са тези индикатори през последните месеци:

Близо до държавната граница на Руската федерация съществено нарастна активността на стратегическата авиация на САЩ. Всички действия от този род наложиха последните преговори на министрите на отбраната на РФ и КНР Сергей Шойгу и Въй Фънхъ.

Шойгу подчерта следното: „През последния месец бяха извършени около 30 полета до границите на Русия, което е 2,5 пъти повече отколкото в съответния период на миналата година“. През ноември 2022 г. в рамките на учения на стратегическите сили на САЩ „Global Thunder“ десет американски стратегически бомбандировача отработваха сценарий за нанасяне на ядрени удари по Русия едновременно от западното и източното направления. Министърът уточни, че минималното разстояние от руската граница е било 20 км.

Говорейки за източното направление, Шойгу каза, че през 2020 г. над акваторията на Охотско море стратегическата авиация на ВВС на САЩ е изпълнила 22 полета, докато през 2019 г. – всичко 3 полета. Той заяви, че такива действия създават заплаха и за Китай.

Въй Фънхъ от своя страна отбеляза, че САЩ предприемат против Китай същите агресивни действия във военната сфера, каквито и против Русия. Въй Фънхъ подчерта, че двете държави съвместно противостоят на „хегемонията от страна на САЩ“, „на фалшивия американски демократичен режим“.

На този фон Москва и Пекин се договориха да увеличат взаимодействието между въоръжените сили на двете страни по линия на стратегическите военни учения и съвместни патрулирания.

През ноември 2022 г. The Washington Post съобщи, че администрацията на САЩ възнамерява да определи, струва ли си  да се променя действащата ядрена доктрина върху принципа на неприлагане на този вид оръжия първи. По данни на Financial Times, страните-съюзници на САЩ, в това число и Великобритания, Франция, Германия, Австралия и Япония, призовават американския лидер Джо Байдън да не променя деистващата ядрена политика, тъй като това „може да подрово стратегията на сдържане, орирнтирана към Русия и Китай“.

Но! НАТО е готово да влезе във война, даже се чуват и съответни срокове за това.

Министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау не изключва участие на силите на НАТО в бойни действия на територията на Украйна, ако там се стигне до прилагане на  ядрено оръжие, като и без друго властите на Руската федерация нееднократно говорели, че страните на НАТО вече де факто участват в конфликта в Украйна.  

„Ако се стигне до прилагане на атомно оръжие, то едновременно еднозначно би се случило нарушение на консенсуса на членовете на Съвета за сигурност. Имам предвид постоянните членове на Съвета за сигурност. А всички тези страни представляват притежатели на ядрено оръжие“, заяви Рау в интервю пред радиостанция RMF FM. „Досега никой не е разглеждал възможността за прилагане на ядрено оръжие. В такава ситуация отговорът на страните от НАТО би бил, вероятно, такъв, какъвто го представи шефът на Националния съвет за сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Това би довело до неядрен удар на територията на Украйна“ – поясни той. Полският министър уточни, че не изключва непосредствено въвеждане на сили на НАТО на територията на Украйна. „Имал ли е предвид това Джейк Съливан? Това не може да се изключи. Но трябва също да се каже, че това не би била необходима процедура, защото могат да се приложат обикновени въоръжения, например авиация, съответните ракети, при което не е задължително от украинска територия“ – казва той. Преди това съветникът на американския президент по национална сигурност Джейк Съливан беше заявил, че САЩ запазват възможността за преки контакти в ръководството на Русия и ги ползват активно, в това число и през последните няколко дни.

Той беше казал, че САЩ „директно са предупредили руските власти за „катастрофалните“ за Руската федерация последствия от прилагането на ядрено оръжие в Украйна, че САЩ и техните съюзници „ще отговорят решително“. Сега на Русия де факто противостои блокът НАТО със всичките свои логистични възможности, беше заявил прес-секретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, обяснявайки решението за частична мобилизация в Русия. Както бепе казал министърът на вънпните работи на Русия Сергей Лавров, САЩ и другите страни в НАТО, доставяйки оръжие на Киев, не могат да претендират за това, че не били участвали в украинския конфликт.

НАТО воюва против Русия, използвайки Украйна като плацдарм. подчерта първият заместник-ръководител на администрацията на руския президент и председател на наблюдателския съвет на държавната корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко.

Президентът Путин, в обръщението си към гражданите на Русия увери, че при заплаха за териториалната цялост на Руската федерация ще използва всички налични средства. Той също така предупреди онези, които „се опитват да шантажират Русия с ядрено оръжие“, че „розата на ветровете може да се разгърне към тях“.

На свой ред заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев написа в своя Telegram-канал, че ако Русия бъде принудена да приложи най-страшното оръжие против Киев, НАТО няма пряко да се намеси в конфликта, доколкото, според неговите думи, да загинат в ядрения апокалипсис задокеанските и европейските демагози не се готвят. По-рано Путин беше казвал, че в ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде развързвана, че Руската федерация последователно следва буквата и духа на Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Русия твърди, че е разкрила шокиращи планове в това време на хиперкриза: Истинската цел на САЩ съвсем не е Русия.

Защо истинските цели на САЩ в Украйна това е разрушаването на Европа и на нейния икономически лидер Германия???

За да си отговорим на този въпрос, ще трябва да вникнем в ситуацията в света в началото на миналата 2022 година:

КИТАЙ – Брутен вътрешен продукт 16,9 трилиона долара; Промишлен сектор: 30,5 % или 5,1 трилиона долара; Експортна икономика: 15,3 % с ниво на сложност на експорта 1,35 (т.е. лесно заменяем, нетехнологичен, но масов, еластичен по цена, изискващ неголям марж на производителите и нескъпа работна сила, а също така агломерация на производителите).

ГЕРМАНИЯ: БВП 4,2 трилиона долара. Промишлен сектор 27-30 % или 1,1-1,3 трилиона долара. Експортна икономика – 35 % с почти максималното на планетата ниво на сложност на експорта 2,07 (по-сложно е това ниво само в Япония – 2,49. Тоест експортаът не е заменяем, технологично сложен, следователно много маржинален ! :) ).

ЕВРОСЪЮЗ: Брутен вътрешен продукт 17 трилиона долара (внезапно !!! повече от Китай, е, или при влошено рзвитие същият). Промишлен сектор 25 % или 4,1 трилиона долара (пак внезапно малко по-малко от Китай).  Само тая промишленост, както беше написано по-горе, високо технологична, следователно маржинална, даваща бърз положителен ръст на капитала!

САЩБрутен вътрешен продукт 22,9 трилиона долара. Обаче!!!: промишлен сектор само 18 % или 4,1 трилиона долара (внезапно по-малко от Китай и същият както в ЕС)!!! Финансовият сектор повече от 20 %, а общият сектор на услугите 77 % от икономиката. Но даже и самият този промишлен сектор, е даващ всичко на всичко 7,7 % от експорта с индекс на сложност на експорта (ECI) само 1,57 (точно като в Китай).

Да се върнем сега към началото на годината:

Натрупаните дисбаланси в парично-кредитната политика развъртат инфлацията и могат да погребат цялата доларова система. Гарантирано е и падане на сектора на услугите, фактическата смърт на финансовия сектор, а също така и голяма част от венчърната ИТ във вид на зомби-компании с отрицателна маржиналност на оборота или отсъствие на кеш-флоу (паричен поток).

За да оживеят US, те трябва спешно да развият реалния сектор на икономиката, тоест промишлеността!

Обаче тъй като Светът стана глобален, нови пазари не се предвиждат, системата не може да грабне Марс с марсианците, следователно трябва да расте по интензивност, което означава отрицателна работа на капитала, тъй като съвокупните венчърни вложения по интензивност не се изплащат, това е очевидно още от 2009 г.,малко след Леман Брадърс :)

КАКВО ДА СЕ ПРАВИ ТОГАВА?

ТРЯБВА ДА СЕ УБИЕ КОНКУРЕНТА!!!

            Вариант 1:  Китай. Обаче, Първо – Китай е субектен, Второ – икономиките на Китай и САЩ са твърде свързани, Трето – развитието на промишленост аналогична на китайската – това е ниска маржа, продължително изплащане и падане на доходите на населението. А падането на доходите на населението – това е революция в САЩ (нещо като Великата Сащска революция!). Извод: Този вариант не става!

Вариант 2: Евросъюзът подхожда идеално, отсъствие на субектност и маржинален бизнес, Обаче! Бизнесът затова е и маржинален, тъй като е много технологичен, тоест има висок и дълъг праг за изход. Трябват десетилетиа за разработки и раждане на команди от специалисти. Но! Патентите, специалистите и компаниите не принадлежат на Евросъюза! Трябва да се заставят тези компании в пълен състав да се преместят в САЩ, така както например нискодоходното производство замина за Китайската народна република през 1990-те години! :) (Спомням си тогава малкият, но упорит другар Дън Сяопин – първо направи 5 специални Зони за технологично развитие, после станаха 20 на брой). Та и така не става за тук! За това би било нужно да се създава бизнес при непоносими условия: война, глад и студ.

А да погледнем отвътре сега само нашия Евросъюз, в който чакаме от 30 години „Всички човеци да станат  братя!“ (Alle Menschen werden Brueder ...)

Новина 1: За 8 месеца на 2022 г. промишленоето производство в Германия се съкрати с 1,8 % на фона на санкците против Русия, а в химико-фармацевтичния сектор на Германия (висока зависимост от газа) беше фиксиран спад с 10, 7 %.

Новина 2: Wall Street Journal на 21 септември 2022 публикува материал за това, че крупният германски бизнес масово се релоцира в Новия Свят.

Новина 3: Взрив на тръбите на Северен поток - 1 и Северен поток 2. Интересно, кой ли на този свят иска „Новият Картаген“ (ЕС) да бъде разрушен?! На всяка цена!!! Това ли е главната цел на САЩ в Украйна или неприятният диктатор, агресор, окупатор и т.н.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5264814
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031