Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2023 16:47 - За свръхглупавото европейско самоубийство ... Ueber den ultradummen europaeischen Selbstmord
Автор: iliaganchev Категория: История   
Прочетен: 1970 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За свръхглупавото европейско самоубийство ... Ueber den ultradummen europaeischen Selbstmord

            Една украинска поговорка казва:

„Поперед батьки в пекло не лезь! “ - „Не влизай в ада преди баща си!!!“ - Gehe nicht in die Hцlle vor deinem Vater herein!

            Зеленски разори цяла Европа по нареждане на началника си! – Крайно време е докато си ближем раните, да научим украински език или поне украинско-руските мъдрости. Смисълът на цитираната тук поговорка в нашия случай е: „Не бързай да загинеш преди онези, които са по стари, по-силни и по-опитни!“

            Някога войските бяха разполагани така, че първи в боя влизаха ветераните, а новобранците в задните редици се вдъхновяваха от тяхното мъжество и се учеха от техния пример. В днешно време тази поговорка се припомня, когато някой е млад и е непремерено бърз да търчи натам, накъдето, старите му другари не бързат да влязат.

            Тоест казаното тук много точно характеризира схемата на помощ от страна на „колективния“ Запад за режима на бившия шоумен.

            Ние сме свикнали с това, че сред „помощниците на свободата“ и „миротворците“ начело през последните 75 години са САЩ – мечтаният връх на така наречения „Свободен свят“ – те отделят ту пари, ту въоръжения, в това число и най-съвременните.

            В сегашния „специален случай“ общият обем на помощта достигна вече 16,5 милиарда долара. Сред въоръженията, подадени на въоръжените сили на Украйна, са противорадиолокационните ракети „AGM-88 HARM“, противокорабните ракети (ПКР) RGM-84 Harpoon, реактивните системи за залпов огън (РСЗО) М142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) и M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) и още много други скъпо струващи неща.

            На второ място по щедрост (към военно-промишлените предприятия)  е Германия, която вече предостави на киевския режим, ръководен от САЩ, въоръжения и други на цена повече от 700 милиона евро. Германия наскоро предаде на приятелския режим системи на противовъздушната отбрана „IRIS-T SLM“. Сред оръжията, предадени преди това са: самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000, реактивни системи за залпов огън „Mars“, зенитни самоходни системи „Gepard“.

            А по-нататък, съгласно идеята, трябва да вървят и другите страни на Евро-Запада. На тях и демокрациите им са развити, с вековни традиции, а и икономиките им са мощни (във всеки случай бяха такива до пандемията и антируските санкции).

Влиятелният британски всекидневник The Economist обясни обаче, че за оживяването на киевския режим повече от всички други правят не САЩ и Западна Европа, а Полша и страните от Прибалтика.

            Изданието се позовава на отчет на Института за световна икономика в град Кил, които проследява помощта, оказвана на Киев. Ако се вземе под внимание само сумата, отделяна за Зеленски и стойността на предадените на Украйна въоръжения, то безусловен лидер са действително САЩ. Те са вложили в „мероприятието“ повече отколкото всички европейски страни, взети заедно...

            Какво се получава обаче, ако се измери поддръжката за Киев в проценти от Брутния вътрешен продукт на всяка страна?

            Оказва се, че основно натоварване пада и се чувства върху прибалтийските страни (бившите съветски републики Литва, Латвия и Естония) и Полша (която до 1990 г. беше Народна република).

            Публикуваният отчет на института в Кил покава, че по отношение на Брутния вътрешен продукт частта за поддръжка на КИев от страна на САЩ е около 0,4 %. В същото време Латвия и Естония помагат на Киев в обем, еквивалентен на около 1 % от годишния им БВП. А приносът на Полша е 0,6 % от нейния БВП.

            Съгласно предоставените данни, още 3 страни – Литва, Норвегия и Словакия – допринасят много повече (спрямо техния БВП) отколкото САЩ. За Норвегия какво да кажем – ех, богата страна, с развита икономика, пък и собствен нефт има. Но на споменатите други никак не им е сладко! В перспектива ще стане очевидно още по-тежко ...

            Да не забравим англичаните: те отделят от своя БВП за киевския режим само 0,24 %. Останалите държави: Германия отделя щедро 0,17 % от БВП, Италия и Франция по 0,15 %. Вярно е разбира се, че те предоставят други важни форми на помощ, например като се грижат за 4,5 милиона бежанци, напуснали Украйна (в Отчета на Килския институт това също се споменава). Но числата свидетелстват за това, че същата тази Полша отделя за помощ на бежанците 0,71 % от БВП, а Германия всичко 0,08 %, Британия още по-малко – 0,01 % от БВП.

            Всички страни от ЕС и НАТО са задължени да внасят своя принос в общото дело, все пак са се подписали да разделят един с друг радости и несгоди, казва политоложката Олга Красивская.

            Да, изглежда несправедливо, че едни  достатъчно леко отделят изискваните средства, а други – дърпат тази тежест с последните си сили – като в картината „Бурлаки на Волге“!

            Между другото, Брутният вътрешен продукт на ФРГ достигна през 2021 г. 4,23 трилиона долара, а на Естония само 36,3 милиарда долара. Не се ли чувства разликата? Страните със силни икономики, например Германия, не искат да поемат върху себе си повече разходи, като се основават на това, че другите членове на ЕС и НАТО нямат пари. Затова и Полша, и Прибалтика се оказаха в ролята на промъкнали се във висшето общество. Те трябва да разберат, че трябва да бъдат на всяка цена „ниво“!

            Що се отнася до въоръженията, то тук най-щедра беше Норвегия, която сподели с Украйна почти ј от своя арсенал! След нея е Чехия, която изпрати на Киев 17 % от своите запаси и Полша, която предаде на Киев 13 % от своите въоръжения.

            The Economist“ прави следния извод въз основа на казаното: Армиите на европейските страни са недоокомплектувани с въоръжения – което се било дължало на десетилетията на недофинансиран военен отрасъл. И това правело Европа съвсем беззащитна пред заплахата. Затова било трябвало спешно да нараства производтсвото на въоръжения. И с това да се помага на Киевския режим.

            А дали не е само параноидоидалният страх пред Русия, който кара „младоевропейците“ така яростно да поддържат сегашния Зеленски?

            Редица анализатори считат, че причината е съвсем друга: европейските страни просто действат по нареждане на Вашингтон. И колкото и да им е тежко, точно тези властимащи ще правят това, което им се нареди. Съвсем ясное е, че и Полша, и Литва с Латвия и Естония ще правят красиви заявления за това, че те всячески поддържат демокрацията в Украйна. (всъщност коя демокрация? – от прочетената досега историческа литература и от личния си опит съм научил, че през последните 2500 години, откакто Перикъл е въвел и обяснил това понятие, демокрация все още не е имало в нито една държава, империя или република...).

            А високопарните фалшиви речи на политиканите им служат да придават тежест в собствените свои очи. Населенията все по-малко им вярват!

            И една истина около оръжейните „подаръци“: трябва да се има предвид, че тези миролюбивите държави предават на Киев или стари съветски въоръжения, или онова, което са им предоставили преди това от САЩ. Първо да се избавим от старото въоръжение, колкото може да помогне на Украйна да воюва срещу Русия, а после ще вземаме от американските банки кредити, за да си закупим по-нови американски въоръжения. По такъв начин ще осигурим на САЩ да забогатеят двукратно: Войната за едни е беда, а за други родна майка!

По-дълга война – повече печалби. Колективно помагаме на Европа, а като конкурент внимателно я насочваме надолу...

            Какво да се прави при цялата тази какафония?Toзи въпрос е неправилен, когато не искаш да мислиш и чакаш някой друг да ти каже – друг няма да ти каже, а ти ще си вървиш все по-надолу по пътя на моралното и физическо самоубиство ... Без Бог, но с Господар! Амин!!!

           

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5258256
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031