Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2022 20:15 - Медичите, папа Лъв X: портрет на цинизма, корупцията и пленяването
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 784 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Медичите, папа Лъв X: портрет на цинизма, корупцията и пленяването

20 ноември 2022 г Ръс Уинтър Статии от Ръс Уинтър , Култура , Скрита история , Международни новини , Статии за зимен часовник 

image

ЛОренцо Великолепни (1449-1492) е внук на престижния и велик Козимо де Медичи, който разгледахме вчера в Къде е Козимо де Медичи, когато имаме нужда от него?

Лоренцо, в повечето отношения, следваше формулата на Медичи-патрон по време на своето време и трябва да бъде високо ценен. За тези, които гледат нашия препоръчан документален филм за Медичите, част II обхваща историята на Лоренцо. Сред художниците, спонсорирани от Лоренцо, е Ботечили. Лоренцо е показан вляво с коня си на картината по-долу. Ботечили се е вмъкнал отдясно, гледайки от платното.

imageПоклонението на влъхвите включва няколко поколения от семейство Медичи и техните последователи.

Въпреки това Лоренцо умира млад и подложен на религиозно преследване и мъчения. Той не беше наоколо, за да надзирава втория си син, Джовани, който стана папа Лъв X през 1513 г. Лъв X (1475 – 1521) беше папата, който отлъчи Мартин Лутер и също така даде на Хенри VIII титлата „Защитник на вярата“. ” Джовани Медичи е ярко доказателство, че дори страхотно — и в много отношения праведно и добронамерено — семейство като Медичите може да бъде покварено. Как и защо праведният граждански модел на семейство Медичи отхвърли лош път, подканва към психологическо изследване в стил Шекспир.image

Преди да поеме папството за себе си, Джовани Медичи и неговият клан бяха банкстерите зад кулисите. Медичи работи върху модел на покровител или кръстник на приятели на приятели. Семейство Медичи е свързано с повечето други елитни семейства от онова време чрез фиктивни бракове, партньорства или работа, така че семейството има централна позиция в социалната мрежа в групата. Няколко семейства имаха систематичен достъп до останалите елитни семейства само чрез Медичите.

Медичите допълнително се облагодетелстват от откриването на огромни находища на стипца в Толфа през 1461 г. Стипцата е от съществено значение като оцветител при боядисването на определени платове и се използва широко във Флоренция, където основната индустрия е текстилното производство. Преди Медичите турците са били единствените износители на стипца, така че Европа е била принудена да купува от тях до откритието в Толфа. Пий II предоставя на семейство Медичи монопол върху минното дело, което ги прави основните производители на стипца в Европа.

В своя пик поне половината - вероятно повече - от хората на Флоренция са били наети от Медичите и/или техните основни клонове в бизнеса. Докато имаше принципни хора като Козимо и Лоренцо на власт, практикуващи флорентински граждански хуманизъм, това не беше лоша система. Но всичко това се промени.

imageКозимо И

Организираните еврейски общности във Флоренция, Сиена, Пиза и Ливорно са политически творения на последните владетели на Медичите. Забележете, че това влияние се появи след смъртта на Лоренцо през 1492 г. По-специално Козимо I (1519-1574), който е  обхванат в част IV от поредицата Медичи , реши да използва изтичането на еврейски капитал и мрежите, разпръснати от иберийското изгонване през 1490-те.

До средата на 1540-те години - по-малко от 10 години след като заема трона - Козимо I започва да набира богати испански и португалски евреи за презаселване в неговата столица Флоренция и неговия главен пристанищен град Пиза. Това бележи края на славните дни на Козимо Стари и гражданския хуманизъм на Лоренцо. Нещо друго се наложи: залавяне и заговор.

Гигантската плячкосваща операция на папа Медичи Лъв X

Лъв X успява да фалира Ватикана главно благодарение на програмата си за пълно възстановяване на базиликата Свети Петър. Що се отнася до личните му разходи, „Той харчеше само осем хиляди дуката ($18 400) на месец на масата си. За фестивала по встъпване в длъжност Лео похарчи 100 000 дуката, 1/7 от хазната, която (папа) Юлий остави.

След това той продължи да създава голяма бюрокрация и да я запълни с позиции, продадени на предложилия най-висока цена, включително крипто-евреи. Папските бижута бяха заложени.

Лъв предостави специални услуги на евреите и им позволи да издигнат действаща еврейска печатница в Рим.

В допълнение, Лео X написа книгата за непотизма в групата и изпълни папството си с членове на семейството в празен костюм и хакове. Всичко това добави масло към яростта и огъня на протестантската Реформация.

Част III от поредицата обхваща аспекта на Лео X от историята на Медичите.

Все още разорен и потънал в дългове, Лъв X въведе продажбата на индулгенции. Той разшири измамата с индулгенцията отвъд всички предишни ексцесии на Сикст IV. Армия от християнски свещенически войници беше изпратена от Рим не за събиране на души, а за финансиране на кръстоносен поход, за да измамят обикновените хора в цяла Европа да си мислят, че могат да купят за себе си и за своите скъпи починали билет за Рая.

Тази злоупотреба накара Мартин Лутер да напише широко разпространен манифест през 1517 г., осъждащ практиката. След като Лъв X лошо пресметна и отлъчи Лутер, започна протестантската реформация. Следващото изображение, показващо разврата на Лъв X, е типична литография на Реформацията от периода .

image

Хазната на папа Юлий беше опразнена и дори процъфтяващият бизнес от 10 000 проститутки, обслужващи 50 000 граждани в папските публични домове на Рим, не можа да финансира купола на Свети Петър и екстравагантностите на Лъв X.

В „Последният папа“ авторът Джон Хоуг пише за обновяването на Ватикана от Джовани де Медичи в стила на Високия Ренесанс. Лео като педераст, позволява свободно управление на колегите си педераст – модел, който виждаме и до днес.

Прочетете:  Бела Дод предупреди за дяволски заговор на педерастите срещу католическата църква

„Лео беше добър администратор, проницателен политик и отначало изглежда, че е дори целомъдрен, докато не разкри привързаността си към малките момчета  ... [той прекара] по-голямата част от седемгодишния си понтификат, пръскайки милиони дукати за изкуствата, легендарни банкети и неговите грандиозни строителни проекти ... за изграждането на нова базилика Свети Петър, която той възнамеряваше да бъде най-голямата църква в християнския свят. Ушите на папата бяха глухи за протестите на неговите свещеници, когато той благослови разрушаването на стария Св. Петър с всичките му безценни раннохристиянски съкровища на изкуството.

Когато Лео X умира през 1521 г., мнозина подозират, че е бил отровен. Той скоро беше наследен от неговия братовчед Медичи, папа Климент VII, който бързо се изправи срещу бича на германските протестанти, който неговият предшественик беше отприщил. Климент беше играл роля с Лео, работещ като кардинал. Армия от разярени германски протестанти разграбва Рим през май 1527 г. Събитието бележи края на Римския ренесанс. Населението на Рим спада от около 55 000 преди атаката на 10 000.

imageМонета на папа Лъв X (2,5 дуката) Корумпираната версия на олигарсите Медичи прониква в европейското царство

След разбиването на Римокатолическата църква постгражданският хуманистичен токсин на Медичите се разпространява из Европа. През 1530 г., след като се съюзява с Карл V, папа Медичи Климент VII успява да осигури годежа на дъщерята на Карл V Маргарет Австрийска за неговия незаконен племенник (за който се предполага, че е негов син) Алесандро де Медичи. Климент също така убеждава Карл V да посочи Алесандро като херцог на Флоренция. Така започва управлението на монарсите Медичи във Флоренция, което продължава два века.

След като осигури херцогството на Алесандро де Медичи, папа Климент VII омъжи своята първа братовчедка, два пъти отстранена, Катрин де Медичи, за сина на големия враг на император Карл V, френския крал Франциск I, бъдещия крал Хенри II. Това води до прехвърляне на кръвта и методите на Медичите, чрез дъщерите на Катрин, към кралското семейство на Испания чрез Елизабет от Валоа и Дома на Лотарингия чрез Клод от Валоа.

Лоренцо Стари (1395-1440), брат на великия Козимо Стари, е прародител на всички велики херцози на Тоскана като пряк потомък на Козимо I де Медичи. Козимо I също може да се счита за един от родоначалниците на съвременната полицейска държава. Козимо I прокара култа към Медичи без разлика между добрите, лошите и грозните части. Той също така е предшественик на всички крале на Франция, като се започне с Луи XIII, в резултат на брака на Мария дьо Медичи с френския крал Хенри IV.

Изследователите на кръвната линия, които търсят връзките на модерния криминален синдикат, имат благоприятна почва с това потомство и техните сътрудници.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39758473
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031