Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2022 14:07 - Важен принцип на политиката и икономиката - Не режи клона, на който стоиш!!!
Автор: iliaganchev Категория: История   
Прочетен: 179 Коментари: 0 Гласове:
0



Важен принцип на политиката и икономиката - Не режи клона, на който стоиш!!!

(Санкции – Контрасанкции – Мир - Война)

Ein wichtiger Grundsatz der Politik und Wirtschaft - Schneide nicht den Ast, auf dem du stehst!!!

(Sanktionen - Gegensanktionen - Frieden - Krieg)

 

            Канцлерът на Германия Шолц може смело да се сравнява с Елцин и Горбачов, а съдбата на Европейският съюз, който съществува чрез Германия – със съдбата на СССР. Този път немската власт всъщност разрушава Евросъюза в угода на САЩ. Ярък пример за това е историята с „Роснефт“. Относно самия инцидент всички са информирани – нефтопреработващите заводи на „Роснефт“ в Германия по инициатива на Министерството на икономиката на Германия преминаха под контрола на Германия. „Роснефт“ от своя страна счете това за нарушение на самите основи на частната собственост и предупреди за обстановката на доставките на нефт за тези заводи чрез нефтопрофода „Дружба“.

            И тук веднага възниква въпросът – а в чии интереси ръководството на Германия осъществи отнемането на частната собственост на „Роснефт“? В опитите да накаже Русия ли? Нима европейците досега мислят, че санкциите са насочени против Русия? Тази мисъл никак не се вързва с реалността.

            Неотдавна Индонезия се оплака, че не може да купи руски нефт. И което е интересното, не поради санкциите, а поради голямото търсене:

            Индонезия не купи руски нефт, защото той не е в наличие, за него има холямо търсене, съобщи министърът на енергетиката на Индонезия Арифин Тасриф на среща с журналисти. Тасриф обяснява това с обстоятелството, че Русия предлага нефта с отстъпки и затова го добиват с ръце и крака.

Ако погледнем цените на нефта през последните 30 години, ще ни стане очевидно, че сега цената е много по-висока, отколкото средната цена за целия този период. Тоест в света всъщност енергетическата криза изобщо е налице.

Да се опитват в условията на енергетична криза да въвеждат санкции против главния доставчик на енергоресурси, това е все едно да въвеждат санкции против продавач на вода в средата на гореща пустиня.

Това сравнение най-добре се потвърждава от случая с Индонезия:

Цената на дизеловото гориво в Индонезия нарастна с 32 %, а на бензина – с 30 %. Хиляди хора в Индонезия излязоха на протестни акции птотив това решение. Това предизвиква опасения у управляващата партия в страната, която започна подготовка за президентските избори през 2024 г.

Но нека да си спомним протестите и в Шри-Ланка, където изведнъж свърши бензинът по бензиностанциите и хората останаха изобщо без гориво. Или да вземем за пример Бразилиа. В октомври там ще се състоят избори и действащият президент, уговаряше Русия да достави дизелно гориво с отстъпки.

            Не Русия уговаряше ръководството на Бразилия, а то уговаряше Русия – за да спечели изборите. Те успяха да получат от Русия гориво през септември – на 5 септември: Танкер с руско дизелово гориво се отправи към Бразилия. Президентът на страната заяви, че се е договорил за доставки от Русия на по-ниски цени. Стойността на горивото в Бразилия нарастна, както и в много други страни в света, до исторически рекорд, което доведе до инфлация и падането на рейтингите на властите.

Могат колкото си искат да хихикат относно суровинния модел на руската икономика, но във време на подобни кризи както знаем потребителят може да се откаже от купуване на нов айфон или да отложи решението за снабдяване с нов автомобил, но той никога няма да се откаже от своите основни потребности, без които просто ще умре.

Хората винаги ще отопляват жилището си, ще се домогват за нещо на работното си място, ще купуват хранителни продукти и т.н. Затова търсенето на бензин, дизел, зърно, торове и други ресурси никога няма да спре, А по време на кризи, когато цените на ресурсите са високи, онзи, който предложи отстъпка, без затруднение ще намери нови купувачи, даже ще откажи на някои.

Сега много страни не само са готови да купуват руските ресурси, но се и опитват да решават с тяхна помощ и своите вътрешно-политически проблеми, доколкото в Русия те могат да купуват с отстъпка – в изгода на своето население.

И в резюме, сами за себе си говорят и числата на доходите на руския бюджет:

С ръста на експорта на нефт и цените на горивата на Русия през 2022 г. нарастнаха до 337,5 млрд. САЩ-долари. Което е с 38 % повече, отколкото през 2021 г. – такава е информацията на Reuters, позовавайки се на английскот Министерство на икономиката.

            Затова всичко ставащо сега в Европа очевидно не може да бъде наречено „санкции против Русия“ – това са глупави приказки за наивни европейци, за да не би те да се сетят, кое всъщност разрушава техните икономики, а не руската икономика. А ако схванат – ще се разбунтуват, масово ще излязат на улиците, както видяхме това и сега във Франция.

Та нали точно при такива нещица“ е нужна тишина и отвличане на вниманието около нещо!

Новите бойни действия в определена зона представляват точно такива отвличащи маневри.

Ръководството на ЕС сочи с пръст лошите руснаци, обяснявайки че те трябва да бъдат наказани на всяка цена. И чрез този прелогте тихо рушат европейската икономика в угода на САЩ.

Но нека да се върнем към въпроса за „Роснефт“ на територията на Германия. Още през август тази година Русия предупреждаваше Германия, до какво ще доведе едно такова решение:

Нефтопровода Дружба по идея могат да снабдяват с доставки 2 морски пристанища – в Гданск и Рощок. Обаче без пристигането на руски нефт тяхната мощност позволява да се захрани немското предприятие само с 60-65 %, За това предупреждаваше „Роснефт“. През август те обясниха, че загубите за експлоатация на предприятието въпреки тяхното непълно захранване ще останат същите. Затова пък руския нефт, доставян по дългосрочни контракти, е за Германия по-евтин. А още и транспортирането на нефт с танкери ще доведе до поскъпване.

Сумарно погледнато всичко това ще доведе до рязко поскъпване на себестойността на преработка на нефтопродуктите в предприятията, т.е. ще се наложи да се повишат продажните  цени. Но и това не е всичко. Работата е там, че за Русия доставките в Европа трудно могат да бъдат заместени, тъй като на дяла на Европа се пада твърде много от експорта на руски нефт.

Съгласно изчисления на Bloomberg за Русия след прекратяване на доставките чрез нефтопровода „Дружба“ и когато започне да действа ембаргото на морските доставки в ЕС, могат да се намерят купувачи само за половината доставяния нефт в ЕС.

Това може да доведе до намаляване на добива на нефт в Русия около 2 милиона барела за денонощие. Но, както и в случая с газа, Русия няма да остане губеща.

„Газпром“ също намали експорта на газ за Европа, но въпреки това отчете рекордни доходи, поради нарастналата цена. В случая с нефта нещата са същите – ако Русия намали добива, то общо погледнато на световния пазар ще се намали предлагането на нефт и цените ще нарастнат, А те и така са високи. Допълнително се наслагват:

Разходи поради недонатоварването на предприятието;

По-скъпото транспортиране на нефт с танкери, отколкото по тръбата;

Ръста на стойността на танкерните товари изобщо, тъй като поради санкционната политика на ЕС рязко нараства търсенето на танкери;

Разходите за модернизация на предприятиятията, тъй като те сега работят с руските сортове нефт, а трябва да се преоборудват за алтернативните сортове;

Естествено всички тези промени ше се наложи да бъдат покривани от немския бюджет. Включително субсидиите от недоволните немци. В Германия вече пакет след пакет се приемат програми за помощ за анселението. А това са пари, чрез които преди кризиса се развиваше немската икономика, осъществяваха се инвестиции и дотации на развиващите се страни в ЕС.

Тоест по такъв начин правителството на Германия вреди на самото себе си, увеличавайки разходите на своя бюджет за издръжка, вместо инвестиции в своята икономика.

Немската икономика поради такива цени става все по-малко конкурентноспособна и рано или късно тя просто може да банкрутира. И тогава Германия в частност и ЕС като цялост няма да могат да импортират въобще никакъв нефт, а не само руски – просто поради това, че властите няма да имат необходимите пари. И докато властта в Индонезия или Бразилия мислят, как да спечелят изборите и да поевтинят живота на своите народи, Шолц може да бъде обвинен като мислещ как да развали икономиката на Германия, без да предизвиква подозрения у немците. „Злобна агресивна Русия“ идеално подхожда за тази роля. Заседанията на Бундестага са все по-бурни и особено от страна на ХДС/ХСС все по-критични към канцлера. Трудно е да се прикрие разнобоя, въпреки непрекъснатото позоваване на „руската агресия“.

Руснаците, които избират Путин, казват, че „Горбачов би се гордял с Шолц!“ (това е интересно твърдение – едни го обосновават, други - не).

Интересно е, на какво мнение са по тези актуални икономически въпроси тримата компетентни немски специалисти по икономика и финанси, както и икономически-компетентните депутати в сегашния Бундестаг (които с малки изключения, също не правят особено впечатление с изказванията си по сегашната многостранна криза, заплашваща да достигне и надмине Великата депресия в САЩ и Германия, особено със събитията в Европа в периода 1923-1932)  ...

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5260606
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031