Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2022 18:51 - ДЕВНЯ Е НАШАТА МАЛКА РОДИНА. ПОЗНАВАМЕ ЛИ Я ДОСТАТЪЧНО?
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 2101 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 30.06.2022 16:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако Аспарух наистина е предпочел Абоба пред Девня, значи българите не са извървели толкова дълъг път и преплували толкова големи реки, за да създадат държава на Византийска територия, а за да пасат на воля своите коне.

Толкова глупави ли са били нашите предци? Нека всеки си помисли и сам да си отговори на този въпрос.
Как така Аспарух не е разбрал следните предимства на Девня, които римляните са разбрали 600 години преди тях:

1. Стратегическо кръстопътно място. Пресечен възел на пътища (по-късно на римски пътни "магистрали"). Река Варнан/Криоличеща/Девненска, блатата и езерата от Девня до днешна Варна са били естествена/природна защита при нападение от юг и от запад. Девненската Балта е можела да приютява до 50000 български защитници/стрелци/лучники, които (укривайки се в нейните тръстики и води) да избиват с мечове, лъкове и стрели нападащите ги тежко подвижни конници на ромеите. Природно дадени върхове за денонощно далечно и пълнокръгово наблюдение и сигнализация с огън, светлина, звук и дим от следните високи места: Петрича, Чатала, Чакмака, Големия Кайрак, Повеляновския връх и др.

2. Близост до морския бряг. Възможност за пристанище и за корабостроителница на брега на езерото близо да днешния квартал Повеляново.

3. Мощни карстови извори. Вода в изобилие. Възожности за масово изкъпване на десетки хиляди войници за съвсем кратък срок от време. Възможност за едновременно и обилно поене на хиляди коне, волове и др. впрегат добитък (и камили), след претърпяната жажда при прехода през степта.

4. Ниско, на припек, топло място.

6. Разработена още отпреди римско време земя.

7. Водни мелници Още през римско време армията е построила водни мелници. Тя е "пренесла" зелето и зелевата салата от Азия.

8. Пътникопоток и трафик на стоки от четирите посоки на света.

9. Международен пазар (в т. ч. и на роби в по-ранни времена).

10. Голямо находище на строителни материали (особено на варовик за производство на вар). Неизчерпаеми възможности за дървесина за отопление и за огрев. Много тръстика за строителни нужди и торф от блатата за отопление. Възможност за изплитане на съдове за питейна вода от тръстика, подмазване на същите с глина и продажба на питейна вода на моряците/викингите, които пътували през морето. Много дивеч за ловуване.

11. Обилна паша за конете и овцете.

12. Наличие на риба, раци, охлюви и др. п.

13. Солно находище недалеч от града.

14. Огромен крепостен град – в южната част.

15. Императорски дворец, Амфитеатър. Хиподрум с подземни помещения на някои от сградите, в които са били разположени каменните саркофази. Къпален лечебен комплекс в северната част. Промишлени сгради, зърнохранилища, фурни за хляб за войската и мн. др.

16. Околните височини (плата, хълмове и кайраци) – важни природни дадености, подходящи за защита при военни действия.

17. Малко преди края на 6-ти век градът е бил възстановен за пореден път.

18. Тези, които са го превзели, ограбили и изоставили за последно не са били чак толкова многочислени и работливи хора, които да съборят това строително чудовище. Тогава не е имало взривни материали и механизация, и събарянето не е било лесно като сега. Крепостта е останала да стърчи, защото тя е била строена с адски труд стотици години. И части от тази крепост са се извисявали чак докъм края на 19-ти век!

19. Аспарух е дошъл да прави държава със столица, а не да си пасе конете в затънтени места!

20. За Марцианопол–Велика Преслава (главен град на Долна Мизия, а по-късно и на България) и до днес се намират хиляди писмени и материални (под земята) доказателства. За Абоба (т. н. "Плиска") също има доказателства под земята и огромни ПИСМЕНИ СЪЧИНЕНИЯ за нейниата история за периода до края на 8-ми век.

21. Нека помислим: Ако днес някоя друга нация завладее България, дали ще си изгради управлението в някое забутано кьоше край София...

22. Има една пговорка:

"Дето е текло, пак ще тече".

В случая с Девня може би тя може да се перифразира така:

"Дето е текла история, пак ще тече. Дето е измисляна история, ще пресъхне".

image



24. 06. 2022 год. Автор на ДИЕБИ: инж. Др. Драгиев

 







Гласувай:
1



1. devnenetz - Ако някой желае, може да направи ...
24.06.2022 19:36
Ако някой желае, може да направи необходимото, за да разгледа илюстрацията в по-едър план. Поради недостатъчните си умения не успявам да публикувам правилно материалите за онагледяване. Съжалявам за това, но...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1193958
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031