Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2022 17:54 - Етимология на думата фашизъм и нейната съвременна употреба
Автор: radoykova Категория: История   
Прочетен: 1989 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 19.06.2022 19:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Живеем в реалност, при която понятието фашизъм се използва често за да се изяснят насъщни, актуални и обществено значими въпроси, като например: (фа)шистов газ, медицински фашизъм, нео фашизъм в Източна Европа (насочен срещу славяните) и прочее. Предлагам да поразсъждаваме върху етимологията на тази дума.

Терминът "фашизъм" произлиза от латинското fasces ("фасции“). Фасциите представляват сноп пръчки около брадва, древноримски символ на властта на гражданските магистрати.

Името на народното фашистско движение на Бенито Мусолини в Италия през 20-ти век идва от фасциите на Древен Рим. Италианската дума fascismo е производна на „фашо“ (fascio), сноп слама. Името „фашо“ се използва от края на XIX век от различни политически организации в Италия.

image
Римски фасции.


Фасциите (лат. fasces)
в Древния Рим са знак за магистратска власт (т.е. за правораздавателна, съдебна власт). Те представляват сноп пръчки, привързан с ремъци, който се носи от ликтор*.
*(лат. lictor е една от нисшите държавни длъжности в Древен Рим. Споменават се в историята от времето на управлението на Рим от етруски царе - 7 в.пр.н.е. Ликтори се назначавали като правило от средите на освободените роби. Първоначално те изпълнявали разпореждания на магистратите).

Когато магистратът е извън Рим, в снопа се поставя и секира завързана с червена лента, знак за военните му прерогативи – да изпълнява телесни и смъртни наказания.
При среща на двама магистрати, ликторите на този с по-малка власт навеждат фасциите си надолу в знак на почит.
 

Първият европейски фашист, Бенито Мусолини, възприе този символ както за да припомни величието на Римската империя, така и за да укрепи авторитета си като евентуален диктатор на Италия. Фашистки режими като неговия са изисквали гражданите да бъдат толкова единни, колкото и плътно обвързаните фасции.


imageФасции в емблемата на Националната фашистска партия в Италия



Фасциите като символи на сила и власт също присъстват в Съединените щати и републиканска Франция през 18-ти и 19-ти век.

Множество примери откриваме в съвременна Америка.
Демонстрираните снимки далеч не изчерпват темата. Обърнете внимание:

image В Мемориала на Линкълн виждаме, че той е седнал величествено като на трон, подпирайки се на две колони от фасции.


image
Символът на фасциите, изписан на двата каменни стълба (един отляво и друг отдясно) на входа в Мемориала на Линкълн, Вашингтон, окръг Колумбия.


Същият символ откриваме и на други сгради и събития в САЩ по повод на управляващата власт;
отново два снопа пръчки, стегнато вързани и със секира:

image



Гласувай:
4



1. tres1 - Знаели са, че
19.06.2022 20:39
Съединението прави силата ! Друг е въпроса кой и как ще я управлява.
цитирай
2. radoykova - изказване на Петър Волгин
10.04.2023 13:00
"За "фашизма" и фашизма

Винаги когато умнокрасивитетът се сблъска с явление, процес, партия, или просто с човек, когото не харесват, следва един и същи писък: "Внимавайте, хора, фашистите идват!" Според жълтопаветния планктон всеки, който не повтаря до премала елементарните им клишета, е "фашист". В момента за "фашисти" са нарочени партии като "Възраждане", както и хора, които мислят с главите си, а не с евроатлантически шампи.

Най-интересното в случая е, че фашизъм наистина има. Но той съвсем не е там, където го търсят въпросните коментатори. Фашизмът е феномен, който расте и крепне тъкмо в средите на тези, които се самоопределят като "либерали", "евроатлантици", "модерни". Защото фашизъм , в широкия смисъл на думата, означава нетърпимост. Означава неприемане на никакво чуждо мнение. Фашизмът е крайната степен на нетолерантност, на стремеж да бъде забранено всичко, което излиза извън наложения официозен начин на мислене. Фашистите искат да изкоренят всяка независима мисъл. А тъкмо това е любимото занимание и на нашенските "либерали". Така че следващия път, когато заговорат за опасността от надигащ се фашизъм, нека първо погледнат себе си."

Петър Волгин
цитирай
3. radoykova - "Фашизмът е последната уж ...
18.12.2023 12:29
"Фашизмът е последната уж спасителна идеология на агонизиращата днес Европа. Европа, поклонница на "демокрацията", в ужаса на своето отчаяние, пред прага на гибелта си снема маската на "демокрацията" и оголва истинския си лик – фашизма. Демокрацията значи реакция – най-черна реакция – и в Европа, и у нас. Тъмните сили на едно минало, което е вече нравствена, биологическа и историческа невъзможност, се надигат озверени против идеалите на бъдещото човечество, което се заражда днес; надигат се с целия арсенал на минали нелепици, които звучат като абсурд в днешния век – и с тях уж искат да спасят света."

Гео Милев
цитирай
4. radoykova - „Урок по история“ от Башар ал-Асад
15.01 08:41
https://t.me/RosenNachev/31121
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 277910
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 386