Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2022 18:57 - Бързото охлаждане на отношението на Китай към САЩ след зимната олимпиада и при специалната операция на руските съюзници в Донбас
Автор: iliaganchev Категория: История   
Прочетен: 221 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.04.2022 19:07


Бързото охлаждане на отношението на Китай към САЩ след зимната олимпиада и при специалната операция на руските съюзници в Донбас

Пекин, 21.04.2022, вестник Женмин жибао:
起底“冷战遗孽”北约之一:维护美国霸权的军事工具

НАТО: военен инструмент за поддържане на хегемонията на САЩ

Die rasche Abkuehlung der Beziehungen Chinas zu den Vereinigten Staaten nach den Olympischen Winterspielen und die Sonderoperation der russischen Verbuendeten in Dombas

            NATO: Ein militдrisches Instrument zur Aufrechterhaltung der US-Hegemonie

Peking, 21. April 2022, Zeitung Zhenmin Zhibao

Неотдавна конфликтът между Русия и Украйна отново постави НАТО, "наследство от Студената война", под прожекторите на международното обществено мнение. Не е трудно да се проследи източникът, за да се установи, че семената на този конфликт са били тихо посяти още в деня, когато НАТО предприе крачката на разширяване на изток след Студената война.

През 1949 г., за да се борят срещу Съветския съюз, Съединените щати привличат някои европейски страни да създадат Организацията на Северноатлантическия договор в името на „взаимна отбрана“. 42 години по-късно, когато Съветският съюз се разпадна, НАТО не само не умря с края на Студената война, но вместо това продължи да се разширява на изток под ръководството на Съединените щати, постепенно „принуждавайки Русия в ъгъла“, което в крайна сметка доведе до до конфликта между Русия и Украйна, а от друга страна, той беше защитен. Знамето на „демокрацията, свободата и правата на човека“ разпространи черната ръка на военната намеса в Близкия изток, Африка и други региони, причинявайки много държави да изпаднат във война.

„Правителството на САЩ е решило и изпълнило всичко (военна намеса) самостоятелно... а НАТО е само прикритие за хегемонията на САЩ.” Статия в белгийските „Вечерни новини” миналия септември посочва, че НАТО, военна група, основно обслужва хегемонните интереси на Съединените щати.

            Началото на хегемонията

            Американският учен Кристофър Лейн пише в книгата си "Американската хегемония и постоянството на НАТО" през 2000 г.: От 1945 г. Съединените щати се стремят към хегемония.

            След края на Втората световна война, за да се конкурират със Съветския съюз за хегемония, Съединените щати започнаха Студената война, участваха в лагерна конфронтация и игри с нулева сума, постоянно преувеличавайки заплахата на Съветския съюз в идеологически и военни области и подтикване на западноевропейските страни да се страхуват от Съветския съюз, за ​​да засилят контрола на тези европейски съюзници. В този контекст НАТО беше официално създадено през 1949 г.

            От създаването на НАТО Съединените щати твърдо контролират ръководството на НАТО. Чрез механизма на НАТО Съединените щати създават военни бази и разполагат войски в западноевропейските страни, като по този начин постигат целта за де факто контрол над Западна Европа. В този случай отношенията между Съединените щати и техните европейски съюзници са по същество неравностойни отношения господар-роб. НАТО всъщност изигра ролята на поддържане на хегемонната позиция на Съединените щати в Западна Европа и се превърна във военен инструмент на Съединените щати срещу Съветския съюз.

Джордж Кенан, бившият посланик на САЩ в Съветския съюз, описа господството на САЩ в НАТО по следния начин: „Когато европейски представител направи предложение, американският представител много подходящо и неизбежно отменя предложението. Той каза, че може да увери присъстващите, че всеки въпрос от този характер, който беше повдигнат, никога няма да бъде приет от Сената на САЩ. След това възраженията му бяха окончателни."

След края на Студената война много хора вярваха, че НАТО е завършил мисията си и ще бъде разпуснат. НАТО обаче направи обратното, разширявайки своите географски граници и обхват на дейност. Причината за това е, че Съединените щати трябва да използват този военен инструмент, за да продължат да контролират европейските дела и да поддържат американската хегемония.

Руският президент Владимир Путин каза на годишната си пресконференция в Москва миналия декември, че Русия многократно е давала да се разбере, че продължаващото разширяване на НАТО на изток е неприемливо. Той посочи, че през 90-те години НАТО обеща да не се разширява на изток, но сега разполага с оръжейни системи в Румъния и Полша и разполага с ракети на прага на Русия, което е явна измама за Русия.

Всъщност от 1999 г. НАТО се разшири на изток пет пъти, а Украйна, която е близо до Русия и има много важно географско местоположение, също се превърна в негова цел. През 2008 г. НАТО обеща да приеме Украйна в бъдеще. През последните години страните от НАТО, ръководени от САЩ, засилиха военната помощ за Украйна. Корабите и бойните самолети на НАТО все повече провеждат учения и круизи в Черно море Мащабът на военните учения на НАТО в околните райони на Русия се разширява година след това година Увеличение. При обстоятелството, че пространството за сигурност непрекъснато се свива, Русия смята, че „няма отстъпление“.

Тед Карпентър, старши сътрудник в американския институт КАТО, посочи, че САЩ и НАТО трябва да бъдат отговорни за конфликта между Русия и Украйна. "Разширяването на коалиция, доминирана от една велика сила, до границите на друга е по своята същност дестабилизиращо и провокативно."

            野心的工具   Инструменти на амбицията

Бившият държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър пише през 2002 г.: "Естеството на НАТО сега е далеч отвъд военния съюз. Ние не сме агностики по отношение на вътрешните политически, икономически и културни ценности на нашите съюзници, защото алиансът на НАТО има важна цел. е бил и винаги е бил, за да насърчава определен набор от ценности – ценности, които са тясно свързани със Запада.”

Именно в името на защитата на западните ценности на „свобода, демокрация и човешки права“ Съединените щати продължават да използват НАТО като военен инструмент за реализиране на своите хегемонни амбиции и насърчаване на продължаващото разширяване на НАТО след края на Студена война Обхватът на военните действия се простира далеч извън Европа. През 2001 г. Съединените щати започнаха военна операция срещу Афганистан със съюзниците от НАТО в името на "антитероризъм"; през 2003 г. САЩ изфабрикуваха лъжата, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение и обедини сили с Обединеното кралство и други Съюзниците на НАТО за започване на войната в Ирак; през 2011 г. Съединените щати, Великобритания и Франция страните от НАТО, като въздушните удари за "защита на цивилното население" в Либия, доведоха до свалянето на правителството на Кадафи.

През последните години, тъй като Съединените щати определяха Китай като „основен стратегически конкурент“, те също така подтикнаха НАТО да достигне до Азиатско-Тихоокеанския регион. В момента НАТО посочи Австралия, Япония, Южна Корея и Нова Зеландия като партньори в Азиатско-тихоокеанския регион. Неотдавна генералният секретар на НАТО Столтенберг отправи безпочвени обвинения срещу Китай по въпроса с Украйна, лъжливо твърдейки, че отказът на Китай да осъди Русия представлява така нареченото „сериозно предизвикателство“ за НАТО.

Все повече хора по света виждат ясно, че различните хегемонични действия на НАТО под ръководството на Съединените щати са източникът на влошаващата се световна суматоха. Сайтът на "Индиан експрес" наскоро публикува статия, в която се посочва, че целта на продължаващото разширяване на НАТО след края на Студената война е да се реализира хегемонистичната амбиция на Съединените щати. „Както НАТО правеше в миналото, той не само не успя да запази обещаната си „колективна сигурност“, но създаде сериозно чувство на несигурност в страни, противопоставящи се на интересите на САЩ“.



Тагове:   сащ-нато-русиЯ,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263864
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031