Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2022 16:43 - Аз мисля, че е най-краткият възможен срок, освен ако няма някакъв геополитически натиск - например да ни бомбардират
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1610 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 20.01.2022 16:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Аз мисля, че е най-краткият възможен срок за интеграцията на РМ / 3 - 4 години / , освен ако няма някакъв геополитически натиск - например да ни бомбардират


Започна нов кръг от преговори между София и Скопие, с нови правителства по стар спор. Как македонските българи разчетоха визитата на премиера Кирил Петков в Скопие? Отговори потърсихме от Владо Тренески - македонски журналист, председател на Гражданско сдружение "Интеракция", един от авторите на писмото, изпратено до нашите институции с настояване България да не отстъпва от твърдата си позиция по отношение на Скопие. Той е и сред авторите на "Бяла книга за езиковия спор между България и Република Северна Македония", която представя не само езиковия спор, но и показва рушенето на български културно-исторически паметници, репресиите при налагането на историческите фалшификации и тяхното присъствие в македонските учебници днес.

Медонските българи и как оценявате новия подход със създаването на пет двустранни работни комисии за надграждане на добросъседството между двете страни?

- Всяка среща между двете правителства ни радва, но на този етап нещата, които бяха договорени, са твърде общи и е рано да даваме оценки какви ще са резултатите. Договорени са групи, наречени работни, значи трябва да работят, а за това е нужно време, т.е. става дума за процес. Аз съм сигурен, че сега ще се нареди един пъзел от шпиони, агенти и какви ли не служби - на сръбските, на македонските, на руските. Те ще работят усилено, тъй като това е опасност за тяхната кауза. Всяко сближаване между Северна Македония и България е опасно за тях.

- И все пак оправдаха ли се очакванията на македонските българи от визитата на Кирил Петков в Скопие е кое определяте като най-ключовото от заявеното?

- Оправдаха се дотолкова, че сега няма посочени срокове от типа "ще свалим ветото до шест месеца", а става дума за процес. Аз представях една от организациите, които проведоха срещи с политиците в България, с президента Румен Радев, където казахме, че сега ние сме в окопите и чакаме политическа подкрепа от България в този процес на сваляне на ветото и пускане на Северна Македония за европейската й интеграция, когато е готова. Нямам информация дали и какви срещи е имал г - н Петков с организациите на македонските българи.

- Премиерите Ковачевски и Петков се договориха България да признае краткото име на страната - Северна Македония, като Скопие увери, че това име ще се отнася само до политическото обединение, а не за географския регион, част от който включва и територия на България. В тази връзка Скопие декларира, че няма териториални претенции към България. Има ли подводен камък в тази договореност?

- За мен тази декларация на Скопие, че няма териториални претенции към България, ми звучи комично и поражда само хумористични асоциации - все едно ние българите да кажем, че нямаме териториални претенции към Русия и Турция и затова искаме да получим нещо в замяна. А иначе подводните камъни тепърва ще ги видим под формата на натиск, чрез подкупвания на хора, в шпионската активност, сред които са Кръжокът на софийските македонисти и куп агенти - македонски, сръбски и руски, ще действат бутафорни аналитици, които ще казват колко македонизмът е бетонен, а ние македонските българи трябва да сме арматурата му. Сега има представящи се за аналитици в България, които казват, че в Северна Македония българи няма т.е. дават десен мигач и завиват на ляво. Това са хора, които защитават историческото минало на България, но не ги е грижа за живите македонски българи днес.  В Северна Македония също се създават бутафорни патриотични български граждански организации, които въобще не са български. Затова тук, на това поле, трябва да сме много внимателни за такива подводни камъни, защото такива хора ще има много и активността им ще е голяма. Ние следим за това и ще публикуваме имената на всички тези бутафорни патриотични български организации и аналитици. Аз следя този процес от 90-те години и, вярвайте ми, има много такива.ми параграф


- Македонските българи настояват за промяна в Конституцията на Северна Македония, с която да бъде признато българското малцинство там, но се чуват гласове сред вас, които не смятат, че това е пътят за да получат равни права с останалите?

- Как ще имаш равни права, ако те няма в Конституцията!? Ние сме единни в това искане. Има само отделни гласове, които предизвикват объркване, но тези гласове са съмнителни, защото няма нормален българин тук, който не иска да влезе в Конституцията. Сега сме във време разделно, има много енергии от всички страни, затова в следващите процеси трябва да стане ясно кои сме истинските български родолюбци ( и само това да е ползите не са малко ) и македонски патриоти, тъй като ние искаме Северна Македония да запазим цяла. Това е върхов български интерес, РСМ да се запази цяла и демократична, и с пълни права на българите, да я вкараме в Европейския съюз. Затова ние искаме фалшификатите да се поправят и тези работни групи трябва да работят над това.

- България ви подкрепя, но промените в Конституцията са вътрешен проблем на всяка страна и ние не можем да се месим тук, което означава, че вие - македонските българи, сте на ход в този процес.

- Българската партия в Северна Македония участва на изборите сега и продължава да прави такива постъпки за промени в Конституцията, но очакваме България да отстоява искането ни преговорният процес със Скопие за бъдещото разширяване на Европейския съюз да е обвързано с равноправието ни тук.

- Преди визитата на Кирил Петков нерегистрираната у нас организация ОМО Илинден-Пирин поиска среща с президента Пендаровски като не беше уточнено какъв е поводът. По-късно стана ясно, че такава среща им е отказана. Може ли да търсим някаква връзка със заявеното от българските македонци искане да бъдат признати като малцинство в РСМ?

- Това да правиш равенство между правата на македонските българи в РСМ и ОМО Илинден-Пирин е престъпно и вероятно зад това стои тази групичка на софийските македонисти. Такова искане е все едно да сравняваш хандбал с футбол. Каква държава е България, каква държава е Северна Македония. Не искам да подценявам македонската държава, но това е настина злоупотреба.

Аз съм убеден, че сега ще паднат всички маски на тези, които искат българин да не остане в Северна Македония. Когато започнат работните групи, ще стане ясно кои служби стоят зад ОМО Илинден-Пирин, остатъци от грешките на България през комунизма, когато караха българите в Пирин да се пишат македонци и ги обучаваха на нов македонски език сякаш не са неграмотни. Това беше унижение! Като се изчистят тези неща и въпросът с ОМО Илинден-Пирин ще изчезне. И тук не става дума за никаква реципрочност.

- Заговори се промяна в състава на смесената българско-македонска историческа комисия. Какво стои зад това - разчистване на минното поле, отстъпление или полезен ход?

 

image Виж ощеКолко са българите в РСМакедония? Преброяване мери заблудата и страха

 

- Кадрите, които влизат в комисията, са много важни. Затова ние чакаме кои хора ще бъдат в тези групи. Ако в тях влязат от македонистките кръжоци и агенти на тайните служби, нещата няма да стигнат до никъде? Затова и двете страни трябва да си разчистят двора от такива хора, което е труден процес, защото сега те са най-активни. И ако този процес започне сега, то това, по мои преценки, ще отнеме 3-4 години.

- Но това е твърде дълъг срок за отлагане на евроинтерграцията на Северна Македония?

- Аз мисля, че е най-краткият възможен срок, освен ако няма някакъв геополитически натиск - например да ни бомбардират. Но ние не можем да се откажем от нашите искания, ако искаме да свършихме някаква работа на този етап.

- Все пак може ли да кажем, че постоплихме езика на омразата с визитата на Кирил Петков в Скопие?

- От една визита езикът на омразата не може да изчезне, защото службата и троловете са активни, има много платени лица за това. Сега ще има някакво пречупване на езика на омразата, но от това той може и да се засили. Сега зависи доколко е голям страхът на хората в Северна Македония да се нарекат българи. Сега чакаме резултатите от преброяването на населението в РСМ, което е също много важен момент.

- В заключение може ли да кажем, че все пак има светлина в тунела за македонските българи?

- За мен светлина в тунела ще има, докато се говори за македонски българи.   Днес.Дир.бг



Тагове:   ОУ,   янки,   бомби,   3 - 4 1 години,


Гласувай:
5



1. radostinalassa - Успокоих се
20.01.2022 17:05
Не може някакви еврейски агенти да ни изкарват татаро - монголи . А и на РМ не и трябва до влиза в НАТО и да става пушечно месо. Нито в ЕС, защото ще западне като нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13134376
Постинги: 11560
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години