Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2021 20:36 - КЪМ ВСИЧКИ, КОИТО В ОТЧАЯНИТО СИ НЕ НАМИРАТ ДРУГ ИЗХОД ...
Автор: iliaganchev Категория: История   
Прочетен: 724 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КЪМ ВСИЧКИ, КОИТО В ОТЧАЯНИТО СИ НЕ НАМИРАТ ДРУГ ИЗХОД ОСВЕН КОМУНИЗМА ОТ ТОТАЛИТАРЕН ВИД И МЕЧТАЯТ ЗА 9 СЕПТЕМВРИ ИЛИ 7 НОЕМВРИ

Д-р инж. Илия Ганчев, Регенсбург, 06.11.2021

            „Вий слезнете от конете и земята целунете,

  Възцарете вечна обич, вечна правда на света ...“

Христо Смирненски (1898-1923)

Може и така, както предлагате, но това не може да се задържи като обществено-икономическа формация. Егоизмът на индивида не го позволява! Проблемът не е в съществуването на частна собственост освен държавна и други видове колективна собственост, а в контрола и регулировката на тези различни видове собствености, който контрол ще има една най-важна задача - социалната справедливост едновременно с рационалността в съществуването и развитието на човечеството в цялост.

Такова едно бъдещо общество, т.е. обществено-икономическа система не може да бъде нито капитализъм, какъвто го познаваме в съвременността, нито предложения през 1917 г. и с много вълни нагоре и надолу приключил на бунището на историята ред  по една проста и очевадна причина: ПРОСЪЩЕСТВУВАЛИЯТ В ТЕЧЕНИЕ НА ЕДИН ВЕК ТОТАЛИТАРЕН "КОМУНИЗЪМ" Е ИСТОРИЧЕСКИ АНАХРОНИЗЪМ ОТ ФЕОДАЛЕН ТИП, а именно "увековечен" цар и местни феодали, спъващи в крайна сметка социалното и икономическо развитие на човечеството като цяло и на отделните му държави.

ОБЩЕСТВЕНА СИСТЕМА, В КОЯТО НЯМА ХАРМОНИЧНО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ СВОБОДАТА И РАВЕНСТВОТО, ТОЕСТ МЕЖДУ РАЦИОНАЛНОСТТА И УСТОЙЧИВОСТТА, В КРАЯ НАКРАИЩАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РУХВА СЛЕД ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ.

Цялата история на Човечеството потвърждава това без изключение, като се оказва, че всяка следваща обществено-икономическа система продължава по-кратко време от предишната> Първобитно-общинната - много хиляди години - Робовладелската - по-малко хиляди години - Феодалната по-малко от хиляда години - Капиталистическата - засега под 500 години, а и не й остават повече от още 50 или по-малко ... Особеното сега при тази капиталистическа система, която вече е почти всеобща, КРИЗИТЕ са все по-задълбочени и все по-често случващи се, което предлага пред Човечеството като цяло 2 алтернативи:

ОПТИМИСТИЧНА, която все още не е разработена от никого достатъчно стабилно и ПЕСИМИСТИЧНА, която води с бързи стъпки към самоубийството на Човечеството. Финансовият капитал в глобализирано уедрения му вид е вождът по пътя ни към това самоубийство. Този зловещ октопод няма да иска да позволи една основна промяна в системата, при която той не би имал правото да решава всичко на света!!! Така че стигаме до необходимостта от създаването на ОБЩЕСТВО НА РАЦИОНАЛНАТА УСТОЙЧИВОСТ, което понятие въведох преди около 10 години както в своя блог "РАЦИОНАЛНА УСТОЙЧИВОСТ", така и като основен подход в моите разсъждения и анализи ...

ПРОМЯНАТА ИЗИСКВА ОТ НАС ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ВСИЧКО "ПЪРВОБИТНО" !!!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5316341
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930