Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2020 15:02 - Георги Раковски за „чара“ на „старогръцките“ легенди и митове
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 3126 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 08.05.2021 09:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Няма по-смесено и по забъркано баснословие от гръцкото, защото то никак не е първобитно, но внесено в тогавашна Гърция от разни прибягнали там хора, принадлежащи на разни народности. Нито има друго подобно баснословие на света, което да представлява такава гнусна развратност във всички отношения, както в гръцкото! Там се развиват страстите до най-голямото безчувствено скотство, до най-отвратителната противоестествена необузданост. Боговете и богините им се представят като пияници, блудници и содомци! Завистливи и преследващи се един друг, лукави и ласкатели, низки и нищожни. Напразно някои любословци са искали да претълкуват и да измъдруват нещо си отвлечено и приносно от тези заблуждения, напразно казваме, защото Зевсовото преструване на разни животни, за да достигне до страстните си наслаждения, открадването на Ганимед и отвличането в Олимп, да служи като виночерпец на бога и в стаята особено на Зевс; Афродитиното блудство, дъщерята на Зевс, с Марс и улавянето и от мъжа ѝ Ифест, после тържественото и обличане пред всичките богове и богини, хваната и склещена гола, в блудната ѝ постеля с любовника си Марс, от невидимите примки, които мъжът ѝ бе подложил там и после изгонването ѝ от Олимп. Всички тези неща, както и множество други подобни на тях, не могат да имат никакво нравствено или отвлечено преносно добро, освен скотски развратности, черти от стария живот на гърците! А и те, старите гърци, не можеха да имат друго баснословие, защото не бяха едно племе и еднокръвни хора, които съставиха този народ още от самото начало на появяването му, но сган и сбирщина от разни прибягнали там хора, както явно го доказва и самата им повестност. Това е една необорима истина, в която човек може да се убеди с още примери и днес, не само при хората, но при животните. Ако днес биха се стекли на едно място свободни хора от разни племена и народности, не прости, необразовани и неучени хора, както са били в тогавашните времена, когато се е съставила старата Елада, всеки здравомислещ човек може да разсъди какво би се породило на негово място. Така също ако беше събрал човек от един род неопитомени животни, от разни предели и от разни соеве и породи, и би искал да състави една чарда (стадо), постоянна на едно място, щеше да види какви стремления ще се породят помежду им, какви боеве и нападения! И напротив, ако бе взел все еднокръвни, би видял в каква тишина и мир помежду си те биха живели!

            Ето какво казва един учен писател за това гръцко баснословие:

En effet, vains, lйgers, voluptueux et crйdules, les Grecs adoptиrent aveuglйment, aux dйpens de la raison et des mœurs, tout ce qui put autoriser leur licence, flatter leur orgueil, ou donner carriиre а leurs songes mйtaphysiques ; peuple sans liaison politique et tolйrant par essence, r homme d" Athиnes ou de Sparte reзu facilement les cultes йtrangers, et vit sans opposition se confondre ensemble les rites, les dogmes et les usages d"origines les plus йloignйes.

(Mythologie Pittoresque universelle par J. Odolant-Desnos)

„Наистина, суетни, лекоумни, сластолюбиви и лековерни, гърците приемаха сляпо, противно на здравия разум и против нравите, всяко нещо, което им позволяваше своеволието, което им ласкаеше гордостта или което даваше свободен ход на метафизическите им сънища; народ без политическа връзка и веротърпимо виждане, атинянинът и спартанецът приемат лесно чуждите богослужения и вид без съпротивление да се слеят в едно обредите, догмите и обичаите от най-отдалечени начала.“
....
За съхранението на гръцките стародревности днешните така наречени елински потомци са длъжни да бъдат завинаги признателни първо на латинските народи и второ на германските, които след окончателното разорение на местенцето Елада не само ги съхраниха, но ги изследваха и усъвършенстваха и сега новите гърци ги изучават от тях. Никой не може да възрази, че ако не бяха тези народи, трудно щеше да се възроди пак новата гръцка народност, както беше удавена и изчезнала почти съвсем. Западните народи изпълниха това не за любовта на днешните така наречени гърци, нито за любовта на праотците им, но поради любовта към науката, която се разви у тях и шестваше и шества в съвършенството си. Точно това сториха те и с еврейската стара книжнина, която, ако беше останало на евреите, не само че нямаше да бъде доведена до такова съвършени изследвания, до които е дошла днес, но можеше даже малко по малко и да изчезне. Те отидоха и още ходят по всичките познати места на земния кръг и направиха и правят толкова важни за науката открития, както изследваха и извадиха на белия свят много от стародревностите и на много непознати от преди народи.

 

Това беше извадка от: Българска старина: книга I., Георги Раковски, Второ издание: препис на съвременен български: д-р Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, Колев, 29.06.2020, София, ISBN 978-619-7444-30-8, 264 стр., Цена 22 лв. (Издадена за първи път в книгопечатницата на Стефан Расидеска, Букурещ, месец червен (юли) 12, 1865 г.) Съдържа: Основни начала на българската най-стара повестност; Българското старонародно вероизповедание; За древността на българския език; Преимуществото на българския език над староелински или истинския състав на елинския език; Обстойно доказателство за древността на българския език; Кимбри или кимерии; 0.400 kg.

https://www.book.store.bg/p281893/bylgarska-starina-georgi-stojkov-rakovski.html

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=54920

https://ciela.com/balgarska-starina-kniga-1.html

https://m.helikon.bg/224757-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%9A%D0%BD.I.html

http://www.bookpoint.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-I-117503.htm

 image

Други книги на този издател:

 

https://www.book.store.bg/c/p-l/m-3547/guta-n.html

https://ciela.com/publisher/guta-n.html

https://m.helikon.bg/publisher/167796-%D0%93%D1%83%D1%82%D0%B0---%D0%9D.html

http://knigabg.com/index.php?page=publisher&id=2606

https://www.ozone.bg/books_publisher-guta-n/

http://www.bookpoint.bg/search.html?search_q=%D0%93%D0%A3%D0%A2%D0%90-%D0%9D

image












Гласувай:
7



1. krumbelosvet - Раковски преследва политическа цел: отпор на гръцката асимилация
01.12.2020 15:34
Раковски преследва политическа цел: отпор на гръцката асимилация. И има морално право за това. За християнския морал, гърците са "езичници гнуснави" както пише Вазов.
Но дали едно и също са пропавядвали жреците в храмовете и певците по улиците? Омир от кои е? И от кого знаем най-много за елинските богове? Гръцките митове са захранвали със сюжети и идеи Европейския Ренесанс. Защото са били ПО-ХУМАННИ от средновековните любители на изгаряния и обесвания на "вещици" и "безбожници".
цитирай
2. radostinalassa - Гръчките митове са откраднати от пеласгите
03.12.2020 21:24
А ербините католици са изгорили милиони хора само по външен вид, които не са приличали на тях, и са имали здрави зъби.
цитирай
3. historybg2018 - Омир от кои е? (1)
12.09.2021 19:43
Дидор (I. в. пХ):

„...Но ето ви и съобщението на Дионис: Измежду гърците Лин беше първият, който откри различни ритми и песни и когато Кадъм донесе от Финикия буквите, така както те се и наричат (финикийски), Лин беше отново първият, който ги преведе на гръцки език, който даде име на всяка буква и им установи формата. Сега, буквите образуват група (азбука) и се наричат финикийски, защото те са донесени на гърците от Финикия, но като единични букви пеласгите бяха първите които използваха донесените букви и така те бяха наречени пеласгийски. Лин, на когото се възхищаваха заради неговата поезия и пеене имаше много ученици, но трима от тях бяха много известни: Херакъл, Тамира и Орфей.

...Сега Лин, както казват, създаде съчинение с пеласгийски букви за делата на първият Дионис, за другите митични легенди и ги постави сред своите спомени. По същият начин използваха пелазгийски букви Орфей и Пронапид, който беше учител на Омир и талантлив писател на песни; също и Тимоет, син на Тимоет, син на Лаомедон, който живя по същото време на Орфей, пропътува много страни на населения свят, навлезе в западната част на Либия (Африка) чак до океана. Той посети също и Ниса, където древните местни жители на града разказват, че Дионис е израсъл там, и, след като научил от Нисанците делата на този бог веднъж за винаги, композирал „Фригийската поема“, както я наричат, като използва по стар начин и говора и буквите. “, Diodorus of Sicily (публикувана около 49 пХ) кн. 6 §67.

Известно е, че гръцката азбука се формира между VIII и III век пХ. А Орфей (1283 пХ…), според Дидор, е бил на 100 години, когато е била Троянската война (1183 пХ…), тоест траките са имали писменост през XII век пХ.
Това са забележителни свидетелства, показващи че пеласгите дошли от Египет и населили Балканския полуостров, са имали писменост и култура преди гърците. А всички стари автори ни казват, че тракийците са пелазги, тоест, тракийците са имали писменост и култура преди гърците.

цитирай
4. historybg2018 - Омир кой е? (2)
12.09.2021 19:48
Омир е наричан Меонид или меонийски поет, или защото той е бил син на Меон или защото е бил роден в Меония (Мала Азия), а Страбон 12.3 ни казва, че мизи и меони и мейони са едно и също, Страбон 12.3.

Така че отговорете си сами кой е Омир, бил ли е сляп, след като е бил най добрия ученик на Пронапид по пеласкиска писменост и е живял по време на Троянската война?

Бъдете здрав и критичен към това което пише в учебниците!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 959966
Постинги: 333
Коментари: 506
Гласове: 2528
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031